29 Οκτωβρίου 2008

Ομόφωνο “OXI” στο Χωροταξικό του τουρισμού από τη Ζάκυνθο


Αντιδράσεις στα νέα σχέδια
Ομόφωνο “OXI” στο Χωροταξικό του τουρισμού
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί και τοπικά, το προσχέδιο νόμου του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό που δόθηκε στη Νομαρχία το Σεπτέμβριο προκειμένου να καταθέσει τις δικές της προτάσεις και παρατηρήσεις.
Μετά από μία συνεδρίαση και μία αναβολή, το Νομαρχιακό Συμβούλιο συζήτησε για δεύτερη φορά το θέμα τη Δευτέρα και με τις ψήφους της πλειοψηφίας, έκρινε το σχέδιο ως «αρχή διαλόγου». Ωστόσο, συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις του, όλες οι παρατηρήσεις των Ζακυνθινών φορέων και Αρχών, που προτείνουν διορθώσεις μέχρι απόσυρση του νομοσχεδίου.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μέχρι την προχθεσινή, η Νομαρχία είχε ζητήσει από τους τοπικούς φορείς και τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις προτάσεις που θα καταθέσει.
Με την έναρξη της συζήτησης του θέματος ο Πρόεδρος, Διονύσης Μυλωνάς, ανακοίνωσε ότι προτάσεις κατέθεσαν η ΤΕΔΚ, ο Δήμος Λαγανά, οι Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος , Άκης Ζήβας και το Επιμελητήριο.
Τις προτάσεις τους κατέθεσαν και οι δύο συνδυασμοί της μειοψηφίας, ο Δήμαρχος Ελατίων, Νίκος Θεοδόσης, καθώς και οι ξενοδόχοι δια της εκπροσώπου τους στο ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, Χριστίνας Τετράδη.

«Αρνητικοί» οι ξενοδόχοι
Στην τοποθέτησή της η κ. Τετρέδη, ανέφερε πως είναι η δεύτερη φορά που συζητείται το θέμα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε με το Γενικό σχέδιο. «Τότε υπήρχαν αντιδράσεις, σήμερα υπάρχουν διαφοροποιήσεις που όμως δεν λύνουν το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την κ. Τετράδη, ο κλάδος της αντιδρά διότι: α) Ο σχεδιασμός δεν εξετάζει τα ζητήματα του τουρισμού ανά περιοχή, αντιθέτως είναι γενικός και θεωρεί τη Ζάκυνθο ίδια με τη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα, β) δεν συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γ) δεν θεσπίζονται κανόνες για τον περιβαλλοντικό τουρισμό.
Οι ξενοδόχοι εμφανίζονται εντελώς αρνητικοί στα σημεία: α) Της αρτιότητας των οικοπέδων εντός και εκτός σχεδίων. Θεωρούν ότι δεν δημιουργούνται «βιώσιμές» επιχειρήσεις, ούτε αυτές, βάση του σχεδίου, θα είναι στα πρότυπα που ορίζει ο ΕΟΤ, β) ζητούν επανεξέταση της απόστασης δόμησης από τον αιγιαλό, γ) αναφέρουν ως μεγαλύτερο «αγκάθι» τις παραθεριστικές κατοικίες. Όπως εξήγησε η κ. Τετράδη, το συγκεκριμένο «μοντέλο» εφαρμόστηκε στην Ισπανία και απότυχε, εφόσον ξεπουλήθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, ακίνητα σε διάφορους ιδιώτες. Ζητήθηκε αρτιότητα 300 στρεμμάτων μόνο για 5άστερες εγκαταστάσεις και κατοικίες άνω των 100τ.μ., ενταγμένες μόνο σε ένα περιβάλλον τουριστικών εγκαταστάσεων, ενώ προτείνεται και η απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου, δ) θεωρείται ανέτοιμη η Ζάκυνθος για την δημιουργία γηπέδων γκολφ, εφόσον δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια νερού.
Η κ. Τετράδη τόνισε πως τα τοπικά ξενοδοχεία δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 50 δωμάτια υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλες «τεράστιες», που δραστηριοποιούμενες πιθανόν στη Ζάκυνθο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν «αναταράξεις».

