27 Οκτωβρίου 2008

δημοσιότητα επιστολή – απάντηση του Νομρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, στον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Ενότητα», κ. Δ. Φ. Βουνάτσο,



Για την ενημέρωση των τηλεθεατών / ακροατών / αναγνωστών σας, δίνεται στη δημοσιότητα επιστολή – απάντηση του Νομάρχη Λέσβου, Παύλο Βογιατζή, στον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Ενότητα», κ. Δ. Φ. Βουνάτσο, σχετικά με την κατασκευή υπήνεμου μώλου στο λιμάνι Μύρινας.

Από το Γραφείο Τύπου

της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου




: Απάντηση στην από 14-10-2008 Ερώτηση του Νομαρχιακού Συμβούλου

κ. Δ. Φ. Βουνάτσου, σχετικά με την κατασκευή υπήνεμου μώλου στο

λιμάνι Μύρινας.

ΣΧΕΤ : Το 132/08/14-10-2008 έγγραφό σας.

Κύριε πρόεδρε,

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού με το οποίο μας διαβιβάσθηκε η ερώτηση του θέματος, σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω :

α) Η κατασκευή του προσήνεμου μώλου του λιμανιού Μύρινας έγινε με βάση τεχνική μελέτη που εκπονήθηκε σύμφωνα με προβλεπόμενα από το Προγραμματικό σχέδιο του λιμανιού Μύρινας αλλά και τα συμπεράσματα μελέτης μαθηματικών ομοιωμάτων (μοντέλο) που είχε ανατεθεί από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε Τεχνικό Σύμβουλο για τον καθορισμό των διαστάσεων του έργου. Για την «ιστορική αλήθεια» μάλιστα σημειώνουμε το γεγονός ότι το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου το 2004. Ακολούθησε η κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λήμνου, στη συνέχεια η δημοπράτηση και το Φεβρουάριο του 2006 υπογράφηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία η οποία και ολοκλήρωσε το έργο μέσα στα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο (προϋπολογισμού € 21.500.000,00) με το οποίο επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ασφαλής προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων, συμβάλλοντας άμεσα στην εξυπηρέτηση των αναγκών επικοινωνίας του νησιού και των κατοίκων.

β) Για την πλήρη προστασία του λιμανιού Μύρινας είναι πράγματι απαραίτητη η κατασκευή και του υπήνεμου μώλου, πράγμα άλλωστε που προβλέπεται και στο Προγραμματικό Σχέδιο. Η Νομαρχιακή Αρχή υπέβαλε προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις αρχές του έτους, αίτημα χρηματοδότησης της μελέτης του εν λόγω έργου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την πλήρη προστασία του λιμανιού. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη Μυτιλήνη του Υφυπουργού Οικονομικών ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης αυτής, πράγμα βέβαια που σημαίνει την αποδοχή του αιτήματός μας τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Υπουργείο.

γ) Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το ασφαλές συμπέρασμα ότι η παρούσα Νομαρχιακή Αρχή δεν περιμένει υπόδειξη από τρίτους για την δρομολόγηση των ενεργειών της, αλλά παρεμβαίνει έγκαιρα και μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες, για το καλό του τόπου και των κατοίκων.

Ο Νομάρχης Λέσβου

Παύλος Βογιατζής