22 Απριλίου 2010

Πότε πρόλαβε και τα έκανε όλα ο Χαιλάντερ είναι;Μπράβο του πάντως φοβρή δραστηριότητα ημέρες ευημερίας για το Νησί!!!

Επισκέψεις νομάρχη για θέματα του νομού
Απρ 21, 2010

Δελτίο Τύπου




• Πόρους ύψους 600.000 Euro για το 2010 εξασφάλισε ο κ. Νομάρχης για τη σχολική στέγη στο νομό μας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον ΟΣΚ.

• Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αρναουτάκη είχε ο Νομάρχης κ. Κάρλας, μαζί με τον Βουλευτή κ. Βαρδίκο και τον Αντινομάρχη κ. Ζάχαρη.Συζητήθηκαν αιτήματα χρηματοδότησης της Νομαρχίας Σάμου για την μεταφορά του λιμένος Βαθέος στο Μαλαγάρι, για την αντιμετώπιση των ζημιών από θεομηνίες, για την μελέτη αξιοποίησης του Καρβούνη, για τη συνέχιση του δρόμου Κάλαμος –Νας και Τραπάλου –Μαγγανίτη στην Ικαρία και για την διευθέτηση οφειλών από υπερβάσεις συγχρηματοδοτούμενων έργων του Γ. Κ.Π.Σ.

• Για τη θεματολογία του φετινού Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» συζήτησαν στην Αθήνα ο κ. Νομάρχης με την κ. Χαρά Καλομοίρη και την καλλιτεχνική Διευθύντρια, κ. Έλενα Μουζάλα.

• Με στόχο την εκταμίευση των χρημάτων που οφείλονται σε όσους εργάστηκαν σε προγράμματα μερικής απασχόλησης της Ν.Α Σάμου ο κ. Νομάρχης είχε, εκ του σύνεγγυς, συνεργασία με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Εσωτερικών που έχει και την πλήρη ευθύνη εξόφλησης των δικαιούχων.

• Κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Νομάρχης επέδωσε στην Υπουργό κ. Μπατζελή υπόμνημα για την αποίμενη κτηνοτροφία στην Ικαρία, για τα Σφαγεία σε Σάμο και Ικαρία, την μελέτη αξιοποίησης του Καρβούνη, για το Leader Αλιείας και για την ένταξη ώριμων έργων στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»(φράγμα Αρνοπέζια, Ρόγγια Μυτιληνιών, Νεροτρουβιά ΤΟΕΒ Χώρας).

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη αξιοποίησης του Καρβούνη, κυρίως, για τη στήριξη της ΕΟΣΣ αλλά και αγροτουριστικών δραστηριοτήτων.


• Η μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Σάμου, που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Δ6 του Υπουργείου Μεταφορών-Υποδομών και Δικτύων προχωρεί, κανονικά, σύμφωνα με την διαβεβαίωση, προς τον Νομάρχη κ. Κάρλα, του αρμόδιου Διευθυντή κ. Κοτσώνη.

• Επίσκεψη στον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Ελευθέριο Οικονόμου πραγματοποίησε ο Νομάρχης κ. Κάρλας και συζήτησε μαζί του θέματα του Νομού .

Ο κ. Κάρλας προσκάλεσε τον κ. Αρχηγό στη Σάμο καθώς και στην εκδήλωση προς τιμήν των Σαμίων και των Ηπειρωτών που διέπρεψαν στην Αργεντινή που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο περιστύλιο του Ζαππείου στις 10 Μαΐου 2010.


• Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ- Ανανεώσιμες κ.Τσιπουρίδη καθώς και με τον εργολάβο του αναστρέψιμου υβριδικού υδροηλεκτρικού έργου της Ικαρίας κ. Σπανό είχε ο κ. Νομάρχης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, μαζί με εκπροσώπους των Ικάριων Επιστημόνων.

Αναλύθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τονίστηκε η ανάγκη, με κοινή δράση, να ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροπαραγωγής και τα οδικά, το αργότερο, εντός του 2011.


• Ο Νομάρχης κ. Κάρλας επισκέφθηκε μαζί με τον Βουλευτή κ. Π. Χ. Βαρδίκο την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κ. Μενδώνη και συζήτησαν μαζί της για την χρηματοδότηση του Φεστιβάλ « Μανώλης Καλομοίρης» και την ανάγκη υπογραφής προγραμματικής σύμβασης γι’ αυτό, για την παρουσίαση της ώριμης μελέτης αξιοποίησης και ανάδειξης του Ευπαλινείου Ορύγματος σε Σάμο και Αθήνα καθώς και της μελέτης «Μουσείο Ναυτικών και Ναυπηγικών Τεχνών Αιγαίου» στο Ιωνικό Κέντρο Αθηνών στην Πλάκα.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη προστασίας του Κοιμητηριακού ναού του Χριστού Ζωοδότη στο Στελί Ικαρίας.

Η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Ν.Α Σάμου για το Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» με ετήσια εισφορά 60.000 Euro, μας έδωσε την άδεια παρουσίασης της μελέτης του Ευπαλινείου Ορύγματος στη Σάμο στις 16 Μαΐου 2010 και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για να υλοποιηθούν τόσο η αξιοποίηση του Ευπαλινείου Ορύγματος όσο και η κατασκευή του Μουσείου στο Ηραίον.

Για την εκκλησία του Ζωοδότη πρότεινε να αναλάβει η Νομαρχία την εκπόνηση της μελέτης της στέγης του ναού και το Υπουργείο την υλοποίησή της μαζί με την συντήρηση των αγιογραφιών, πράγμα που έγινε αποδεκτό.


• Η Γενική Γραμματεία Τουρισμού έχει αναλάβει την κατασκευή, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, του Επικούρειου Συνεδριακού Κέντρου (πρώην Καπνοκοπτηρίου)στην πόλη της Σάμου, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα. κ. Πουσσαίο μαζί με τα τουριστικά αγκυροβόλια Μαραθοκάμπου και Αγίου Κηρύκου.

Γίνονται προσπάθειες να συμπεριληφθεί στα προγράμματα του Υπουργείου Τουρισμού και το Μουσείο Ναυτικών και Ναυπηγικών Τεχνών Αιγαίου, στο Ηραίο της Σάμου.

Ισχυρό εφόδιο των έργων της Σάμου στις διαπραγματεύσεις ένταξης είναι ο υψηλός βαθμός ωριμότητάς τους.


• Στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο επέδωσε υπόμνημα ο Νομάρχης με πλήρη τεχνοκρατική και φωτογραφική τεκμηρίωση επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης έκτακτης επιχορήγησης της Ν.Α Σάμου για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ζημιών σε δρόμους και λιμενικές υποδομές από τις θεομηνίες του περασμένου χειμώνα.


• Την επίσπευση των διαδικασιών πληρωμής των εργαζομένων στο Κέντρο Προσωρινής Στέγασης Παράνομα Εισερχομένων Μεταναστών, που έχουν να πληρωθούν από τον Γενάρη, ζήτησε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Στεφάνου ο Νομάρχης κ. Κάρλας.


• Με τον Υπουργό Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, παρουσία και του Υφυπουργού κ. Σηφουνάκη, ο Νομάρχης συζήτησε για την αποπληρωμή της μελέτης ανάδειξης και συντήρησης του Ευπαλινείου Ορύγματος, για την μελέτη διαχείρισης των υδάτων της Σάμου, για την αποκατάσταση των ζημιών από θεομηνίες στο Νομό, για την ολοκλήρωση της μελέτης του φράγματος Καρβούνη, ως έργου Εθνικής σημασίας, από την Δ6 Διεύθυνση του Υπουργείου του καθώς και για την ένταξη του έργου «παράκαμψη Πυθαγορείου - Χώρας» στο Ε.Σ.Π.Α.