2 Φεβρουαρίου 2010

Ο Πρωθυπουργός συναντάται σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς για να ζητήσει τη συναίνεσή τους

Επίσπευση αποφάσεων και ανακοινώσεων σε τρία μέτωπα αποφασίζει η κυβέρνηση, υπό την πίεση του διαρκώς αυξανόμενου κόστους δανεισμού, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αρχής γενομένης από σήμερα και με χρονικά ορόσημα τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και τη διεξαγωγή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται η τελική αξιολόγηση του Προγράμματος Σταθερότητας, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την πλήρη αποσαφήνιση των προθέσεών της για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική. Επειτα και από τη δραματική προχθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή υπουργών και τραπεζιτών, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στις σημερινές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τη συναίνεσή τους. Δημόσιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Γ. Παπανδρέου ίσως και εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο, υπό μορφή διαγγέλματος, πριν από την αναχώρησή του για το Νέο Δελχί.

Στόχος είναι να έχει παρουσιαστεί ως τις 10 Φεβρουαρίου ένα συγκεκριμένο σχέδιο άμεσης εφαρμογής, με το οποίο θα προσέλθει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου. Τα εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα ενταχθούν ουσιαστικά στο υπάρχον Πρόγραμμα Σταθερότητας και εν πολλοίς θα συνιστούν de facto υιοθέτηση των συστάσεων και υποδείξεων της Επιτροπής για μειώσεις μισθών και δαπανών και αυξήσεις στη φορολογία.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα δώσει κάποιες ενδείξεις των επικείμενων αποφάσεων και κατά την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία στο συνέδριο του «Εconomist», όπου θα μιλήσει και ο νομπελίστας οικονομολόγος και συνεργάτης του κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ , με τον οποίον ο κ. Παπανδρέου θα έχει και κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

Μετά τη χθεσινή πρόσκληση του κ. Παπανδρέου προς τους πολιτικούς αρχηγούς, σε εκκρεμότητα παραμένει η αρχικώς προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του «διαθεσμικού» οργάνου, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής της κυβέρνησης, του κόμματος, της ΚΟ του ΠαΣοΚ, ο πρόεδρος της Βουλής, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και το επικοινωνιακό επιτελείο, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός εν όψει των επικείμενων ανακοινώσεων.

Αυτό που φάνηκε να συνειδητοποιεί η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός στο διάστημα των τελευταίων ημερών, είναι πως η δυναμική των αγορών δεν συμβαδίζει αναγκαστικά με τις διαθέσεις και τις διατυπώσεις των πολιτικών κέντρων των Βρυξελλών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συνεχείς επαφές του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους διεθνών τραπεζικών οίκων από την προηγούμενη εβδομάδα, με το βλέμμα στραμμένο στο κόστος δανεισμού και τον περιορισμό της αυξητικής του τάσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Παπανδρέου συγκάλεσε την προηγούμενη Κυριακή τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή υπουργών και των εκπροσώπων της Αγροτικής Τράπεζας κ. Γ. Πανταλάκη, της Εθνικής κκ. Απ. Ταμβακάκη και Β. Ράπανο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλ. Παπαδόπουλο. Το σημαντικό πρόβλημα που τείνει να παγιωθεί είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να συντονιστεί και να συνεννοηθεί με τις εγχώριες τράπεζες και αυτό αφορά αφενός την εκ μέρους της κυβέρνησης δυσπιστία έναντι κάποιων διοικήσεων και αφετέρου την εκ μέρους των τραπεζών ανησυχία για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, εν όψει και των νομοσχεδίων του υπουργείου Οικονομίας, με τα οποία θα ρυθμίζονται ο ρόλος των τραπεζών στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και οι καταχρηστικοί όροι δανείων και πιστωτικών καρτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανοικτή πλέον αντιπαράθεση μεταξύ τραπεζών και της κυρίας Λούκας Κατσέλη, η οποία χθες εκ νέου άσκησε κριτική για τον τρόπο με τον οποίον διαχειρίστηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα το πακέτο ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ.

«Αρμαγεδδώνα» για τους έχοντες βλέπει ο Πάγκαλος
Ερχεται Αρμαγεδδών για τους προνομιούχους προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του «ΑΝΤ1»: «Αρμαγεδδών θα έρθει αλλά για αυτούς που τόσα χρόνια δεν δίνουν, όχι για τους μικρούς» είπε συγκεκριμένα και αποκάλυψε ότι το ελληνικό Δημόσιο ξοδεύει κάθε μήνα δύο δισ. ευρώ, περισσότερα από εκείνα που εισπράττει. Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έχουμε φτάσει στο σημείο το επίδομα παραγωγικότητας να το λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι ενώ θα έπρεπε να το λαμβάνουν εκείνοι που αποδίδουν.

Διέψευσε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει «σχέδιο Β΄» στην οικονομία και ανέφερε ότι οι κερδοσκόποι έχουν βρει τους τέσσερις αδύναμους της Ευρώπης που τους ονομάζουν «γουρούνια» συμπληρώνοντας ότι «βρήκαν το πιο αδύναμο γουρουνάκι και το χτυπάνε αλύπητα».
πηγή Το Βημα