25 Οκτωβρίου 2008

επίκαιρη ερώτηση του Ροντούλη Βουλευτή ΛΑΟΣ


Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης

Θέμα: «Φαλκίδευση του τιμολογίου της Δ.Ε.Η για τους πολυτέκνους».

Όπως είναι γνωστό, από 1-1-2005, με την Υπ. Απόφαση Δ5/ΗΛ/ΒΦ29/22891/17-12-2004, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για κατανάλωση μέχρι 3.500 KWH για τις οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα, μέχρι 4.000 KWH για οικογένειες με 5 έως 9 προστατευόμενα τέκνα και μέχρι 4.500 KWH για οικογένειες με 10 και άνω προστατευόμενα τέκνα.

Επίσης οι πολύτεκνοι μέχρι τώρα εξαιρούνταν συνολικά από την επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αποφάσεις αυτές ήταν σύμφωνες με τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 21 του Συντάγματος που θεσπίστηκε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας, σύμφωνα με το οποίο «οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται της ειδικής φροντίδας του κράτους», και στο οποίο παρέχεται υπόδειξη προς τον κοινό νομοθέτη, για τη λήψη των καταλλήλων μέτρων μερίμνης υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών.

Όμως, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, από 1ης Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου κοινωνικού τιμολογίου, για να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από τις αυξήσεις των τιμολογίων – γύρω στο 5% θα είναι η μέση επιβάρυνση από την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου – θα πρέπει να καλύπτουν και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Προφανώς η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση του πολυτεκνικού τιμολογίου της ΔΕΗ είναι απαράδεκτη και αντισυνταγματική.

Συνεπώς, ερωτάται ο αξιότιμος κ. Υπουργός:

1. Είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης η εξαίρεση των πολυτέκνων, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, από οποιαδήποτε αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος αποφασίσει η Δ.Ε.Η;

2. Είναι μέσα στις προθέσεις του Υπουργείου να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των πολυτέκνων, αναφορικά με τη διατήρηση μειωμένου τιμολόγιου της ΔΕΗ μέχρις ότου και το τελευταίο τέκνο, της πολύτεκνης οικογένειας, υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας του;