25 Οκτωβρίου 2008

ΤΗΣ “ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ” ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: “ΚΑΛΩΣ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ”!
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: “ΚΑΛΩΣ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ”!
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: “ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΤΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ”!
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: “ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΤΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ”!
ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ;
ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΚΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ;

Οι δανειοδοτήσεις του Δήμου Ζακυνθίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων απασχόλησαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, λόγω της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Ζακύνθου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με την οποία ζητούσε να πληροφορηθεί πώς δανειοδοτήθηκε ο Δήμος, αφ' ης στιγμής δεν επληρούντο οι νόμιμες προϋποθέσεις, ζητώντας, παράλληλα, να κατατεθούν οι πλήρεις φάκελοι των δανείων.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Νικόλαος Λέγκας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Ζακυνθών κατέθεσε τους οικονομικούς απολογισμούς από το 2003 έως το 2007, προκειμένου να δανειοδοτηθεί, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βαρβαρίγου, όταν διαπίστωσε ότι ο κ. Λέγκας είχε καταθέσει μόνο απολογιστικούς πίνακες.
Παραθέτουμε, στη συνέχεια, τις τοποθετήσεις των κ.κ. Λέγκα και Βαρβαρίγου, καθώς και το σχόλιο του τελευταίου για τη συζήτηση.

Η τοποθέτηση του Νικόλαου Λέγκα

Σχετικά με τα αναφερόμενα στην ερώτηση του κ. Βαρβαρίγου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μας ενημέρωσαν και μας απέστειλαν σχετικά έγγραφα, τα οποία περιγράφουν τη διαδικασία χορήγησης αυτών των δανείων, καθώς επίσης και τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο Δήμο Ζακυνθίων. Η διαδικασία για τη χορήγηση των δανείων αυτών προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 3463/2006. Συνοπτικά αναφέρω τη διαδικασία. Υποβάλλεται αίτημα με τα αναγκαία δικαιολογητικά, αξιολογείται το αίτημα και εισάγεται στο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου για λήψη απόφασης, ανακοινώνεται η έγκριση και η αποδοχή των όρων δανεισμού, γίνεται η συνομολόγηση, αλλά και η υπογραφή της σχετικής δανειακής σύμβασης, μετά την προσκόμιση των αναγκαίων δικαιολογητικών και εκταμιεύεται, στη συνέχεια, σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους, το ποσό. Ορθώς, ο κύριος συνάδελφος αναφέρει ότι, για την έγκριση του δανείου, απαιτείται υποβολή από το δανειολήπτη, μεταξύ άλλων, αρμόδια θεωρημένου τακτικού απολογισμού εσόδων και εξόδων του τελευταίου έτους, της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που εγκρίνει τον απολογισμό, καθώς επίσης και πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενημερότητας.
Σύμφωνα με έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από 1.1.2003 έως 31.12.2007 χορηγήθηκαν στο Δήμο Ζακυνθίων έξι τοκοχρεωλυτικά δάνεια, όπως, ορθώς, επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Βαρβαρίγος: Στις 1.12.2004, 1.668.668 ευρώ για εξόφληση ληξηπρόθεσμων οφειλών, το Νοέμβριο του 2005, 683.172, 24 ευρώ, το Μάρτιο του 2006, 305.261 ευρώ, τον Αύγουστο του 2006, 764.699 ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2006, 300.000 ευρώ για κάλυψη λειτουργικών αναγκών και, τέλος, το Μάρτιο του 2007, 464.000 ευρώ για την απευθείας αγορά οικοπέδου, με εκχώρηση των εσόδων από τις κατανομές του προγράμματος της ΣΕΑΣ.
Καταθέσω στα Πρακτικά
τα έγγραφα των σχετικών φακέλων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και, συγκεκριμένα, τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακυνθίων, με τις οποίες τρεις φορές, ομόφωνα, και τρεις, κατά πλειοψηφία, έγιναν δεκτοί οι όροι των άνω δανείων, των αποδεικτικών, επίσης, δημοσίευσης αυτών, καθώς επίσης και των εγγράφων κοινοποίησής τους προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,
τους τακτικούς απολογισμούς εσόδων και εξόδων του Δήμου Ζακυνθίων, καθώς και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακυνθίων, περί εγκρίσεως των οικονομικών απολογισμών του Δήμου,
τα πιστοποιητικά ασφαλιστικής ενημερότητας ΙΚΑ του εν λόγω Δήμου.

