Στην τελική ευθεία εισέρχεται η συζήτηση-διαβούλευση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας ("Καποδίστριας-2") και δεν αποκλείεται η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, θετικές και αρνητικές.
Με δεδομένο μάλιστα ότι στις 18, 19 και 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, για το νέο διοικητικό μοντέλο της χώρας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου τα σενάρια, "δίνουν και παίρνουν".
Οι δήμαρχοι, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΚΕΔΚΕ, θα γίνουν αποδέκτες του κειμένου με τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, στη βάση των προτάσεων της επιτροπής που είχε συστήσει για το σκοπό αυτό ο κ. Ραγκούσης. Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνονται συνενώσεις ώστε να διαμορφωθούν πανελλαδικά 400 έως 450 δήμοι (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης).
Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει επίσης 13 έως 15 διοικητικές περιφέρειες, με εκλεγμένο περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο και συγκρότηση Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (και δήμαρχος Αθηναίων) Νικ. Κακλαμάνης, αναφέροντας ότι η Ενωση συμφωνεί κατ' αρχήν με τη διοικητική μεταρρύθμιση, έθεσε σαν βασική προϋπόθεση τη διάθεση από την κυβέρνηση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωσή της.
«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν τα έχει. Αν δεν τα έχει, να μην την αποτολμήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συγκλίνουσες, στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η επιτροπή που επιφορτίσθηκε με το έργο της καταθέσεως προτάσεων (στα πλαίσια της ΙΤΑ, υπό τον καθηγητή κ. Δημ. Τσάτσο) όσο και το υπουργείο Εσωτερικών, κατέληξαν στην απόφαση να διατηρήσουν, ως έχει, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή με τους νομούς Δωδ/νήσου και Κυκλάδων, ωστόσο δείχνει τελευταία να αποκτά έρεισμα και η πρόταση τοπικών παραγόντων για ξεχωριστή Περιφέρεια στα Δωδ/νησα.
Χθεσινές πληροφορίες ειδικότερα της "δημοκρατικής" ανέφεραν ότι τόσο η Επιτροπή όσο και το υπουργείο Εσωτερικών δεν θα είχαν αντίρρηση για την εξαίρεση αυτή, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν "ειδικοί λόγοι".
Πρώτον, γιατί τα Δωδ/νησα είναι η τελευταία περιοχή της χώρας που ενσωματώθηκε με τον Εθνικό Κορμό (ιστορικοί λόγοι) και δεύτερον, γιατί αποτελούν το "τελευταίο άκρο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει, ως εκτούτου, να αποτελέσει μία ξεχωριστή περιφέρεια "τιμής ένεκεν". Λέγεται μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση επ' αυτού αλλ' ότι επικροτεί και "δια ζώσης" την πρόταση.
Στο μεταξύ και ενόψει της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας άρχισαν οι συζητήσεις και για τους πιθανούς υποψήφιους αιρετούς περιφερειάρχες, είτε διατηρηθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως έχει, είτε αποτελέσει η Δωδ/νησος χωριστή Περιφέρεια.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα πιο συγκεκριμένα, υποψήφιοι αιρετοί περιφερειάρχες φέρονται να είναι (και οι δύο έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις πληροφορίες της "δ") οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης από το ΠΑΣΟΚ και Χαρ. Κόκκινος από τη Νέα Δημοκρατία.
Φυσικά είναι πολύ νωρίς για να ομιλεί κανείς με "σιγουριά", αφού τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι ηγεσίες των κομμάτων. Καθαρά φαίνεται, ωστόσο, ότι και οι δύο κάνουν εδώ και καιρό τις επιβαλλόμενες βολιδοσκοπήσεις και διαβουλεύσεις.
Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Οπως ήδη ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στη Βουλή θα φέρει ταυτόχρονα και Ν/Σ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με προοπτική να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, προκρίνοντας το "γερμανικό μοντέλο", για το οποίο, όμως, διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία, γι' αυτό και θα καταθέσει δική της πρόταση (βλέπε επ' αυτού σελ. 25).
Εν πάση περιπτώσει ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει την εκλογή βουλευτών σε μονοεδρικές και ολιγοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, με παράλληλη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Το θέμα του εκλογικού νόμου και αυτό της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της προχθεσινής πολύωρης συνάντησης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει τη σύσταση 180 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών και 120 ολιγοεδρικών.
Οσον αφορά τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, το πιθανότερο σενάριο είναι και στις δύο περιπτώσεις να καθιερωθεί η λίστα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συναλλαγών και πολυδάπανων εκλογικών εκστρατειών.
Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από αρκετούς βουλευτές στην καθιέρωση της λίστας, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε συνδυασμό σταυρού και λίστας.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Ραγκούση, ο νέος εκλογικός νόμος διατηρεί την αναλογικότητα του ισχύοντος και με την εφαρμογή του τα κόμματα θα ελάμβαναν τις ίδιες έδρες που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Πέραν τούτων, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες να μειωθούν κατά πέντε (από 180 σε 175), ώστε οι πέντε να διατεθούν για την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τούτο προϋποθέτει βεβαίως αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών, κατά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή.
Το αυτό απαιτείται και για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εθνικές εκλογές.