Στον δρόμο κατεβαίνουν οι εκπαιδευτικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας οι καθηγητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιεί την πανελλαδική της απεργία και η ΑΔΕΔΥ. Επίσης αποφάσισαν να απεργήσουν και στις 8 Μαρτίου, ενώ απόφαση για κινητοποιήσεις καλούνται να πάρουν και οι δάσκαλοι σε συνεδριάσεις των συλλόγων τους που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν όμως και οι καθηγητές ΤΕΙ αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεκάδων ειδικοτήτων τους που εκκρεμούν, ενώ οι καθηγητές πανεπιστημίου επίσης θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου για τις περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Εκτός από τα οικονομικά αιτήματά τους (αυξήσεις μισθών), οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων αντιδρούν και στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τα θέματα προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών του κλάδου. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μην αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, προτού απορροφηθούν όλοι οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι που είναι εγγεγραμμένοι στους υπάρχοντες πίνακες, ενώ προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους μετά τις 10 Μαρτίου και ως το τέλος του σχολικού έτους.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο μέλλον οι προσλήψεις όλων των εκπαιδευτικών θα γίνονται μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ, ενώ θα περιοριστούν αποσπάσεις και μεταθέσεις και θα θεσπιστεί ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού πριν από τη μονιμοποίηση.
Πάντως η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες σχετικά με το θέμα των κινητοποιήσεων στον χώρο της εκπαίδευσης εν όψει της περικοπής επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων: « Το παγόβουνο είναι μπροστά μας και εμείς αντιμετωπίζουμε όλη την κατάσταση όπως οι καλεσμένοι του “Τιτανικού”, κάτι πολύ άσχημο σηματοδοτούμε» .