22 Απριλίου 2010

Προς άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου τα οφέλη από την άρση του καμποτάζ θα είναι μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας, η ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών για την κρουαζιέρα, σημαντική αύξηση εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αύξηση των θέσεων εργασίας.

Διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι το τέλος Μαΐου με στόχο την άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου τα οφέλη από την άρση του καμποτάζ θα είναι πολλά. Μεταξύ αυτών, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας, η ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών για την κρουαζιέρα και, επομένως, καλύτερη κατανομή των οφελών στην περιφέρεια, σημαντική αύξηση εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης από προγράμματα πριν και μετά την κρουαζιέρα, σημαντική διεθνή προβολή της Ελλάδος από τις εταιρείες της κρουαζιέρας και της πελατείας τους.

Σημείωσε δε ότι πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς, ενώ πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν οι δραστηριότητες στο transit και στο home porting, όσο στους κλάδους που ασχολούνται με την τεχνική υποστήριξη πλοίων, την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, προμήθεια υλικών και τροφοδοσίας, ναυπηγεία κ.λπ.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι για την προστασία των εργαζόμενων στη ναυτιλία και την αύξηση της απασχόλησής τους η κυβέρνηση σχεδιάζει ην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, ώστε να καταστούν ελκυστικοί στην αγορά εργασίας, την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων, την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Μέτρα για τον Τουρισμό

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για τον Τουρισμό, στα οποία περιλαμβάνονται η απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών σε όλα τα ελληνικά κρατικά αεροδρόμια (πλην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για τη φετινή θερινή περίοδο και την κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες, η οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας και δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης VISA για τουρίστες που προέρχονται από νέες, δυναμικές και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Σε ό,τι αφορά δε τη στήριξη των επιχειρήσεων, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ώστε πολλές βιώσιμες τουριστικές επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και να μπορέσουν να «ανασάνουν» σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, να πληρώσουν τα χρέη τους, να διαγραφούν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και να επανακτήσουν τη δυνατότητα να αντλούν ρευστότητα από τις Τράπεζες.

Σημείωσε ακόμη πως με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ή κυβέρνηση στηρίζει μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως αυτή του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE.

Γνωστοποίησε επίσης ότι δυο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού.

Παράλληλα, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και τη συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, εφαρμόζεται, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από Ιούνιο - Σεπτέμβριο.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου είναι η επεξεργασία ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο των θεμάτων και δράσεων του τομέα των σκαφών αναψυχής και των ημεροπλοίων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής.

Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή τους, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δρομολογήθηκε η κατάρτιση μελέτης για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών (τουριστικών λιμένων) στην Ελλάδα.

Επίθεση στη ΝΔ για την οικονομία

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στη ΝΔ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για παραλείψεις και επανάπαυση, που, όπως είπε, μας οδήγησαν εδώ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι την τελευταία πενταετία τα όντως δομικά προβλήματα της χώρας, όχι απλώς δεν αντιμετωπίστηκαν αλλά διογκώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να βρεθεί απολύτως απροετοίμαστη στο χείλος του γκρεμού.

«Αυτή ήταν η κατάσταση με την οποία βρέθηκα αντιμέτωπος, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη. Αυτό το γνωρίζει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, όπως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. Η καταστροφή θα ήταν ήδη εδώ. Η χρεοκοπία θα ήταν ήδη εδώ. Η αδυναμία του κράτους να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα ήταν ήδη πραγματικότητα. Αυτό το αποτρέψαμε οριστικά» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υπεραμυνόμενος του έργου της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση βάζει τάξη στα δημόσια οικονομικά, αλλάζει τον τρόπο διακυβέρνησης, προχωρά σε ανατροπές παντού και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, όντας παρούσα σε όλα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να λυθεί το οικονομικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της Ελλάδας, καθώς προς τούτο χρειάζεται χρόνος και χρήμα.

Αναφερόμενος δε στο μηχανισμό στήριξης τόνισε: «Και για να τελειώνουμε με την παραπληροφόρηση και το στρουθοκαμηλισμό που επιδεικνύεται από πολλούς: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της Ν.Δ.»

«Mπροστά στο τρομακτικό έλλειμμα και χρέος της, η Ελλάδα δεν είχε καμία διέξοδο παρά μόνο τη δήλωση χρεοκοπίας και προσφυγή αποκλειστικά στο Δ.Ν.Τ.», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι «τώρα έχουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο οποίος θα διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. ευρώ για φέτος - αν και όταν χρειαστεί».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι επιτυχία για την χώρα μας και την Ευρώπη η συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης στον οποίο μειοψηφικά συμμετέχει και το ΔΝΤ υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για να αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση σπέρνοντας για μια ακόμη φορά το φόβο και τον πανικό»