17 Μαρτίου 2009

Έκδοση Ψηφίσματος σχετικά με το φράγμα «Κόρης Γεφύρι».

6ο Θέμα Εκτός Ημερήσιας Διάταξης

Έκδοση Ψηφίσματος σχετικά με το φράγμα «Κόρης Γεφύρι».

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις του Π.Δ.30/96 (ΦΕΚ 21 Α΄/ 2-2-1996) «Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε έως σήμερα.

β) Την πρόταση του κ. Νομάρχη για τη συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος και τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος.

γ) Την πρόταση του κ. Νομάρχη για την έκδοση του ψηφίσματος.

δ) Τη γενομένη επί του θέματος συζήτηση.

Αποφασίζει ομόφωνα,

Την έκδοση του ψηφίσματος που ακολουθεί:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Φράγμα Κόρης Γεφύρι: ζητείται υπευθυνότητα…. Ζητούνται ευθύνες…

Σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα ένα μεγάλο έργο που θα έδινε ανάσα στο υδρευτικό πρόβλημα της πόλης της Χίου, το Φράγμα στη θέση Κόρης Γεφύρι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο του 2008. Αντί γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε ένα ξεκάθαρο «βάλτωμα» των εργασιών, αλλεπάλληλα αιτήματα παρατάσεων για την ολοκλήρωση του έργου, ανεπάρκειες στην επίβλεψη των λεγόμενων «συνοδών έργων», μέχρι και δικαστικές προσφυγές του αναδόχου στο Σ.τ.Ε.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι ένα έργο ουσιαστικής σημασίας για ολόκληρη τη Χίο καθυστερεί αδικαιολόγητα χωρίς να βλέπουμε «φως στην άκρη του τούνελ».

Μια σειρά άστοχων χειρισμών από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι μόνο, μας οδήγησαν στο σημείο αυτό. Κορυφαίος ανάμεσα σ’ αυτούς τους άστοχους χειρισμούς η αντικατάσταση από τον τότε Υπουργό κ. Μπασιάκο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου από το ρόλο της διευθύνουσας υπηρεσίας του έργου. Στη συνέχεια νέοι αυτοσχεδιασμοί για την ανάθεση των λεγόμενων «συνοδών έργων», όπου επιβλέπουσα υπηρεσία ορίστηκε η ΔΕΥΑΧ, μια υπηρεσία με προφανές έλλειμμα επάρκειας προσωπικού για να επιβλέψει τα έργα αυτά.

Όλες αυτές τις ελλείψεις και τα λάθη, εγκαίρως τα επισημάναμε και τα υποδείξαμε με αλλεπάλληλες επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα κατηγορηθήκαμε κάποιες φορές γι’ αυτό.

Σαφώς και δεν πρόκειται για οποιουδήποτε είδους εμμονή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για την αγωνία και την ανησυχία μας για την τύχη ενός μεγάλου έργου, ενός βασικού πυλώνα του τοπικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος.

Είναι προφανές ότι ευθύνες υπάρχουν. Μάλιστα φαίνεται ότι πρόσφατα περάσαμε σε νέα φάση: από την άκρατη «αισιοδοξία» και την παραπληροφόρηση του πρώην Ειδικού Γραμματέα κ. Παπαγιαννίδη ο οποίος τα παρουσίαζε όλα ρόδινα, περάσαμε στη φάση της «ελλιπούς ενημέρωσης» του νέου Ειδικού Γραμματέα κ. Γκλέτσου. Όλα αυτά αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Κατά την άποψή μας, πρέπει να κρατήσουμε την ουσία: ένα μεγάλο έργο που θα σημάνει την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος της πόλης της Χίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ως προς την ολοκλήρωσή του. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό εθελοτυφλεί.

Κοινή απαίτηση όλων των φορέων της Χίου πρέπει να είναι η άμεση επανέναρξη των εργασιών στο Φράγμα και, επιτέλους, η ολοκλήρωσή του. Ζητούμενη είναι πλέον η εγρήγορση και η κινητοποίηση του συνόλου των τοπικών φορέων.

Σε θέματα τέτοιας εμβέλειας και σημασίας για ολόκληρη τη Χίο, η σιωπή ή η αδιαφορία καθιστά συνυπεύθυνους όσους την επιλέγουν.

Καταλήγοντας απαιτούμε την άμεση παρέμβασή σας για την απεμπλοκή του έργου από τη σημερινή στασιμότητα.

Η απόφαση πήρε α/α 60/2009