25 Οκτωβρίου 2008

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων του νερού

Με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΧ και του Δημάρχου Χίου, όπως καταγράφεται σήμερα (24/10/2008) σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, επανερχόμαστε για μία ακόμη φορά στο ζήτημα των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων του νερού που διενέργησε η Δ/νση Υγείας και Υγιεινής της Ν.Α. Χίου.

Η Δ/νση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής έλαβε δείγματα για τη διενέργεια ελέγχων, από διάφορες περιοχές του Δήμου Χίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Τα δείγματα αυτά απέστειλε για αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους, στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Στη συνέχεια, όταν διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τιμές, όπως οι τιμές των χλωριόντων στον Κάμπο, αλλά και οι τιμές του υδραργύρου στην περιοχή Αγίου Θωμά, υπερβαίνουν τις καθορισμένες, ενέργησε ως όφειλε: ενημέρωσε τη ΔΕΥΑΧ και το Δήμο Χίου ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα και να μας κοινοποιούνται οι αναλύσεις του νερού.

Ο κ. Μουρούνας και ο κ. Δήμαρχος φαίνεται να αμφισβητούν την εγκυρότητα των μετρήσεων του Χημείου του Κράτους, δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους είναι «αναξιόπιστα».

Είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να αμφισβητεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους;

Η Ν.Α. Χίου, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που διενεργούνται για λογαριασμό της, όπως έχει ευθύνη. Κλείνοντας, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι ο Δήμος πρέπει άμεσα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και παράλληλα οφείλει να δημοσιοποιεί τις μετρήσεις που γίνονται στον έλεγχο του νερού.