Η απάντηση του Βουλευτή

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι όταν μιλάμε για το Δήμο Ζακυνθίων αναφερόμαστε, τουλάχιστον, στο Βατοπέδιο της Ζακύνθου, ή, ίσως, και της Αυτοδιοίκησης, γιατί μιλάμε για ένα σκάνδαλο, που υπερβαίνει τα 30.000.000 ευρώ, σε ένα Δήμο 10.000 κατοίκων, ένα ύψος, το οποίο υπερβαίνει, πολλαπλά, τον ετήσιο προϋπολογισμό του Δήμου.
Το κομμάτι, που αφορά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι ένα μέρος μόνο της όλης συμπεριφοράς του Δήμου.
Καταθέτω στα Πρακτικά την εγκύκλιο του Ταμείου Παρακαταθηκών,που θέτει τις προϋποθέσεις για τη δανειοδότηση. Μεταξύ αυτών, έγκριση απολογισμού του Δήμου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ασφαλιστική ενημερότητα την απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης, γιατί είχα κάνει άλλο ερώτημα, ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική ενημερότητα, διαμαρτυρία του Δημάρχου Ζακυνθίων προς το Υπουργείο Απασχόλησης, γιατί δεν του χορηγούν ασφαλιστική ενημερότητα, το έγγραφο του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το οποίο, από το 2003, δεν έχει κατατεθεί απολογισμός του δήμου.
Πώς λοιπόν εγκρίθηκαν τα δάνεια ενώ λείπουν δυο βασικά έγγραφα από το φάκελο;
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζει ότι, από τον Ιούλιο του 2007, που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο του Δήμου Ζακυνθίων, με ερωτήματά μου, κατ’ επανάληψη, ζήτησα οικονομικό έλεγχο. Πέρασαν δυο μήνες και δεν κάνατε τίποτα. Στις 7 Σεπτέμβρη 2007 αποπειράται ο δήμαρχος, με τρεις συνεργούς του, να ανατινάξουν το δήμο. Συλλαμβάνονται και οι τέσσερις και προφυλακίζονται. Μετά από ένα μήνα ο δήμαρχος αποφυλακίζεται για λόγους υγείας. Εκ των υπολοίπων τριών, πριν από λίγες μέρες, οι δύο εξέτισαν ποινή ενός έτους και αποφυλακίστηκαν και μένει ο τέταρτος, προφυλακισμένος, ο οποίος τυχαίνει να είναι Αλβανός.
Ακόμα, δεν έχετε κάνει οικονομικό έλεγχο. Το έχω ζητήσει δέκα φορές και στην τελευταία απάντηση, στις 30 Σεπτέμβρη, μου λέτε ότι οι επιθεωρητές που έχετε ορίσει ενημερώνουν την Πρωτοδίκη ότι προτίθενται να πάνε για έλεγχο και την καλούν να στείλει και αυτή έναν υπάλληλο στο δήμο για να είναι μάρτυρας μήπως αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα. Μιλάμε για δεκαπέντε μήνες για ένα σκάνδαλο κολοσσιαίων διαστάσεων. Και εσείς θεάστε. Το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο έχω απευθυνθεί, με παρέπεμψε στον Περιφερειάρχη. Ο Περιφερειάρχης λέει ότι δεν είχε προσωπικό να διενεργήσει έλεγχο, ότι δεν ήταν στις προτεραιότητές του, ότι δεν τους το ζήτησε κανένας. Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση το άρθρο 163 του κώδικα που έπρεπε αφού δεν έγινε απολογισμός να διατάξει έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο δεν το έκανε. Απευθύνομαι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και μου λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης «εγώ δεν μπορώ να ελέγξω το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Εσείς δεν κάνετε έλεγχο, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν κάνει την δουλειά του, ο Περιφερειάρχης δεν κάνει τη δουλειά του. Ποιος θα κάνει τη δουλειά του, κύριε Υπουργέ; Σας ερωτώ. Ο πολίτης από πού θα καλυφθεί; Ο Δήμαρχος παρανόμησε. Οποιοσδήποτε διοικεί μπορεί να παρανομήσει. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Δε λειτούργησαν, σε κανένα επίπεδο, δικαιοσύνη, διοίκηση, κεντρική διοίκηση. Όλοι αδιαφορείτε. Τι θα πούμε στον πολίτη;
Κύριε Υπουργέ, το θέμα ξεφεύγει από τις διαστάσεις του Δήμου Ζακυνθίων.
Τίθεται ζήτημα δημοκρατίας. Ο πολίτης αμφισβητεί το πολιτικό μας σύστημα. Οι ευθύνες σας είναι τεράστιες και αν η Κυβέρνηση δεν μπορείτε να ανταποκριθεί σ’ αυτή την υποχρέωση, ας φύγει, ώστε να έρθει μια άλλη να κάνει τη δουλειά της.

Δ. Βαρβαρίγος: “Ο κ. Λέγκας κατέθεσε πίνακες αντί οικονομικού απολογισμού”!

Κληθείς, από την “Η.τ.Ζ.”, να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Λέγκα, ο κ. Βαρβαρίγος επεσήμανε τα ακόλουθα:
“Ο κ. Λέγκας εξαπάτησε τη Βουλή, γιατί, ενώ ζητούσα τους φακέλους των δανείων του Δήμο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Υφυπουργός κατέθεσε έγγραφα, μεταξύ αυτών, όπως είπε, και τους οικονομικούς απολογισμούς του Δήμου, από το 2003 έως το 2007.
Μετά το πέρας της συζήτησης, ζήτησα τα πρακτικά και διαπίστωσα ότι ο κ. Λέγκας δεν είχε καταθέσει τους οικονομικούς απολογισμούς, αλλά απολογιστικούς πίνακες, που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.
Δηλαδή, ο κ. Λέγκας ήρθε στη Βουλή, μας παραπλάνησε, για να δηλώσει στο τέλος ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει.
Η στάση του Υφυπουργού Οικονομικών αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ασχοληθεί σοβαρά με τα σκάνδαλα του Δήμου Ζακυνθίων, στοχεύοντας στη συγκάλυψη της σοβαρής αυτής υπόθεσης.
Η μόνη μας ελπίδα είναι η Δικαιοσύνη, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, διότι με την υπόθεση αυτή ασχολείται μόνο μία ανακρίτρια, η οποία δεν έχει ούτε γραμματέα.
Εάν λάβει κανείς υπόψη και τα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου σε λίγο δε θα υπάρχει γραφείο για να εργαστεί η κ. ανακρίτρια, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση μέχρι να απαγγελθούν κατηγορίες και να έλθει η υπόθεση στο ακροατήριο, προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Ν.Χ.

Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου