26 Οκτωβρίου 2008

Κινήσεις από τους κορυφαίους για ανακατανομή της πίττας



Η απομάκρυνση του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου σε συνδυασμό με την φυγομαχία από την συζήτηση της προανακριτικής στην Βουλή συνιστά τεράστια πολιτική ήττα για τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Η υπόθεση Βατοπεδίου με τις παραιτήσεις αρχικά του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και στην συνέχεια του κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου κλόνισε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην κυβέρνηση και διασάλευσε την εσωτερική συνοχή και τις ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος. Χωρίς να έχει ακόμη τελειώσει είναι βέβαιο ότι ο κ. Καραμανλής βγαίνει αποδυναμωμένος, η προσωπική του εικόνα έχει ραγίσει ανεπανόρθωτα και το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο έχει συρρικνωθεί. Μέχρι τώρα ο κ. Καραμανλής ακολούθησε ένα απόλυτα συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης με τις εξουσίες να εκπορεύονται από τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Η κρίση έφερε ξανά στο προσκήνιο τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του. Είναι βέβαιο ότι από τούδε και στο εξής ο κ. Καραμανλής δεν θα κυβερνά μόνος. Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι τα κορυφαία στελέχη του ήδη συγκροτούν ένα άτυπο διευθυντήριο και ορισμένοι προσθέτουν ότι «θέλουν να θέσουν υπό επιτροπεία τον κ. Καραμανλή».

Η αποχώρηση Ρουσόπουλου σηματοδοτεί την αλλαγή του συστήματος εξουσίας και δίνει το έναυσμα για ανακατανομή της εσωκομματικής ισχύος. Ο κ. Ρουσόπουλος είχε καταφέρει και είχε απομακρύνει από τον πρωθυπουργό τα πρόσωπα που αποτελούσαν τον παλιό πρωινό καφέ της Ρηγίλλης και είχαν παίξει ρόλο στην κατάκτηση της εξουσίας. Στην δύσκολη στιγμή όμως ο κ. Καραμανλής στράφηκε ξανά στα δοκιμασμένα στελέχη. Οι κ.κ. Γιώργος Σουφλιάς, Δημήτρης Σιούφας, Προκόπης Παυλόπουλος, Βαγγέλης Μειμαράκης όπως και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έπαιξαν ρόλο στην διαχείριση της κρίσης που κατέληξε στην απομάκρυνση του κ. Ρουσόπουλου. Στην ηγετική ομάδα παραμένει ως εκ της θέσεώς του ο γραμματέας του κόμματος κ. Λευτέρης Ζαγορίτης ο οποίος αν και έμεινε έξω από το κάδρο της κρίσης ήταν ενήμερος των εξελίξεων και των χειρισμών. Το περασμένο Σάββατο όταν ελήφθησαν οι αποφάσεις είχαν όλοι τους συναντήσεις και συνεννοήσεις με τον κ. Καραμανλή. Τα ίδια πρόσωπα είναι που θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στο προσεχές μέλλον. Ήδη υπάρχει η πρόταση να λειτουργήσει στο Μαξίμου πρωινός καφές ή να συγκροτήσει ο κ. Καραμανλής ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να αντιμετωπίζονται από κοινού οι δύσκολες καταστάσεις. Δεν αποκλείεται πάντως ο κ. Καραμανλής απλώς να προσδώσει αναβαθμισμένο και πιο πολιτικό ρόλο στην κυβερνητική επιτροπή όπου συμμετέχουν κι άλλοι υπουργοί. Την εβδομάδα που μας πέρασε οι κ.κ. Μπακογιάννη, Παυλόπουλος και Μειμαράκης βγήκαν στα κανάλια σε κοινή γραμμή για να δείξουν ότι υπάρχει ενότητα και ότι η αποχώρηση του κ. Ρουσόπουλου όχι μόνο δεν αφήνει κενό αλλά βελτιώνει την επικοινωνία της κυβέρνησης. Άσχετα με το ποιο μοντέλο θα επιλεγεί είναι βέβαιο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα μετέχουν περισσότερο στην λήψη των αποφάσεων και ο κ. Καραμανλής θα μιλά πιο τακτικά και ουσιαστικά μαζί τους. Άλλωστε καθώς η κυβέρνηση έχει πάρει την κατιούσα δεν έχει άλλη επιλογή.

Ο πιο ευνοημένος από την κρίση είναι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος που πήρε και τις αρμοδιότητες του υπουργείου Επικρατείας και ουσιαστικά έγινε υπερυπουργός. Ο κ. Σουφλιάς διαδραμμάτισε ρόλο άτυπου αντιπροέδρου από την επομένη της ΔΕΘ με τις κινήσεις και τις συναντήσεις που έκανε συντονίζοντας και δίνοντας ώθηση στα πράγματα. Ο κ. Μειμαράκης βγήκε και εκείνος μπροστά όπως και η κ. Μπακογιάννη ενώ ο κ. Σιούφας έκανε τους χειρισμούς στο επίπεδο της Βουλής. Τον δικό τους ρόλο θα διεκδικήσουν και άλλα στελέχη όπως ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κ. ο Άρης Σπηλιωτόπουλος αλλά και ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Φυσικά έκαστος εξ αυτών έχει την δική του άποψη για την πορεία της κυβέρνησης και τις δικές του προσωπικές φιλοδοξίες ενώ μεταξύ τους υπάρχουν παλιές έχθρες αλλά και συγκρούσεις συμφερόντων. Ορισμένοι εξ αυτών άλλωστε λειτουργούν ωσάν να η ΝΔ να είναι στο κατώφλι της μετά-Καραμανλή εποχής. Φυσικά κανείς δεν πρόκειται ανοιχτά να αμφισβητήσει ή να υπονομεύσει ανοικτά τον κ. Καραμανλή ωστόσο όλοι θεωρούν ότι οι εκλογές δεν είναι μακρυά και ότι θα τεθεί θέμα εξουσίας.

Τα πράγματα περιπλέκονται από την κατάρρευση του συστήματος Ρουσόπουλου στα Μέσα Ενημέρωσης. Η διάδοχη κατάσταση δεν έχει ακόμη σχηματοποιηθεί. Πάντως ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη θα ενεργοποιηθούν περισσότερο επικοινωνιακά και να κινητοποιήσουν τους προσωπικούς μηχανισμούς που διαθέτουν. Ορισμένοι προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν τα μαχαιρώματα και οι υπόγειοι ανταγωνισμοί. Ο κ. Καραμανλής έχει το τελευταίο όπλο, τον ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες λένε ότι τον τοποθετεί μετά τον προυπολογισμό με την αρχή του καινούργιου χρόνου.

Εκεί θα παγιωθούν και οι νέοι συσχετισμοί και η θέση του καθενός από τα κορυφαία στελέχη στο εσωτερικό χρηματιστήριο της ΝΔ.

Πολιτικές εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Η απομάκρυνση Ρουσόπουλου μπορεί να εκτονώνει προσωρινά το πολιτικό κλίμα κυρίως στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αλλά δεν είναι επαρκής από μόνη της για να αναστρέψει την πτωτική πορεία του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει σύντομα να αναπτύξει πολιτικό σχέδιο. Υπό διαφορετικές συνθήκες η αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αποτελέσει μία διέξοδο. Ο κ. Καραμανλής όμως εξάντλησε τα πυρομαχικά του αφού την χρησιμοποίησε το περασμένο εικοσαήμερο σαν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό στην υπόθεση Βατοπεδίου-Ρουσόπουλου.

Για το επόμενο δίμηνο ο κ. Καραμανλής θα έχει να αντιμετωπίσει τα απόνερα από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η υπόθεση θα σταματήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αφού πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι «έχει ουρές». Επίσης ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του την μάχη του προυπολογισμού σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Επιπλέον η κοινοβουλευτική ομάδα είναι απογοητευμένη και διαλυμένη όπως φάνηκε την περασμένη Τετάρτη στην συζήτηση για την εξεταστική. Είναι αμφίβολο αν ο κ. Καραμανλής αποκαταστήσει την εσωτερική ισορροπία όταν μάλιστα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τείνει να παγιωθεί η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ που θα προκαλέσει εκκρήξεις βουλευτών που θα αγωνιούν πια για το πολιτικό τους μέλλον.



πηγή protothema