Όχι από Kόμματα και Fορείς
Την απόσυρση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με όσα έγγραφα εστάλησαν στον πρόεδρο του Σώματος, που αναφέρθηκε σε αυτά, ζήτησαν επίσης οι Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Επίσης, ο κ. Μυλωνάς στάθηκε και στις παρατηρήσεις της ΤΕΔΚ, ενώ ο Δήμαρχος Ελατίων, ζήτησε να συμπεριληφθούν στα σχέδια των τοπικών φορέων, οι προτάσεις του Δήμου του, σημειώνοντας πως απαιτούνται ομόφωνες αποφάσεις.

Η μειοψηφία

«Καλυμμένος» απ’ όσα αναφέρθηκαν από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας, Πέτρος Στραβοπόδης. Όπως είπε, το σχέδιο δεν λύνει προβλήματα, ενώ μίλησε για οικοδόμημα που ξεκινά «από τη σκεπή και όχι από τα θεμέλια».
Ιδιαίτερα για τη Ζάκυνθο, τόνισε πως δεν υπάρχουν χρήσεις γης, δεν υπήρξε σχεδιασμός και ενημέρωση από τεχνοκράτες, υπογραμμίζοντας πως δεν εξετάστηκε τι «αντέχει» το νησί και τι όχι.
Σημείωσε δε, πως την ίδια ώρα οι δυτικές ακτές παραδίδονται βορρά στα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποκλείεται να βοηθά στην καταστροφή των δασών, δεν υπάρχει σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα.
Ζήτησε υποδομές, χρονοδιαγράμματα για σχέδια και διάλογο, χρήσεις γης και δεσμεύσεις για υποδομές, όπως το λιμάνι. Κατήγγειλε τέλος, ότι δεν αναφέρεται το αεροδρόμιο στα σχέδια, παρά τις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις του.
Για ταξικό, αντιδραστικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο που έχει στόχο του την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και προωθεί τη μετατροπή της χώρας σε «ένα απέραντο ξενοδοχείο», μίλησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας (ΝΑΣ), Τάκης Κεφαλληνός.
Έκανε λόγο για άναρχη ανάπτυξη που οφείλεται στο κέρδος και υπηρετείται από τις Κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζοντας ότι ο μόνος προβληματισμός που μπαίνει είναι για την αρτιότητα των οικοπέδων ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου.

Ο Νομάρχης
Προχειρότητα στη συγκρότηση του σχεδίου από το Κράτος, κατήγγειλε ο Νομάρχης, Διονύσης Γάσπαρος. Τόνισε πως τα σχέδια δόθηκαν σε μια εταιρία που τοπικά προχώρησε σε πρόχειρες μελέτες το 2000, όταν ακόμη δεν είχαν ολοκληρωθεί οι νέες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.
Μίλησε για «σούπα» που «βρήκε έτοιμοι ο κ. Σουφλιάς και τη σερβίρισε ξανά», δηλώνοντας πως αν δεν κατατεθούν προτάσεις, «το σχέδιο θα περάσει ως έχει διότι δεν θα υπάρξει νέο».
Σύμφωνα με τον κ. Γάσπαρο, το «μέτωπο» των Νομαρχών «έσπασε», καθώς άλλοι δέχθηκαν το σχέδιο ως έχει και άλλοι ζητούν αλλαγές, επισημαίνοντας πως πρέπει «με νύχια και με δόντια να υπερασπίσουμε τις θέσεις μας».
Η πρότασή του που έγινε αποδεκτή (κατά πλειοψηφία), ανέφερε να εκφραστεί η αγανάκτηση της Νομαρχίας και των τοπικών φορέων στα σχέδια και τις μελέτες με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν, καθώς και για τις αναλήθειες που αναφέρουν, καθώς και να κατατεθούν όλες οι τοπικές προτάσεις, εφόσον το σχέδιο θεωρείται μόνο ως «βάση συζήτησης».


Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου