Της Ελενας Kαρανατση
Τις κομματικές Συμπληγάδες καλείται να περάσει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών στον δρόμο του για τη θέσπιση του νέου «Καποδίστρια», καθώς πυκνώνουν καθημερινά οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών και αυτοδιοικητικών φορέων για τη μορφή των νέων δήμων και των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Και παρότι ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, έχει διαμηνύσει ότι είναι εκτός λογικής του η «κοπτοραπτική» των νέων δήμων με κομματικά κριτήρια, αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για όσα προωθούνται από την Επιστημονική Επιτροπή του υπ. Εσωτερικών που επεξεργάζεται τη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Εντονο προβληματισμό προκαλεί σε βουλευτές και νομάρχες η προτεινόμενη δυνατότητα του αιρετού περιφερειάρχη να διορίζει ο ίδιος τους αντιπεριφερειάρχες που θα εκπροσωπούν κάθε νομό. Αυτό που τους απασχολεί είναι τι είδους παρενέργειες θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια υπερεξουσία στα χέρια του ενός περιφερειάρχη. Για παράδειγμα, αν σε μία περιφέρεια εκλέγεται περιφερειάρχης του κυβερνώντος κόμματος και μέχρι σήμερα οι νομάρχες εκπροσωπούσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον νέο «Καποδίστρια» όλοι οι νομοί τίθενται υπό την κυριαρχία του ενός. Ο επιστημονικός αντίλογος σε αυτό είναι ότι με μια τέτοια ρύθμιση θα αποφευχθούν κομματικές αντιπαραθέσεις εντός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί προς διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα και δεν θα περιλαμβάνει τον χωροταξικό σχεδιασμό των περίπου 500 νέων δήμων, προβλέπεται η κατάργηση του 42% στην εκλογή του δημάρχου και η επιστροφή στο 50%, ενώ περιγράφεται η νέα διοικητική δομή των δήμων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Κ», η γενική φιλοσοφία των νέων ΟΤΑ σε αρκετά σημεία θα ακολουθεί τον τρόπο διαχείρισης και μάνατζμεντ των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, προτείνεται ένα συλλογικό εκτελεστικό όργανο με τη μορφή δημαρχιακής επιτροπής (μια μορφή cabinet) με αντιδημάρχους και γενικούς γραμματείς, η οποία αναλαμβάνει να παρακολουθεί την εφαρμογή του επιχειρησιακού προγράμματος και των οικονομικών του δήμου.
Τοπικοί αντιδήμαρχοι
Επίσης, εκτός από τους θεματικούς αντιδημάρχους (π.χ. καθαριότητας, παιδείας, πολιτισμού κ.ά.), προβλέπεται η τοποθέτηση τοπικών αντιδημάρχων που θα έχουν το ρόλο του πολιτικού προϊσταμένου σε κάθε παλιό δήμο.
Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ενισχυθεί με θεματικές επιτροπές, εκ των οποίων η μία (Επιτροπή Χωροταξίας, Πολεoδομίας και Περιβάλλοντος) θα είναι υποχρεωτική. Το πνεύμα του νέου μοντέλου διακυβέρνησης κινείται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, της αυξημένης λογοδοσίας, της συνεχούς παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού και στο «γενικό νοικοκύρεμα». Στις προτάσεις της επιτροπής του υπουργείου περιλαμβάνεται η καθιέρωση του «Συνηγόρου του Δημότη» και η ισχυροποίηση του ρόλου του γ.γ. του δήμου, που θα είναι ένα είδος city manager (μάνατζερ της πόλης) και πιθανότατα θα επιλέγεται με θητεία και αυξημένα προσόντα και δεν θα διορίζεται από τον ίδιο τον δήμαρχο. Μία από τις επικρατέστερες προτάσεις για φορολογική αποκέντρωση είναι να μεταβιβαστεί η φορολόγηση των ακινήτων ως αρμοδιότητα στους δήμους.
Οι νέες αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις (τουλάχιστον 14, με τις δύο μητροπολιτικές, Αττικής και Θεσσαλονίκης) θα διοικούνται με ανάλογο με των δήμων μοντέλο και θα συνυπάρχουν με τις κρατικές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κρατικές θα είναι είτε πέντε υπερπεριφέρειες που θα αντιστοιχούν στα ΕΣΠΑ είτε ισάριθμες με τις αιρετές. Το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή το απόγευμα.
πηγή καθημερινή