17 Μαρτίου 2009

η τοποθέτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ.Κωστή Αιβαλιώτη σχετικά με τα προβλήματα των ελληνικών νησιών





ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μιλάμε σήμερα για ένα θέμα που σχετίζεται με μια ακραία αποτυχία των δύο παμπάλαιων κομμάτων εξουσίας. Μιλώντας για ακραίους, δεν μπορώ να μη θυμηθώ αυτά που είπε η κυρία Μπακογιάννη. Επίσης να θυμηθούμε –γιατί όλοι σε αυτόν τον τόπο ζούμε- ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πατέρας της, ως Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, συνεργάστηκε την περίοδο 1989-1990 με τα άκρα. Άρα λοιπόν, πώς μπόρεσε ξαφνικά να θυμηθεί τους ακραίους η κυρία Μπακογιάννη, είναι απορίας άξιον.
Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι –και η κυρία Μπακογιάννη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που βλέπω ότι ενοχλήθηκε από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του Προέδρου μας- ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι όπως το μπαστούνι για τον άνθρωπο που έχει προβλήματα όρασης, είναι όπως το μπαστούνι για τον τυφλό. Ο τυφλός εμπιστεύεται το μπαστούνι για να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Αυτό είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. Είναι ένα μπαστούνι και καλά κάνει η Νέα Δημοκρατία και το εμπιστεύεται. Είναι το μπαστούνι για τον άνθρωπο που έχει προβλήματα όρασης.
Επειδή λοιπόν η Νέα Δημοκρατία θα είχε ασφαλώς αποφύγει πολλά από όσα έκανε αν είχε ακούσει νωρίτερα αυτά που τόσο καιρό αναφέρει ο ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με την οικονομία, θα είχε δει ότι μπορεί να αποφύγει και τις κακοτοπιές αναφορικά με την εύθραυστη οικονομία των νησιών μας, τα οποία λιγουρεύονται οι Τούρκοι.
Μια που αναφερόμαστε στους Τούρκους, να πούμε ότι εκεί κάνουν κουμάντο οι ακραίοι. Ένας χαρακτηριστικός ακραίος ήταν ο παλαιός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο αλήστου μνήμης τέως Πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ. Αυτός ο κύριος εκεί που βρίσκεται, εν πάση περιπτώσει, είχε πει ότι η δημογραφία μεσοπρόθεσμα θα λύσει τα προβλήματα του Αιγαίου. Αυτό είχε πει ο Τουργκούτ Οζάλ, αυτός ο ακραίος εθνικιστής.
Ήδη βλέπουμε ότι οι νέοι άνθρωποι αρχίζουν και λιγοστεύουν στα ελληνικά νησιά. Σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Πάνου Νιζάμη στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ αναφέρθηκε ότι το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε πέρσι κατά 7% και είναι σήμερα στο 79% εκείνου του 2000, δηλαδή μέσα σε εννέα χρόνια είχαμε δραματική κατάρρευση του εισοδήματος στα ελληνικά νησιά κατά 21%.
Άρα, τι απέμεινε; Ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές για τα νησιά, αφού η βιομηχανία δεν αναπτύχθηκε. Ακόμα και η Κρήτη, που είχε όλα τα εχέγγυα να αναπτύξει μια βιομηχανία, δυστυχώς λόγω της αδιαφορίας των μπλε και των πράσινων δεν αναπτύχθηκε η βιομηχανία ούτε εκεί.
Κατάγομαι από ένα νησί, την Ικαρία. Μεγάλωσα στις Κυκλάδες και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. μου έχει αναθέσει πέντε νησιωτικούς νομούς, τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα.
Τα νησιά λοιπόν βασίζονται στον τουρισμό, δηλαδή στα 670 ευρώ που κατά κεφαλή ήταν η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών πέρσι. Τώρα, με τα χάλια των επεισοδίων, με τους κουκουλοφόρους και τα ρεζιλίκια με την AIR ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ, όλα αυτά σημαίνουν δραματική μείωση του τουρισμού.
Εδώ να σημειώσω ότι το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, με το οποίο συνεργαζόταν και συνεργάζεται η Τουρκία, έκανε τη δουλειά του. Έδωσε την έκταση που έπρεπε στα επεισόδια για να βοηθηθεί ο τουρισμός της χώρας, γιατί λασπώνοντας την Ελλάδα, μπορείς άνετα να μεταφέρεις τους ίδιους τουρίστες σε μια χώρα χαμηλού κόστους όπως είναι η Τουρκία. Τα δικά μας γραφεία δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό διερωτώμαι τι έκαναν. Αυτή είναι μία ερώτηση που δεν έχει προφανώς απάντηση.
Η εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ έγραψε προχθές ότι οι ξενοδόχοι της Πάτμου είναι σε απόγνωση από τη λαθρομετανάστευση. «Τα έχουν παίξει» στην κυριολεξία, επιτρέψτε μου την έκφραση και διερωτώμαι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτός από το να ασχολείται με το να λασπώνει ενοχλητικούς Βουλευτές του Καρατζαφέρη, μήπως θα πρέπει να ασχοληθεί με το να κάνει και μια επιτήρηση στο Αιγαίο για να μη βουλιάζουν τα νησιά του Αιγαίου από τη λαθρομετανάστευση;

(MB)
(MT)
Φέτος οι λαθρομετανάστες στην Πάτμο είναι δέκα φορές περισσότεροι σε σχέση με αυτούς που ήρθαν πέρυσι. Μήπως θα πρέπει να γίνει κάτι τέλος πάντων; Διότι βλέπουμε τους Τούρκους δουλέμπορους να κάνουν «πάρτι» στο Αιγαίο.
Βλέπουμε λοιπόν ποια είναι η κατάσταση με τον τουρισμό. Ας έρθουμε τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να είχαν γίνει υπερδύναμη. Εδώ, μέσα στη Βουλή ο κ. Ζερεφός είπε ότι έχουμε το πρώτο αιολικό δυναμικό στον κόσμο. Υστερούμε όμως στις αιολικές εγκαταστάσεις…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Χρόνο από τη δευτερολογία δεν παίρνουμε. Τελειώνουμε στον πρώτο χρόνο, κύριε Αϊβαλιώτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υστερούμε, λοιπόν, στις αιολικές εγκαταστάσεις σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η οποία έχει τρεις φορές περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ, και μας πλησιάζει πλέον και η Τουρκία.
Καταθέτω στα Πρακτικά τον πίνακα όπου φαίνεται η εγκατεστημένη ισχύς.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μόνο το 1,5% της παραγωγής της Ευρώπης έχουμε στα νησιά. Έχω ένα δημοσίευμα από το περιοδικό «Ανεμολόγια». Και επειδή έχει σημασία αυτό –έφυγε ο κ. Φώλιας, λυπάμαι- θα πρέπει να καταθέσω στα Πρακτικά και αυτό εδώ το περιοδικό, το περιοδικό «Ανεμολόγια». Αυτή είναι η πρώτη του σελίδα. Και έχει σημασία να δούμε δύο νησιά, τα οποία χωρίζει ένας αναγραμματισμός. Στο δεξί μου χέρι έχω το νησί Σάμσο στη Δανία και εδώ, στο αριστερό μου χέρι, έχω το νησί Σάμος. Σάμσο δεξιά, Σάμος αριστερά. Αυτό το νησί στη Δανία έχει πλήρως απεξαρτηθεί και έχει εννιακόσιες κατοικίες που θερμαίνονται μέσω των εργοστασίων θερμότητας, η οποία παράγεται από βιομάζα. Απεξαρτημένο πλήρως είναι το νησί Σάμσο.
Αυτό εδώ είναι το νησί Σάμος. Στο νησί Σάμος βλέπετε να καπνίζουν τα μπουριά της Δ.Ε.Η.. Είναι εξαρτημένο από το πετρέλαιο. Αυτό το νησί έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό που δεν το εκμεταλλεύεται.
Αυτοί εδώ στη Δανία έχουν απεξαρτηθεί. Ακόμη και τα τρακτέρ κυκλοφορούν με βιομάζα –έτσι γράφει το ρεπορτάζ του περιοδικού- και γίνονται και συναρμολογήσεις ανεμογεννητριών στο νησί Σάμσο. Ένα «σ», ένας αναγραμματισμός τα χωρίζει. Βλέπετε όμως ότι στην πραγματικότητα τα χωρίζει ένα έτος φωτός!
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αυτή είναι, λοιπόν, η κατάσταση με τα ελληνικά νησιά. Δεν θα επεκταθώ σε σχέση με τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν νησιά, όπως είναι η Ικαρία με τις ραδιενεργές πηγές, να αναπτύξουν έναν τουρισμό. Δεν λέω τίποτα για τα μέτρα που δεν έχουν ληφθεί. Έχουμε προτείνει μηδενισμό της φορολογίας στα νησιά. Έχουμε προτείνει ειδικό δασμολογικό καθεστώς, όπως πέτυχαν οι Πορτογάλοι. Το είχαμε στα Δωδεκάνησα. Δεν το καταφέραμε.
Βλέπει κανείς ότι έχουν πέσει «τρελά» λεφτά στην Κρήτη και ακόμη ο βόρειος οδικός άξονας είναι εκεί που είναι. Το Ηράκλειο δεν έχει αεροδρόμιο. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Και επειδή αυτή είναι η κατάσταση, να τελειώσω με μία κρητική μαντινάδα, την οποία θα την αφιερώσω στο δικομματισμό των «μπλε» και των «πράσινων». Η μαντινάδα, λοιπόν, την οποία θέλω να αφιερώσω, λέει: «Έβαλα δίπλα στο μηδέν μια σου φωτογραφία. Είστε σε όλα όμοιοι. Η διαφορά καμία!»
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αϊβαλιώτη.