24 Φεβρουαρίου 2009

«Πρόσβαση στα έγγραφα και διαφάνεια της διοικητικής δράσης».

Ο Συνήγορος του Πολίτη διοργάνωσε ημερίδα τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009 με θέμα:

«Πρόσβαση στα έγγραφα και διαφάνεια της διοικητικής δράσης».

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί η συσσωρευμένη εμπειρία της Αρχής αλλά και άλλων φορέων όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν το σχετικό δικαίωμα των πολιτών και τη στάση της διοίκησης.

Επίσης, πέραν, του Συνηγόρου του Πολίτη, συμμετείχαν ομιλητές από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, και ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας είναι τα εξής:

· Το δικαίωμα πληροφόρησης και γνώσης των διοικητικών στοιχείων παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις συχνά παρακωλύεται από διατάξεις ποικίλων νομοθετημάτων που δεν αντανακλούν πλήρως τη συνταγματική επιταγή τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής του, όσο και ως προς το αντικείμενό του.

· Η Διοίκηση εμφανίζει μια επιφυλακτικότητα έναντι της χορήγησης πρόσβασης σε έγγραφά της και συχνά αρνείται χωρίς επαρκή αιτιολογία.

· Η πρόσβαση πρέπει να χορηγείται μετά από στάθμιση συμφερόντων (προστασία προσωπικών δεδομένων, δικαιώματα παιδιού, προστασία ασθενέστερων, κ.λπ.).

· Είναι επιτακτική η ανάγκη κωδικοποίησης των σχετικών διατάξεων που έχουν ποικίλη (εθνική και ευρωπαϊκή) προέλευση.

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής που συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασε την αντίστοιχη εμπειρία και τους προβληματισμούς στο επίπεδο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρακτικά της ημερίδας θα εκδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.