9 Αυγούστου 2009

Αποδείξεις για τις εκτελέσεις Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων


Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τους οποίους κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους φωτογράφισε Τούρκος δημοσιογράφος, βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος. Τα λείψανανα ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κορέλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαραλάμπους και Χατχηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, φαίνονται στη φωτογραφία γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.

H φωτογραφία-ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, δημοσιεύτηκε πολλές φορές στον Kυπριακό και διεθνή Tύπο. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής πρόσθεσε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, χωρίς όμως να έχουν ταυτοποιηθεί.

Με αφορμή τον εντοπισμό των λειψάνων, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου τόνισε μιλώντας στο ΡΙΚ, ότι «τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου».

Εν τω μεταξύ με τη μέθοδο DNA ταυτοποιήθηκαν και τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Τα λείψανα της οικογένειας βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού, όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, ξεκίνησαν να χτίσουν επιπρόσθετο δωμάτιο.

Ο βοηθός εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για τους γονείς και τα δύο - αγόρι και κορίτσι- ανήλικα τότε παιδιά τους.

Η περίπτωση αυτή, ανέφερε ο κ. Καλλής δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, αλλά στον κατάλογο των πεσόντων. Υπήρχαν πληροφορίες, είπε, ότι δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στη Λάπηθο. Τα παιδιά ήταν κλινήρη, καθώς είχαν κάποια προβλήματα εκ γενετής και δεν μπορούσαν να περπατήσουν, πρόσθεσε.