Σεπτέμβριος του 1943. Οι Ιταλοί έχουν παραδοθεί στους Γερμανούς και το επιταγμένο από τους κατακτητές ελληνικό καράβι «Αρντένα» που μεταφέρει 840 Ιταλούς αιχμάλωτους του γερμανικού στρατού προσεγγίζει την έξοδο του κόλπου του Αργοστολίου. Σκοπός των 60 Γερμανών που επιβαίνουν στο πλοίο είναι να μεταφέρουν τους αιχμαλώτους από το Αργοστόλι στην Πάτρα ώστε από εκεί να προωθηθούν σε στρατόπεδα στη Γερμανία και την Πολωνία. Το «Αρντένα» χτυπά σε νάρκη και μια φοβερή έκρηξη συγκλονίζει το πλοίο. Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, επικρατεί πανικός. Οι Γερμανοί επιβιβάζονται στις σωστικές λέμβους και προσεγγίζουν την ακτή. Ορισμένοι από τους Ιταλούς αιχμαλώτους πέφτουν στη θάλασσα και προσπαθούν να κολυμπήσουν, αποφεύγοντας τους πυροβολισμούς των Γερμανών. Τελικά σώζονται 120 Ιταλοί αιχμάλωτοι και οι υπόλοιποι 720 παρασύρονται στο βυθό μαζί με το «Αρντένα».
Ακολουθούν και άλλα παρόμοια ναυάγια που κάνουν πολλούς να μιλούν για εσκεμμένη βύθιση πλοίων από την πλευρά των Γερμανών σε αντίποινα για τις επιθέσεις που δέχτηκαν πλοία τα οποία μετέφεραν ομοεθνείς τους στρατιώτες.
Τα χρόνια μετά τον πόλεμο το βυθισμένο «Αρντένα» εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λάσσης στην Κεφαλλονιά. Πολλά του τμήμα ανελκύονται και πωλούνται για παλιοσίδερα. Δύτες που το έχουν προσεγγίσει αναφέρουν ότι διακρίνονται τα γράμματα που σχηματίζουν το όνομα του πλοίου, τα προσωπικά αντικείμενα των ναυαγών και τα πυρομαχικά.
Η νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης έχουν εδώ και χρόνια διατυπώσει πρόταση προς τους αρμόδιους της Ελλάδας και της Ιταλίας να ξεκινήσει επιχείρηση ανέλκυσης αντικειμένων του πλοίου ώστε να προστατευτούν από τη φθορά της θάλασσας ή την παράνομη αφαίρεσή τους από δύτες. Σήμερα οι νομαρχίες αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο την πρότασή τους, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνουν αύριο, στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου, στη μνήμη των 720 Ιταλών που έχασαν τη ζωή τους.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, κατά την οποία θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα σε σημείο του βυθισμένου πλοίου από εθελοντική ομάδα Ιταλών δυτών, είναι ακόμη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ιταλική πρεσβεία, το Κέντρο Μελετών και Ερευνών ναυαγίων Submarina, ο Ιταλικός Σύλλογος Tecnina και ο Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης Mediterraneo.
«Η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος εκείνης της περιόδου αποτελεί υποχρέωση της σημερινής γενιάς. Αυτή η ανάδειξη θα πρέπει να λειτουργήσει ως αντιπολεμική και φιλειρηνική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές» τονίζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχία.