20 Ιουλίου 2008
Προκλητικός ο Ερντογάν
Επιμένει σε δύο κράτη και δύο λαούς
ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
«Λύση μπορεί μόνο να επιτευχθεί μεταξύ δύο ίσων λαών, δύο συνιστώντων κρατιδιών, στα πλαίσια ενός νέου συνεταιρισμού», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε το Σάββατο με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη.
Η κυβέρνηση καταγγέλει τις προκλήσεις σε ΟΗΕ και Ε.Ε.
Η διάσκεψη δόθηκε ύστερα από συνομιλίες που είχαν οι αντιπροσωπείες Τουρκίας - ψευδοκράτους και την κατ' ιδίαν συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ Ερντογάν και Ταλάτ, που διήρκησαν συνολικά γύρω στις τρεις ώρες.
Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό και αυτό υποστήριζε από την αρχή. Δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαδικασία η οποία ξεκίνησε την 21η Ιουλίου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα αποφασιστεί στην επόμενη συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ. Οπως είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός «η λύση στην Κύπρο θα είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί».
Ανέφερε επίσης ότι εμπιστεύεται τον κ. Ταλάτ και την ομάδα του στο θέμα της λύσης του Κυπριακού αφού όπως είπε γνωρίζει ότι γίνεται μια ενεργώς και εποικοδομητική προσπάθεια για λύση. Η Τουρκία είπε θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της τ/κ πλευράς.
Πρόσθεσε ότι Οι προσπάθειες για άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τ/κ θα συνεχιστούν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του στο ψευδοκράτος για την 34 επέτειο της τουρκικής εισβολής.
«Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους Τ/κ και θα τους υποστηρίζει με κάθε τρόπο», τόνισε.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι όλος ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως ό,τι και να συμβεί και ανεξάρτητα από το ποιά θα είναι η Κυβέρνηση στην Τουρκία αυτό δεν θα αλλάξει.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταδίκασε την επίσκεψή του στο ψευδοκράτος, ο Ερντογάν απάντησε ότι η 20η Ιουλίου του 1974 ήταν μια επιχείρηση ''για την απελευθέρωση και για την διασφάλιση της ειρήνης για τους Τ/κ''.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι η τουρκική Κυβέρνηση δεν ρωτά κανέναν για το πού και πότε θα πάει αλλά αποφασίζει μόνη της και ότι πάντα θα υποστηρίζει τον «αγώνα για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ελευθερίας». Πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά του Χριστόφια φανερώνει ότι «δεν υποστηρίζει τη λύση».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η «ειρήνη θα πρέπει να εξευρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης». Αν υπάρξει διάθεση για λύση είναι δυνατό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι η λύση δεν μπορεί να εξευρεθεί μονομερώς αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
«Αν ο Χριστόφιας έχει μια θετική αντιμετώπιση θα είναι δυνατό να υπάρξει αποτέλεσμα», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι Τ/κ είπαν ''ναι'' και οι Ε/κ ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν. Οπως ισχυρίστηκε μετά από αυτό οι Τ/κ τιμωρήθηκαν και οι Ε/κ ανταμείφθηκαν και εξέφρασε την άποψη ότι από τώρα και στο εξής θα πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς για τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι εργάζονται σε ένα σχέδιο, για τη μεταφορά νερού, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο του χρόνου. Αυτό είπε θα περιλαμβάνει τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος με υποθαλάσσιο αγωγό ο οποίος θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 χρόνια για να κατασκευαστεί.
Ο κ. Ταλάτ δήλωσε με τη σειρά του πως γνωρίζει ότι η Τουρκία είναι πάντοτε στο πλευρό των Τ/κ και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ψευδοκράτος.
Ανέφερε ότι η παρουσία του Ερντογάν και των Υπουργών του στους εορτασμούς της επετείου της τουρκικής εισβολής δείχνει την υποστήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος.
Ο κ. Ταλάτ ανέφερε επίσης ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στο ψευδοκράτος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Τ/κ και ειδικά σε αυτή τη σημαντική διαδικασία, και είπε ότι η τ/κ πλευρά και η Τουρκία υποστηρίζουν από κοινού μια διαρκή λύση, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα επιτευχθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα. Η τ/κ πλευρά είπε θέλει μια λύση στα βάση της πολιτικής ισότητας, της διζωνικότητας και του ίσου καθεστώτος των δύο συνιστώντων κρατιδίων.
Εξέφρασε την ελπίδα να αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση της 25ης Ιουλίου μεταξύ του ιδίου και του κ. Χριστόφια.
Σημείωσε ακόμη ότι η τ/κ πλευρά αισθάνεται ασφάλεια έχοντας την υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία.
Προηγουμένως ο κ. Ερντογάν είχε συναντήσεις με το λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και την ''πρόεδρο'' της λεγόμενης βουλής Φατμά Εκένογλου.