22 Απριλίου 2010

Με γκρέμισμα κινδυνεύουν πάνω από 80.000 κλειστοί χώροι- ημιυπαίθριοι


Με γκρέμισμα κινδυνεύουν πάνω από 80.000 κλειστοί χώροι- ημιυπαίθριοι, πατάρια, υπόγεια και πιλοτές- που βρίσκονται σε κτίρια για τα οποία η αίτηση θεώρησης της οικοδομικής άδειας για ηλεκτροδότηση θα υποβληθεί μετά τις 30 Ιουλίου 2010.

Oι χώροι αυτοί τίθενται εκτός της νέας ρύθμισης για τους παράνομα κλειστούς χώρους που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με ξαφνική προσθήκη μιας παραγράφου που έγινε χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο στο νομοσχέδιο για «την ταυτότητα των κτιρίων, τις υπερβάσεις δόμησης και τις αλλαγές χρήσεις». Ετσι, όπως έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου, «αυτοί οι ιδιοκτήτες είναι καλύτερα είτε να γκρεμίσουν τώρα τους παράνομα κλειστούς χώρους ή να σταματήσουν κάθε εργασία κλεισίματος...».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράγραφο που προστίθεται στο άρθρο 5, «δεν υπάγονται στις διατάξεις (...) τα κτίρια για τα οποία η αίτηση θεώρησης της οικοδομικής τους άδειας για τη σύνδεση των κτιρίων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας υποβάλλονται μετά την 30.7.2010».

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών κ. Δημήτρης Καψιμάλης, «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν από 80.000 έως 100.000 κλειστοί χώροι- ημιυπαίθριοι, σοφίτες, πατάρια, πιλοτές- σε κτίρια στα οποία οι οικοδομικές εργασίες είναι σε εξέλιξη- και οι ιδιοκτήτες τους δεν προλαβαίνουν να πάρουν ρεύμα με το νέο όριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το μέτρο αυτό είναι άδικο για όσους έχουν πάρει δάνειο και εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών έχουν επιβραδύνει τις εργασίες, με συνέπεια να μην προλαβαίνουν να υποβάλουν αίτηση για να ηλεκτροδοτηθούν με βάση το νέο όριο. Ενας κατασκευαστής που έχει πάρει άδεια, για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2009 για να χτίσει 20 διαμερίσματα, χρειάζεται τουλάχιστον 2 χρόνια για να ολοκληρώσει τις εργασίες και να πάρει ρεύμα. Με το νέο όριο δεν προλαβαίνει...».

Η 2η αλλαγή που προωθήθηκε χθες το βράδυ από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η αύξηση από 3 σε 6 μήνες του περιθωρίου που έχουν οι ιδιοκτήτες που κατέθεσαν φάκελο και χτίζουν με τους περιορισμούς που έθετε η ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά προκειμένου να αναθεωρήσουν την οικοδομική άδεια και να συμπεριληφθούν στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που δεν εκκρεμεί αίτηση σε φορέα κοινωνικής ωφέλειας δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση έχουν τα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2 Ιουλίου 2009.

Οι προσθαφαιρέσεις
Οι ξαφνικές νομοτεχνικές... προσθαφαιρέσεις στο νομοσχέδιο είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τις τελευταίες μέρες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αφαίρεσης μιας παραγράφου, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, με την οποία διευκρινιζόταν ότι οι κλειστοί χώροι δεν υπολογίζονται στο τεκμήριο διαβίωσης.

Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία ανέφερε πως «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών οι χώροι θα δηλώνονται με τον τρόπο που γίνεται σήμερα και δεν θα υπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης».

Το ίδιο συνέβη με τον τρόπο υπολογισμού των προστίμων για τη διευθέτηση των παράνομα κλειστών χώρων. Την περασμένη Παρασκευή η κ. Μπιρμπίλη είχε δηλώσει στη Βουλή ότι θα υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία, για να το αλλάξει την περασμένη Δευτέρα, όπου ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την τιμή ζώνης.

«Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σε βάθος όλες τις απαιτούμενες συμπληρωματικές κρίσιμες ρυθμίσεις με τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες το βράδυ στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. «Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν για 8 μήνες κτίρια με άδεια που εκδόθηκε μέχρι τις 2 Ιουλίου του 2009, αποκλείοντας έτσι τη διατήρηση αυθαιρέτων χώρων σε ανεγειρόμενα κτίρια. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν την 1.1.2010 για όλα τα νέα κτίρια και το μέτρο της ταυτότητας των κτιρίων σταδιακά θα επεκταθεί και στα παλαιότερα κτίρια».
ΦΡΕΝΟ
Η ρύθμιση δεν θα ισχύσει για όσα κτίρια υποβληθεί αίτηση ηλεκτροδότησης μετά τις 30 Ιουλίου
Πηγή Τα Νέα