25 Οκτωβρίου 2008

Αφανίζονται οι μικρομεσαίοι ξενοδόχοι!


ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ!
ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ STATUS QUO ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ!

ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ REAL ESTATE!

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ!
Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό πρόκειται να απασχολήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρίαση, η οποία κρίνεται εξόχως σοβαρή, διότι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου αλλάζει το status quo στο τουριστικό γίγνεσθαι στο νησί μας. Σημειωτέον ότι η Νομαρχία ζήτησε από όλους τους φορείς της Ζακύνθου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο χωροταξικό πλαίσιο, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό κείμενο όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων, ούτως ώστε να κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στην Επιτροπή του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που συνεστήθη γι' αυτό το σκοπό και απαρτίζεται από τους κ.κ. Γιακουμέλο, Μυλωνά και Παλλαδινό, η ΤΕΔΚ, το Επιμελητήριο, οι Δήμοι Ζακυνθίων και Λαγανά, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ζακύνθου, καθώς και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, Άκης Ζήβας, ενώ αναμένονται οι προτάσεις των ξενοδόχων και των κομμάτων.


ΟΚΕ Ζακύνθου: “Το νέο πλαίσιο θα εξαφανίσει τους μικρούς ξενοδόχους”!

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΟΚΕ Ζακύνθου, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Tο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό είναι ένα μείζον εθνικό και τοπικό θέμα, η ολοκλήρωση του οποίου προϋποθέτει μια ευρεία και λεπτομερή, χωρίς βιασύνες, διαβούλευση, την ολοκλήρωση του και του Εθνικού Κτηματολογίου. Το υπόψη πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν υπεισέρχεται στον τρόπο που μέχρι σήμερα έχει γίνει η τουριστική ανάπτυξη της χώρας, στις πιθανές αστοχίες και τις ανεπιθύμητες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, όπως για παράδειγμα στον “κορεσμό του τουριστικού περιβάλλοντος” ή την δημιουργία τουριστικών μονάδων μη εναρμονισμένων με το τοπίο, αντίθετα με την ήπια ανάπτυξη και την απλή αισθητική.
Δε γίνεται κατανοητό ούτε είναι εξηγήσιμος ο τρόπος με τον οποίο η παραθεριστική κατοικία συνδέεται με την τουριστική κατοικία σε συνδυασμό με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η αρνητική επίδρασή τους στο δομημένο περιβάλλον (μεταφορά ξενοδοχειακών συντελεστών δόμησης σε τουριστικές κατοικίες). Δεν επισημαίνεται ο ρόλος των υποβαθμισμένων τουριστικών μονάδων και οι δυνατότητες αναβάθμισής τους.
Δίνεται μεγαλύτερο βάρος στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στη μεγέθυνση του τουρισμού, παρά στην ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής οργάνωσης.
Οι μόνοι που αποδέχονται αυτό το πλαίσιο είναι οι μεγάλες κατασκευαστικές τουριστικές και real estate επιχειρήσεις, αφού ο κύριος κορμός του ειδικού χωροταξικού είναι η προώθηση της μεγάλης κλίμακας δόμησης της παραθεριστικής κατοικίας σε όλη την Ελλάδα, τα νησιά, την παράκτια ζώνη, ακόμη και σε περιοχές Natura και αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το συγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο δεν περιέχει καμιά αναφορά στην Ζάκυνθο, ως τόπο προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά αντίθετα δίνει υπερβολική έμφαση, φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένη περιοχή της Ζακύνθου (δυτικές ακτές), στην δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα έχουν δυνατότητα πώλησης ποσοστού των επιδοτούμενων τουριστικών κατοικιών που οικοδομούν και χωροθετεί γήπεδο γκολφ, που η απαίτησή του σε νερό ισοδυναμεί με τις ανάγκες μιας πόλης 12.000 κατοίκων, τη στιγμή που η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει πρόβλημα με το νερό και η ορεινή περιοχή της δεν διαθέτει καν δίκτυο ύδρευσης!
Αν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις αυτού του πλαισίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ο τουρισμός με τον τρόπο που αναπτύχθηκε έως σήμερα και θα εντείνει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αυτός ο τρόπος δημιούργησε. Tο βασικό μέτρο που χρειάζεται η Ζάκυνθος, που αφορά και στον Τουρισμό και πρέπει να ληφθεί άμεσα από την Νομαρχία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι να σπεύσουν για την ολοκλήρωση της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης και για τον καθορισμό, με βάση επιστημονικές προδιαγραφές και με λαϊκή συμμετοχή, των χρήσεων γης με προστασία της γεωργικής γης, των δασών, των βουνών και των ακτών και την οριοθέτηση τουριστικών αλλά και βιομηχανικών περιοχών, όπως επίσης και η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεως στο νησί.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για την κοινωνική και οικονομική προστασία όλων εκείνων, που ζούν και εργάζονται στον τουρισμό, θεωρούμε σκόπιμη την απόσυρση του σχεδίου της ΚΥΑ και την εκπόνηση νέου, στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί όλων των φορέων που εκφράζουν τις ανησυχίες τους”.

Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου