16 Ιουλίου 2008
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ολοκλήρωσε τη σύνταξη νομοσχεδίου για την αναθεώρηση της λειτουργίας των τουριστικών γραφείων, το οποίο θέτει σε δημόσια διαβούλευση για 10 ημέρες.
Με το Νομοσχέδιο τροποποιείται η βασική περί τουριστικών γραφείων νομοθεσία (ν. 393/1976) και αναθεωρείται το Προεδρικό Διάταγμα 339/1996 περί οργανωμένων ταξιδίων. Μεταξύ άλλων, ορίζονται υψηλότερα προσόντα για την άσκηση επαγγέλματος, ακριβής καθορισμός και κλιμάκωση των κυρώσεων σε περίπτωση εκτροπής από τις διατάξεις του νόμου, ειδική αντιμετώπιση για τα υποκαταστήματα). Επαναπροσδιορίζονται η έννοια του οργανωμένου ταξιδιού, οι υποχρεώσεις στο πλαίσιο της πληροφόρησης και διαφήμισης, οι όροι που διέπουν τις συμβάσεις μεταξύ διοργανωτή και καταναλωτή, οι συμβατικές υποχρεώσεις και η ευθύνη των διαφορετικών κατηγοριών τουριστικών γραφείων (διοργανωτές, πωλητές, γραφεία υποδοχής, πωλητές χρονομερισμάτων).
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός οργανισμού (Συνεγγυητικό Κεφάλαιο) που θα καλύπτει υποχρεώσεις των τουριστικών γραφείων που έχουν καταστεί με οποιονδήποτε τρόπο αφερέγγυα. Μετά από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς του κλάδου των τουριστικών γραφείων και τις δυσάρεστες καταστάσεις με τις οποίες ήλθε αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια η τουριστική αγορά, διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα, με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Ο φορέας αυτός θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές εκείνων των τουριστικών γραφείων, που είναι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδίων. Αυτά τα τουριστικά γραφεία θα είναι μέλη του φορέα, κύριος σκοπός του οποίου θα είναι προεχόντως ο επαναπατρισμός των τουριστών, αλλά και η επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές για τα ταξίδια που δεν πραγματοποιούνται επειδή οι διοργανωτές είτε δόλια, είτε χωρίς ευθύνη τους έχουν περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας να ανταποκριθούν στις συμβατικά ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.
Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται και η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τη λειτουργική τακτοποίηση των υπαρχουσών κολυμβητικών δεξαμενών λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το ενδιαφέρον που υποδεικνύουν οι τουρίστες γι’ αυτές, την ασφάλεια και υγιεινή των χρηστών, καθώς και την εικόνα που η ύπαρξή τους προσδίδει στα κύρια και μη κύρια καταλύματα. Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες κολυμβητικών δεξαμενών.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Κεφάλαιο Α΄ : Τουριστικά Γραφεία
Άρθρο 1
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του νόμου αυτού:
1. Τουριστικά γραφεία είναι οι οργανωμένες επιχειρήσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, αντικείμενο των οποίων είναι η άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του άρθρου 2 του νόμου αυτού και στις οποίες χορηγείται υποχρεωτικά ειδική άδεια (ειδικό σήμα λειτουργίας).
2. «Οργανωμένο ταξίδι» είναι ο προκαθορισμένος κατά τη στιγμή της σύναψης της σχετικής σύμβασης συνδυασμός τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα στοιχεία:
α. μεταφορά,
β. διαμονή,
γ. άλλες τουριστικές υπηρεσίες μη συμπληρωματικές της μεταφοράς ή της διαμονής, που αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα του οργανωμένου ταξιδιού, εφ’ όσον η διάρκεια της παροχής υπερβαίνει τις 24 ώρες ή περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση και πωλείται ή προσφέρεται προς πώληση σε μία συνολική τιμή.
Οργανωμένο ταξίδι είναι και η παροχή στον καταναλωτή πρόσβασης, με οποιοδήποτε μέσο, στις παραπάνω υπηρεσίες, είτε απ’ ευθείας από έναν διοργανωτή είτε μέσω πωλητή και ανεξάρτητα από το αν ο παρέχων πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ο πρωτογενής παραγωγός ενός ή περισσοτέρων από αυτά.
Η χωριστή τιμολόγηση των διαφόρων στοιχείων ενός και του αυτού οργανωμένου ταξιδιού, η προσφορά ενός οργανωμένου ταξιδιού χωρίς αντάλλαγμα ή το χρησιμοποιούμενο μέσο πραγματοποίησης της συναλλαγής δεν απαλλάσσουν τον διοργανωτή, τον προσφέροντα το ταξίδι ή τον παρέχοντα πρόσβαση στις παραπάνω επί μέρους υπηρεσίες από τις σύμφωνα με τον νόμο αυτόν ευθύνες του διοργανωτή έναντι του καταναλωτή.
3. «Διοργανωτής» είναι το πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, το οποίο διοργανώνει οργανωμένα ταξίδια και τα πωλεί ή τα προσφέρει προς πώληση απ’ ευθείας ή μέσω πωλητή ή παρέχει πρόσβαση στα επί μέρους στοιχεία τους.
4. «Πωλητής» είναι το πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, που πωλεί ή προσφέρει προς πώληση το οργανωμένο ταξίδι που έχει προγραμματίσει ο διοργανωτής.
5. «Καταναλωτής» είναι το πρόσωπο που αγοράζει ή αναλαμβάνει να αγοράσει το οργανωμένο ταξίδι (κύριος συμβαλλόμενος) ή κάθε πρόσωπο εξ ονόματος του οποίου ο κύριος συμβαλλόμενος αναλαμβάνει να αγοράσει το οργανωμένο ταξίδι (άλλοι δικαιούχοι) ή κάθε άλλο πρόσωπο στο οποίο ο κύριος συμβαλλόμενος ή ένας από τους άλλους δικαιούχους εκχωρεί το οργανωμένο ταξίδι (εκδοχέας) ή κάθε πρόσωπο στο οποίο προσφέρεται το οργανωμένο ταξίδι ή παρέχεται πρόσβαση στις επί μέρους υπηρεσίες του.
6. «Σύμβαση» είναι η συμφωνία που συνδέει τον καταναλωτή με τον διοργανωτή, όταν η πώληση γίνεται απ’ ευθείας στον καταναλωτή, ή η συμφωνία που συνδέει τον καταναλωτή με τον διοργανωτή και με τον πωλητή, όταν η πώληση γίνεται μέσω πωλητή.
Άρθρο 2
Έργο τουριστικού γραφείου
1. Έργο των τουριστικών γραφείων είναι οι ακόλουθες αποκλειστικές δραστηριότητες:
α. Η διοργάνωση, πώληση και εκτέλεση οργανωμένων ταξιδιών, διακοπών και περιηγήσεων εντός και εκτός της χώρας, με οποιοδήποτε ιδιόκτητο ή μισθωμένο για τον σκοπό αυτόν χερσαίο, θαλάσσιο ή αεροπορικό μεταφορικό μέσο ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης. Στα ιδιόκτητα μεταφορικά μέσα περιλαμβάνονται τα κάθε είδους τροχοφόρα επιβατηγά οχήματα μέχρι εννέα (9) θέσεων (βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα εργοστασιακού τύπου, λιμουζίνες, τζιπ 4x4).
β. Η μεταφορά, διακίνηση και διαμονή μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων ατόμων εντός και εκτός της χώρας, που δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου.
γ. Η παροχή υπηρεσιών επ’ ευκαιρία του ταξιδιού ή της διαμονής, η οποία αφορά κυρίως στην έκδοση τίτλων μεταφοράς (εισιτηρίων), κράτηση θέσεων σε μεταφορικά μέσα, κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία ή άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, έκδοση τίτλων διαμονής, σίτισης, αναψυχής και ψυχαγωγίας.
δ. Η προβολή και πώληση με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσα από την ιστοσελίδα τους, οργανωμένων ταξιδιών ή μεμονωμένων ταξιδιωτικών υπηρεσιών (εισιτηρίων, διαμονής κλπ.), με την προϋπόθεση ότι στην ιστοσελίδα θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός του ειδικού σήματος λειτουργίας του τουριστικού γραφείου, η επωνυμία του, η έδρα, ο αριθμός τηλεφώνου και fax, η ηλεκτρονική διεύθυνση, ο αριθμός φορολογικού μητρώου και το ονοματεπώνυμο του κατά νόμο υπευθύνου του.
ε. Η παροχή κάθε είδους υπηρεσιών που συνδέονται με ειδικές μορφές τουρισμού[, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 21 του ν. 2741/99].
στ. Η διαμεσολάβηση για τη διοργάνωση ή και η διοργάνωση κάθε είδους συνεδρίων.
ζ. Η εκπροσώπηση άλλων τουριστικών γραφείων, ημεδαπών ή αλλοδαπών, και η διαμεσολάβηση για την πώληση προϊόντων τους, καθώς και η προβολή, προώθηση και διενέργεια πωλήσεων των υπηρεσιών των τουριστικών επιχειρήσεων κάθε μορφής.
η. Η μεταφορά τουριστών από και προς αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς μεθοριακούς, σιδηροδρομικούς και υπεραστικών λεωφορείων, καθώς και μεταξύ σημείων εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας ή στα πλαίσια οργανωμένης εκδρομής ή περιήγησης, κατά τις διατάξεις της περίπτωσης α. του άρθρου αυτού.
Η μεταφορά λουομένων, στρατιωτών από και προς στρατόπεδα, μαθητών από και προς σχολεία ή για πραγματοποίηση εκδρομών, εργαζομένων από και προς τόπους εργασίας, επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 2446/1996 (ΦΕΚ 276 Α) και του άρθρου 1 του Ν.Δ. 304/1969 (ΦΕΚ 195 Α) όπως κάθε φορά ισχύουν.
Εφ’ όσον πρόκειται για μεταφορά με μη ιδιόκτητο τουριστικό λεωφορείο, η μεταφορά γίνεται βάσει σύμβασης ολικής μίσθωσης του λεωφορείου.
θ. Η παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τη φιλοξενία τουριστών και ιδιαίτερα η διοργάνωση επισκέψεων σε μουσεία, ιστορικά μνημεία και άλλους τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος.
ι. Η διαμεσολάβηση για την ενοικίαση μέσων διακίνησης.
ια. Η διαμεσολάβηση για την πώληση και η πώληση δικαιωμάτων χρονικά διαιρεμένης χρήσης ακινήτων.
2. Εκτός από τις παραπάνω, έργο των τουριστικών γραφείων είναι και οι ακόλουθες μη αποκλειστικές δραστηριότητες:
α. Η διαμεσολάβηση για τη διοργάνωση ή και η διοργάνωση εκθέσεων, αθλητικών και καλλιτεχνικών διοργανώσεων, που δεν περιλαμβάνουν τουριστικές υπηρεσίες της προηγούμενης παραγράφου.
β. Η κράτηση και διάθεση εισιτηρίων για παραστάσεις καλλιτεχνικές ή πολιτιστικές και αθλητικές και λοιπές εκδηλώσεις.
γ. Η διαμεσολάβηση προς έκδοση visa ή άλλων εγγράφων απαραίτητων για το ταξίδι.
δ. Η παραλαβή και αποστολή αποσκευών ημεδαπών ή αλλοδαπών τουριστών.
ε. Η σύναψη υποχρεωτικών ή προαιρετικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων για το ταξίδι ή για επί μέρους υπηρεσίες που παρέχονται από τα τουριστικά γραφεία.
στ. Η γενική ή ειδική αντιπροσώπευση (με ειδικό πληρεξούσιο) αεροπορικών εταιρειών.
ζ. Η ανταλλαγή συναλλάγματος αποκλειστικά για τους πελάτες τους, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη δραστηριότητα αυτή.
η. Η διάθεση τουριστικών οδηγών ή παρόμοιων εκδόσεων.
θ. Η αποστολή χρημάτων σε ευρώ ή συνάλλαγμα, μετά τη χορήγηση της νόμιμης άδειας.
3. Στην έννοια των ειδικών μορφών τουρισμού περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες υπαίθριες τουριστικές δραστηριότητες.
α. Ημερήσια πεζοπορία (hiking): πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια με ή χωρίς συνοδό, ημερήσιας διάρκειας, ανεξαρτήτως δυσκολίας.
β. Πολυήμερη πεζοπορία (trekking): πολυήμερη πεζοπορία σε μονοπάτια, με συνοδό και με ενδιάμεσες διανυκτερεύσεις σε καταλύματα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την ανάβαση σε κορυφές βουνών ή τη διάσχιση απλών φαραγγιών, όπου δεν απαιτείται η χρήση ειδικού ορειβατικού εξοπλισμού και αναρριχητικών τεχνικών.
γ. Καταβάσεις ποταμών με πολυθέσια φουσκωτή βάρκα (rafting): ημερήσια δραστηριότητα με συνοδό-οδηγό, που αφορά την κατάβαση ενός τμήματος ποταμού.
δ. Καταβάσεις ποταμών με μονοθέσια φουσκωτή βάρκα (kayaking): ημερήσια δραστηριότητα με συνοδό-οδηγό, που αφορά την κατάβαση ενός τμήματος ποταμού.
ε. Κανό λίμνης: ημερήσια δραστηριότητα που αφορά την περιήγηση με κανό σε λίμνες ή τμήματα ποταμών που τα νερά τους δεν είναι ορμητικά.
στ. Κατάβαση φαραγγιού με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού (canyoning): ημερήσια δραστηριότητα με συνοδό-οδηγό, που αφορά την κατάβαση με τα πόδια και με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού απότομων και στενών φαραγγιών με νερό.
ζ. Διάσχιση φαραγγιού χωρίς χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού (river trekking): ημερήσια δραστηριότητα με συνοδό-οδηγό, που αφορά την πεζοπορία κατά μήκος της όχθης ποταμών με μικρή ποσότητα νερού και δεν απαιτεί την χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού.
η. Ποδηλασία βουνού (mountain bike): ημερήσια ή πολυήμερη περιηγητική δραστηριότητα με διανυκτερεύσεις, με την χρήση ορειβατικών ποδηλάτων ή ποδηλάτων τουρισμού με συνοδό έμπειρο ποδηλάτη.
θ. Αναρρίχηση: ημερήσια δραστηριότητα που αφορά την ανάβαση μιας διαδρομής σε κατακόρυφα βράχια και ορθοπλαγιές με τη χρήση του ανάλογου αναρριχητικού εξοπλισμού.
ι. Σκι χιονιού.
4. Με αποφάσεις του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι δυνατόν να προσδιορίζονται και άλλες Υπαίθριες Τουριστικές Δραστηριότητες που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού.
5. Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης μπορούν να καθορίζονται γενικές προδιαγραφές για τη δημιουργία αρμονικών με το περιβάλλον ειδικών τουριστικών υποδομών για την εξυπηρέτηση των αναγκών υλοποίησης υπαίθριων τουριστικών δραστηριοτήτων.
Άρθρο 3
Κατηγορίες τουριστικών γραφείων
Τα τουριστικά γραφεία διακρίνονται σε:
α. Διοργανωτές, εφ’ όσον διοργανώνουν οργανωμένα ταξίδια σύμφωνα με την έννοια του άρθρου 1 παρ. 2 και τα πωλούν ή τα προσφέρουν προς πώληση απ’ ευθείας ή μέσω πωλητή ή παρέχουν πρόσβαση στα επί μέρους στοιχεία τους.
Οι διοργανωτές, εφ’ όσον ναυλώνουν ή διαχειρίζονται πτήσεις (charters), ως προς το σύνολο των θέσεων (ναυλωτές) ή μέρος των θέσεων (υποναυλωτές) του αεροσκάφους, εκδίδοντας εισιτήρια με την ονομασία και για λογαριασμό του γραφείου τους (με την προϋπόθεση ότι οι θέσεις που διαχειρίζονται υπερβαίνουν τις είκοσι 20 ανά πτήση), υποχρεούνται να προμηθεύονται ειδική διάκριση και να καταβάλλουν επιπλέον εγγύηση, σύμφωνα με το άρθρο 32 του νόμου αυτού.
β. Πωλητές, εφ’ όσον πωλούν ή προσφέρουν προς πώληση τα οργανωμένα ταξίδια που έχει προγραμματίσει ο διοργανωτής ή πωλούν μεμονωμένες τουριστικές υπηρεσίες (εισιτήρια, διαμονή κλπ.).
γ. Γραφεία υποδοχής, εφ’ όσον διοργανώνουν ή εκτελούν συγκεκριμένα οργανωμένα προγράμματα για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων διοργανωτών, για τα οποία διαθέτουν έγγραφη εντολή από τον διοργανωτή και έγγραφη βεβαίωση ότι αυτός φέρει την αντίστοιχη ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού για την ευθύνη του διοργανωτή οργανωμένων ταξιδιών.
δ. Πωλητές χρονομερισμάτων, εφ’ όσον διαμεσολαβούν για την πώληση ή πωλούν δικαιώματα χρονικά διαιρεμένης χρήσης ακινήτων.
Τα τουριστικά γραφεία μπορούν να ασκούν ταυτόχρονα το έργο δύο ή και όλων των παραπάνω κατηγοριών, εφ’ όσον εφοδιαστούν με τα αντίστοιχα ειδικά σήματα λειτουργίας.
Οι διοργανωτές έχουν αυτοδίκαια και την ιδιότητα του πωλητή.
Άρθρο 4
Όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικού γραφείου
1. Για την ίδρυση και λειτουργία τουριστικού γραφείου απαιτείται ειδικό σήμα λειτουργίας, το οποίο χορηγείται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Αν για κάποια από τις δραστηριότητες του άρθρου 2 του νόμου αυτού απαιτείται, επιπλέον του ειδικού σήματος λειτουργίας, ειδική άδεια ή έγκριση άλλης Αρχής, αυτή δεν καλύπτεται από το ειδικό σήμα λειτουργίας ούτε το υποκαθιστά.
2. Το σήμα της παρ. 1 του άρθρου αυτού χορηγείται σε ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μετά από αίτησή τους και σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού και των διατάξεων του άρθρου 5.
3. Όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα υπηκόους χωρών εκτός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) και της Ελβετίας, ή για νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε κάποια από τις χώρες αυτές, εκτός από τους όρους και τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5 του νόμου αυτού, απαιτείται και η αναγνώριση από τη νομοθεσία της χώρας της ιθαγένειας ή της έδρας αυτών του δικαιώματος ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικού γραφείου και για τους Έλληνες πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα (ρήτρα αμοιβαιότητας).
4. Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας τουριστικού γραφείου απαιτούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α. Δικαιοπρακτική ικανότητα.
β. Η μη καταδίκη του αιτούντος για κλοπή, εκβίαση, απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, λαθρεμπορία, εμπορία ναρκωτικών, εγκλήματα κατά των ηθών, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του νομίσματος ή παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, σε ποινή μεγαλύτερη των τριών μηνών. Αν ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, αντίγραφο ποινικού μητρώου από το οποίο να προκύπτει η συνδρομή των πιο πάνω στο πρόσωπο του νομίμου εκπροσώπου του.
γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κατεύθυνση τουριστικές επιχειρήσεις.
Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τριών (3) ετών στον κλάδο των τουριστικών γραφείων.
δ. Βεβαίωση του αντιπροσωπευτικού συλλογικού φορέα των επιχειρήσεων που υπάγονται στις διατάξεις του νόμου αυτού για την επιτυχή παρακολούθηση προγράμματος συνεχιζόμενης κατάρτισης από τους υπεύθυνους των τουριστικών γραφείων.
Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης καθορίζονται τα αντικείμενα στα οποία εκπαιδεύονται οι υπεύθυνοι, το περιεχόμενο των προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης για κάθε μία από τις κατηγορίες τουριστικών γραφείων και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες.
ε. Επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και μίας τουλάχιστον από τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επίπεδο First Certificate του Cambridge ή αντίστοιχο). Σε περίπτωση έλλειψης σχετικού τίτλου, για τη διαπίστωση της επάρκειας γνώσης της ελληνικής απαιτείται πιστοποιητικό ελληνομάθειας επιπέδου Β΄ από τον εκάστοτε επίσημο φορέα πιστοποίησης της ελληνομάθειας. Για τη διαπίστωση της επάρκειας γνώσης της Κοινοτικής γλώσσας, κατά περίπτωση, απαιτείται πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 από το Υπουργείο Παιδείας.
στ. Ο υπεύθυνος του κεντρικού καταστήματος ενός τουριστικού γραφείου, ο οποίος πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων γ. και δ. του άρθρου αυτού, είναι υπεύθυνος και για όλα τα υποκαταστήματα του τουριστικού γραφείου.
ζ. Εάν ο αιτών το ειδικό σήμα δεν πληροί τις προϋποθέσεις των περιπτώσεων γ. και δ. του άρθρου αυτού, μπορεί να ορίσει ως υπεύθυνο του γραφείου άλλο φυσικό πρόσωπο, το οποίο τις πληροί. Στην περίπτωση αυτή, το ειδικό σήμα εκδίδεται στο όνομα του αιτούντος επιχειρηματία, αλλά σ’ αυτό αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο και τα λοιπά στοιχεία του κατά την παράγραφο αυτή υπευθύνου.
η. Προκειμένου περί νομικού προσώπου, οι παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπο του νομίμου εκπροσώπου του κατά το καταστατικό του. Προκειμένου περί νομικών προσώπων που έχουν την έδρα τους στην αλλοδαπή, τα δικαιολογητικά του άρθρου αυτού εκδίδονται από τη χώρα της ιθαγένειας των εκπροσώπων τους.
θ. Ύπαρξη πλήρους και ανεξάρτητης γραφειακής εγκατάστασης, με καθαρή επιφάνεια εμβαδού τουλάχιστον 30 τ.μ.
Σε περίπτωση συστέγασης ομοειδών ή συναφών επιχειρήσεων του ίδιου ή διαφορετικών επιχειρηματιών, το εμβαδόν που απαιτείται αυξάνεται κατά 20 τ.μ. τουλάχιστον για κάθε πρόσθετη συστεγαζόμενη επιχείρηση.
Η υποχρέωση διάθεσης των άνω τ.μ. δεν ισχύει για τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν νόμιμα κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εφ’ όσον εξακολουθούν να στεγάζονται στον ίδιο χώρο. Ισχύει αν αυτά μεταστεγαστούν.
Ως «ομοειδείς» νοούνται οι επιχειρήσεις άλλων τουριστικών γραφείων και ναυλομεσιτικών γραφείων, ενώ ως «συναφείς» εκείνες των γραφείων ενοικιάσεως Ι.Χ. αυτοκινήτων χωρίς οδηγό (rent a car), των γραφείων ενοικιάσεως μοτοσικλετών, των Τουριστικών Επιχειρήσεων Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ) και άλλων επιχειρήσεων που διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης και των επιχειρήσεων αερομεταφορών.
Σε τουριστικό γραφείο μπορεί να στεγάζεται μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ATM).
Σε περίπτωση στέγασης τουριστικού γραφείου εντός τουριστικού καταλύματος απαιτείται ελάχιστο εμβαδόν 30 τ.μ., σε χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Ο χώρος αυτός πρέπει να προβλέπεται από την εγκεκριμένη από τον Ε.Ο.Τ. αρχιτεκτονική μελέτη.
Απαγορεύεται η στέγαση τουριστικού γραφείου σε λυόμενες κατασκευές, σε υπόγεια κτιρίων και σε χώρους οι οποίοι χαρακτηρίζονται κατά νόμο ως βοηθητικοί. Απαγορεύεται η συστέγαση γραφείων σε χώρους που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Δεν θεωρείται συστέγαση αν ο χώρος είναι διακριτός και εξυπηρετείται με χωριστή είσοδο.
Άρθρο 5
Διαδικασία και δικαιολογητικά χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας
Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας απαιτείται η υποβολή αίτησης, με την οποία, μεταξύ άλλων, θα δηλώνεται η κατηγορία του τουριστικού γραφείου, σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου αυτού, που θα συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1. α. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου τύπου Β΄.
β. Πιστοποιητικό από το αρμόδιο Πρωτοδικείο, ότι ο αιτών:
- δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση,
- δεν βρίσκεται σε απαγόρευση ή
δικαστική συμπαράσταση.
2. Πτυχία και λοιπά πιστοποιητικά του άρθρου 4 του νόμου αυτού.
3. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
4. Οικοδομική άδεια του κτιρίου.
5. Κάτοψη του συγκεκριμένου χώρου υπογεγραμμένη από αρμόδιο κατά νόμο μηχανικό, για το ελάχιστο απαιτούμενο κατά περίπτωση εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας της γραφειακής εγκατάστασης.
6. Επικυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου, εφ’ όσον ο αιτών είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου, ή επικυρωμένο αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης για τη συγκεκριμένη χρήση, θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εφ’ όσον είναι μισθωτής αυτού.
7. Εγγυητική επιστολή τράπεζας αναγνωρισμένης στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε., πενταετούς διάρκειας, υπέρ του Ε.Ο.Τ., ανάλογα με την κατηγορία του τουριστικού γραφείου του άρθρου 3 του νόμου αυτού:
- Διοργανωτές : 40.000,00 €
- Πωλητές : 14.000,00 €
- Γραφεία υποδοχής : 22.000,00 €
- Πωλητές χρονομερισμάτων : 18.000,00 €.
Οι διοργανωτές με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι δύο (2) εκατομμύρια ευρώ καταθέτουν εγγυητική επιστολή ύψους 18.000,00 €.
Τα τουριστικά γραφεία, που επιθυμούν να αποκτήσουν περισσότερα από ένα ειδικά σήματα λειτουργίας, καταθέτουν την εγγυητική επιστολή της μεγαλύτερης κατηγορίας και το 50% του ποσού κάθε μικρότερης.
8. α. Κατάθεση παραβόλου υπέρ του Δημοσίου, ως εξής:
- Διοργανωτές : 500,00 €
- Πωλητές : 500,00 €
- Γραφεία υποδοχής : 400,00 €
- Πωλητές χρονομερισμάτων : 400,00 €.
β. Κατάθεση παραβόλου υπέρ του Τ.Ε.Α.Π.Π.Ε.Ρ.Τ.Τ., ως εξής:
- Διοργανωτές : 100,00 €
- Πωλητές : 100,00 €
- Γραφεία υποδοχής : 100,00 €
- Πωλητές χρονομερισμάτων : 100,00 €.
γ. Κατάθεση παραβόλου υπέρ του Τ.Α.Ν.Π.Υ. ως εξής:
- Διοργανωτές : 50,00 €
- Πωλητές : 50,00 €
- Γραφεία υποδοχής : 50,00 €
- Πωλητές χρονομερισμάτων : 50,00 €.
9. Βεβαίωση έναρξης επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και βεβαίωση εγγραφής στο Τ.Α.Ν.Π.Υ.
10. Στην εγγυητική επιστολή της παρ. 7 πρέπει να αναφέρεται ότι η ισχύς της παρατείνεται αυτοδίκαια για ένα ακόμη εξάμηνο, αν, πριν τη λήξη της ισχύος της, το τουριστικό γραφείο παύσει να λειτουργεί νόμιμα ή ο αιτών την ανανέωση του ειδικού σήματος λειτουργίας δεν έχει καταθέσει άλλη εγγυητική επιστολή πενταετούς διάρκειας. Όταν έχουν αναγγελθεί στον Ε.Ο.Τ. απαιτήσεις κατά του τουριστικού γραφείου, η ισχύς της εγγυητικής επιστολής παρατείνεται μέχρι την παρέλευση εξαμήνου από της τελεσιδικίας των απαιτήσεων.
11. Η εγγυητική επιστολή καταπίπτει με απόφαση του Ε.Ο.Τ. και υπέρ αυτού, αποκλειστικά: α. Για την κάλυψη τελεσίδικων απαιτήσεων καταναλωτών που απορρέουν από τη συναλλαγή τους με το τουριστικό γραφείο ή απαιτήσεων που αναγνωρίστηκαν με δεσμευτική γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 35, και β. Για την είσπραξη προστίμων που επιβάλλονται από τον Ε.Ο.Τ.
12. Πριν από την έκδοση της απόφασης κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής της παρ. 7 του άρθρου αυτού, καλείται ο υπέρ ού η εγγύηση να τακτοποιήσει τις σε βάρος του αναγγελθείσες χρηματικές απαιτήσεις εντός τακτής προθεσμίας όχι μικρότερης του ενός μηνός, η οποία μπορεί να παραταθεί μία φορά.
13. Εφ’ όσον παρέλθει άπρακτη η ταχθείσα από τον Ε.Ο.Τ. προθεσμία, η απόφαση για την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής εκδίδεται χωρίς άλλη διαδικασία.
14. Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, ο Ε.Ο.Τ. αποδίδει το προϊόν της υπέρ αυτού καταπεσούσας εγγυητικής επιστολής στον δικαιούχο.
15. Εάν οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι και το ποσό της εγγύησης δεν καλύπτει το σύνολο των απαιτήσεων, ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Ε.Ο.Τ. κατά προτεραιότητα και το ποσό που απομένει αποδίδεται συμμέτρως στους υπόλοιπους δικαιούχους.
16. Όταν καταπέσει ολικά ή μερικά μία εγγυητική επιστολή, ο καθ’ ού η κατάπτωση καλείται από τον Ε.Ο.Τ. να αποκαταστήσει στο ακέραιο την καταπεσούσα εγγύηση εντός τακτής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την έγγραφη ειδοποίηση. Εφ’ όσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, αναστέλλεται η ισχύς του ειδικού σήματος λειτουργίας του τουριστικού γραφείου σε βάρος του οποίου έγινε η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής. Μετά την παρέλευση τριμήνου από την αναστολή της λειτουργίας του τουριστικού γραφείου και εφ’ όσον δεν αποκατασταθεί στο ακέραιο η καταπεσούσα εγγύηση, το ειδικό σήμα λειτουργίας ανακαλείται.
17. Το ειδικό σήμα λειτουργίας που ανακλήθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί να επαναχορηγηθεί με την κατάθεση από τον ενδιαφερόμενο εγγυητικής επιστολής ποσού διπλάσιου από το οριζόμενο στην παρ. 7 του άρθρου αυτού, για την πρώτη πενταετία από την επαναχορήγησή του.
18. Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναπροσαρμόζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα παράβολα και οι εγγυήσεις και ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
19. Με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, τόσο κατά την αρχική αίτηση για τη χορήγηση του σήματος όσο και κατά την αίτηση για την ανανέωσή του, και εφ’ όσον αυτά είναι πλήρη, η αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. χορηγεί στον ενδιαφερόμενο βεβαίωση για την κατάθεσή τους.
Άρθρο 6
1. Το ειδικό σήμα λειτουργίας ισχύει για πέντε (5) έτη.
2. Το έντυπο του ειδικού σήματος λειτουργίας πρέπει να είναι ευανάγνωστο, καλαίσθητο και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία, όπως το Παράρτημα Ι:
α. Αριθμός ειδικού σήματος λειτουργίας:
β. Είδος επιχείρησης: Τουριστικό γραφείο.
γ. Κατηγορία: (Διοργανωτής - Πωλητής - Γραφείο υποδοχής ή Πωλητής χρονομερισμάτων).
δ. Διακριτικός τίτλος και σήμα επιχείρησης:
ε. Εκπρόσωπος επιχείρησης:
στ. Υπεύθυνος τουριστικού γραφείου [εφ’ όσον είναι άλλο πρόσωπο]:
ζ. Διεύθυνση:
η. Ταχυδρομικός κώδικας:
θ. Πόλη:
ι. Δήμος:
ια. Νομός:
ιβ. Αριθμός τηλεφώνου:
ιγ. Αριθμός fax:
ιδ. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.
ιε. Email:
ιστ. Α.Φ.Μ. Επιχείρησης:
ιζ. Δ.Ο.Υ.:
ιη. Λήξη ειδικού σήματος λειτουργίας:
ιθ. Χρονικό διάστημα λειτουργίας, στην περίπτωση εποχιακής λειτουργίας του τουριστικού γραφείου (ή, αντίστοιχα, του υποκαταστήματος).
3. Στα τουριστικά γραφεία χορηγείται και έγχρωμο διακριτικό σήμα όπως το Παράρτημα ΙΙ, διαστάσεων 0,20 x 0,20 μ., σε αυτοκόλλητο και πλακέτα, που τοποθετούνται σε εμφανή σημεία της εισόδου και του εσωτερικού του καταστήματος αντίστοιχα.
Το σήμα αυτό φέρει τις ενδείξεις:
ΕΟΤ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
MINISTRY OF TOURISM
ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ.
Η κατηγορία του τουριστικού γραφείου δηλώνεται στο σήμα με εμφανή κεφαλαία γράμματα και με διαφορετικό χρώμα, ως εξής:
α. Για τους Διοργανωτές: πράσινο
β. Για τους Πωλητές: μπλε
γ. Για τα Γραφεία υποδοχής: κίτρινο
δ. Για τους Πωλητές χρονομερισμάτων: πορτοκαλί.
4. Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορούν να μεταβάλλονται τα στοιχεία που περιλαμβάνει το ειδικό σήμα λειτουργίας.
5. Ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να θεωρήσει τα βιβλία και τα στοιχεία του, προσκομίζει στην αρμόδια ΔΟΥ αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας του, ο αριθμός του οποίου αναγράφεται στα βιβλία, τα στοιχεία, την αλληλογραφία, σε όλα τα έντυπα και στον δικτυακό του τόπο (site).
6. Το σήμα ανανεώνεται για μία πενταετία, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι τρεις μήνες πριν τη λήξη της πενταετίας.
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα δικαιολογητικά των παρ. 1, 3, 7 και 8 του άρθρου 5 του νόμου αυτού. Στην περίπτωση αυτή, μέχρι την ανανέωση του ειδικού σήματος λειτουργίας, αρκεί η επίδειξη βεβαίωσης της παραλαβούσας υπηρεσίας για την κατάθεση όλων των παραπάνω δικαιολογητικών.
7. Είναι δυνατή η εποχιακή λειτουργία τουριστικού γραφείου, εφ’ όσον αυτό δηλωθεί με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του ειδικού σήματος και περιληφθεί σ’ αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργίας του. Κατά το χρονικό διάστημα μη λειτουργίας δεν καταβάλλονται οι υπέρ του ΤΑΝΠΥ υποχρεώσεις.
8. Η λειτουργία τουριστικού γραφείου είναι δυνατό να αναστέλλεται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ., που κοινοποιείται και στο ΤΑΝΠΥ, μετά από αίτηση του επιχειρηματία. Το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας δεν υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες κατ’ έτος. Κατά το διάστημα αυτό αναστέλλονται και οι υπέρ του ΤΑΝΠΥ υποχρεώσεις. Κατά το διάστημα αναστολής της λειτουργίας του γραφείου, οι εγγυήσεις του άρθρου 5 παρ. 7 εξακολουθούν να ισχύουν.
9. Ο Ε.Ο.Τ. ανακαλεί το ειδικό σήμα λειτουργίας του τουριστικού γραφείου εάν εκλείψει μία από τις προϋποθέσεις χορήγησής του.
Άρθρο 7
Διακριτικός τίτλος - Σήμα
1. Τα τουριστικά γραφεία υποχρεούνται να χρησιμοποιούν διακριτικό τίτλο και σήμα για όλες τις δραστηριότητές τους.
2. Ο διακριτικός τίτλος εγκρίνεται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο απορρίπτει προτεινόμενο διακριτικό τίτλο ως ακατάλληλο, επειδή είναι παραπλανητικός για τον καταναλωτή, ή ανάρμοστο, επειδή εμπεριέχει υβριστικές ή ανάρμοστες έννοιες ή λέξεις, ή διότι προσομοιάζει με άλλον ήδη κατοχυρωμένο, σε βαθμό που προκαλεί σύγχυση.
3. Απαγορεύεται απολύτως η χρησιμοποίηση ή η παρεμβολή στον διακριτικό τίτλο του όρου «Εθνικός».
4. Για την καταχώριση σήματος κατατίθεται δήλωση στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
5. Η δήλωση υποβάλλεται σε τέσσερα (4) αντίγραφα και περιέχει όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρ. 2 του άρ. 6 του Ν. 2239/1994.
6. Η δήλωση συνοδεύεται από:
α. δέκα (10) αντίτυπα του σήματος, στην περίπτωση δε έγχρωμης σύνθεσης του σήματος και δέκα (10) έγχρωμα αντίτυπά του,
β. πέντε (5) αντίγραφα του καταλόγου των προς διάκριση προϊόντων ή υπηρεσιών,
γ. παράβολο του Δημοσίου για την καταβολή των νόμιμων δικαιωμάτων αυτού,
δ. πληρεξούσιο έγγραφο για κατάθεση σημάτων, με απλή υπογραφή του καταθέτη.
7. Η δήλωση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο, η μορφή και το περιεχόμενο του οποίου καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.
8. Με την κατάθεση της δήλωσης αναγράφεται σε αυτήν η ημερομηνία, η ώρα της υποβολής της και ο αριθμός της και υπογράφεται αρμοδίως.
9. Δηλώσεις, που δεν πληρούν τους όρους των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου αυτού, δεν γίνονται δεκτές από την υπηρεσία.
10. Αν η δήλωση, που κατατέθηκε, περιέχει ελλείψεις ή λάθη που διέλαθαν της προσοχής του αρμόδιου για την παραλαβή της υπαλλήλου, ειδοποιείται ο καταθέτης, με έγγραφο επί αποδείξει παραλαβής ή με δικαστικό επιμελητή, ο οποίος πρέπει να τα διορθώσει εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών.
Εάν οι ελλείψεις δεν καλυφθούν ή τα λάθη δεν διορθωθούν εμπρόθεσμα, η δήλωση παραπέμπεται στην τριμελή Επιτροπή της παρ. 13 του άρθρου αυτού.
11. Ο διακριτικός τίτλος και το σήμα υποβάλλονται προς έγκριση στην ελληνική και προαιρετικά σε μία ξένη γλώσσα.
12. Ο Ε.Ο.Τ. καταχωρεί τον διακριτικό τίτλο και το σήμα στο Μητρώο που τηρεί, ενημερώνει δε σχετικά τον αντιπροσωπευτικό συλλογικό φορέα του κλάδου.
13. Κατά της απόρριψης διακριτικού τίτλου ή σήματος ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μπορεί να προσφύγει σε τριμελή Επιτροπή, που εδρεύει στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ορίζεται από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και αποτελείται από ένα μέλος του Ν.Σ.Κ., ως Πρόεδρο, έναν Προϊστάμενο Διεύθυνσης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και έναν εκπρόσωπο του αντιπροσωπευτικού συλλογικού φορέα του κλάδου. Η Επιτροπή υποστηρίζεται από Εισηγητή και Γραμματέα, που επίσης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης μαζί με τους αναπληρωτές τους.
Οι προσφυγές υποβάλλονται στην Επιτροπή αυτή εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης και η Επιτροπή αποφαίνεται επί των προσφυγών το αργότερο εντός 3 μηνών από την υποβολή τους.
14. Η έγκριση του διακριτικού τίτλου και του σήματος και η κατά την προηγούμενη παράγραφο καταχώρησή τους στο Μητρώο του Ε.Ο.Τ. συνεπάγονται, υπέρ του έχοντος το ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικού γραφείου, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του τίτλου και του σήματος. Το δικαίωμα αυτό χάνεται μετά την πάροδο τριετίας από την για οποιονδήποτε λόγο ανάκληση, αφαίρεση ή λήξη της ισχύος του ειδικού σήματος λειτουργίας και τη μη επαναχορήγηση ή ανανέωσή του.
15. Ο αποκλειστικός χρήστης του διακριτικού τίτλου και του σήματος μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα αυτό. Η μεταβίβαση του δικαιώματος συντελείται με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του μεταβιβάζοντος και του αποκτώντος και ολοκληρώνεται την ημερομηνία που περιέρχεται στον Ε.Ο.Τ. η σχετική γνωστοποίηση για την καταχώρηση στο οικείο Μητρώο.
Άρθρο 8
Μεταβολές στη γραφειακή εγκατάσταση και την εκπροσώπηση
1. Η αλλαγή της γραφειακής εγκατάστασης τουριστικού γραφείου εγκρίνεται από τον Ε.Ο.Τ. Για την έγκριση υποβάλλεται δήλωση του ενδιαφερομένου εντός μηνός από την πραγματοποίησή της, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 5 του νόμου αυτού.
Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 36 παρ. 2 περ. ζ του νόμου αυτού.
2. Τυχόν αλλαγή στην εκπροσώπηση ή τη διαχείριση του νομικού προσώπου, επ’ ονόματι του οποίου έχει εκδοθεί ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικού γραφείου, εγκρίνεται από τον ΕΟΤ. Για την έγκριση υποβάλλεται δήλωση του ενδιαφερομένου εντός μηνός από την πραγματοποίησή της, συνοδευόμενη από τα σχετικά δικαιολογητικά του άρθρου 5 του νόμου αυτού, η οποία κοινοποιείται και στο ΤΑΝΠΥ.
Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 36 παρ. 2 περ. ζ. και χορηγείται νέα προθεσμία για συμμόρφωση του ενδιαφερομένου, μετά την παρέλευση της οποία ανακαλείται το ειδικό σήμα λειτουργίας. Για την επαναχορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι όροι και προϋποθέσεις και να τηρηθούν οι διαδικασίες του νόμου αυτού.
Άρθρο 9
Υποκαταστήματα - Ίδρυση υποκαταστημάτων τουριστικών γραφείων στην αλλοδαπή
1. α. Επιχείρηση τουριστικού γραφείου μπορεί, μετά από έγκριση του Ε.Ο.Τ., να ιδρύει υποκαταστήματα τόσο στην έδρα της όσο και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Η λειτουργία του υποκαταστήματος δεν επιτρέπεται, εφ’ όσον δεν λειτουργεί το κύριο κατάστημα για οποιονδήποτε λόγο.
Η χρονική ισχύς του σήματος λειτουργίας υποκαταστήματος διαρκεί μέχρι τη λήξη ισχύος του σήματος λειτουργίας του κεντρικού καταστήματος.
Είναι δυνατή η εποχιακή λειτουργία υποκαταστήματος, εφ’ όσον αυτό δηλωθεί με την υποβολή της αίτησης για τη χορήγηση του ειδικού σήματος και περιληφθεί σ’ αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργίας του. Κατά το χρονικό διάστημα μη λειτουργίας δεν καταβάλλονται οι υπέρ του ΤΑΝΠΥ υποχρεώσεις.
β. Το υποκατάστημα πρέπει να διαθέτει πλήρη και ανεξάρτητη γραφειακή εγκατάσταση, με καθαρή επιφάνεια εμβαδού τουλάχιστον 30 τ.μ.
Όταν πρόκειται για υποκαταστήματα ενός τουριστικού γραφείου στην ίδια Νομαρχία ή Υπερνομαρχία, αρκεί εμβαδόν 12 τ.μ. για τα ισόγεια γραφεία και 20 τ.μ. για τα γραφεία που βρίσκονται σε όροφο.
Σε περίπτωση στέγασης υποκαταστήματος τουριστικού γραφείου σε χώρους αεροδρομίων, λιμανιών, σταθμών τραίνων, σταθμών υπεραστικών λεωφορείων και συνοριακών σταθμών, απαιτείται ελάχιστο εμβαδόν 8 τ.μ., σε χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν.
2. Το κατά το άρθρο αυτό χορηγούμενο ειδικό σήμα λειτουργίας υποκαταστήματος υπόκειται στα υπέρ Δημοσίου, Τ.Ε.Α.Π.Π.Ε.Ρ.Τ.Τ. και Τ.Α.Ν.Π.Υ. παράβολα της παρ. 9 του άρθρου 5 του νόμου αυτού, ως εξής:
α. Υπέρ του Δημοσίου:
- Διοργανωτές : 100,00 €
- Πωλητές : 100,00 €
- Γραφεία υποδοχής : 100,00 €
- Πωλητές χρονομερισμάτων : 100,00 €.
β. Υπέρ του Τ.Ε.Α.Π.Π.Ε.Ρ.Τ.Τ.:
- Διοργανωτές : 50,00 €
- Πωλητές : 50,00 €
- Γραφεία υποδοχής : 50,00 €
- Πωλητές χρονομερισμάτων : 50,00 €.
γ. Υπέρ του Τ.Α.Ν.Π.Υ.:
- Διοργανωτές : 25,00 €
- Πωλητές : 25,00 €
- Γραφεία υποδοχής : 25,00 €
- Πωλητές χρονομερισμάτων : 25,00 €.
3. Για παραβάσεις από το υποκατάστημα των διατάξεων του νόμου αυτού και των σε εκτέλεσή του κανονιστικών πράξεων, την ευθύνη έχει το κεντρικό κατάστημα του τουριστικού γραφείου.
4. Τα τουριστικά γραφεία μπορούν, κατά την προσέγγιση πλοίων που εκτελούν θαλάσσιες περιηγήσεις σε λιμάνια στα οποία δεν υπάρχει τουριστικό γραφείο, να αναθέτουν κάθε φορά εγγράφως σε τρίτα πρόσωπα την εξυπηρέτηση των συμμετεχόντων στη θαλάσσια περιήγηση πελατών τους. Ο τρίτος πρέπει να φέρει διακριτικό σήμα του τουριστικού γραφείου, την έγγραφη εντολή και αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας. Η ευθύνη για κάθε παράβαση, όσον αφορά στην τήρηση των διατάξεων του νόμου αυτού, βαρύνει εξ ολοκλήρου το γραφείο, για λογαριασμό του οποίου διακινούνται οι τουρίστες.
5. Τουριστικά γραφεία, τα οποία λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας και ιδρύουν υποκαταστήματα σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ε.Ο.Χ., πλην Ελβετίας, μπορούν, για τις δαπάνες της πρώτης εγκατάστασής τους, για ταξίδια στο εξωτερικό, για δαπάνες διαφήμισης, προβολής και δημοσίων σχέσεων, να εξάγουν συνάλλαγμα κατά τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 10
Υποχρεώσεις τουριστικών γραφείων
Τα τουριστικά γραφεία υποχρεούνται:
α. Να διαθέτουν άρτια και ευπρεπή γραφειακή εγκατάσταση.
β. Να αναγράφουν στα έντυπα που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους, στα ενημερωτικά τους έντυπα (brochures) και στον δικτυακό τους τόπο (website) τον αριθμό του ειδικού σήματος λειτουργίας, τον διακριτικό τίτλο και το σήμα, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, την ακριβή διεύθυνση της επιχείρησης, τον αριθμό τηλεφώνου και fax και την ηλεκτρονική διεύθυνσή τους. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αναγράφονται και σε κάθε σύμβαση ή συμφωνία που υπογράφουν τα τουριστικά γραφεία με τρίτους, επί ποινή ακυρότητάς τους.
Τα ενημερωτικά έντυπα (brochures) των τουριστικών γραφείων δεν αποτελούν διαφημιστικό υλικό.
γ. Να συνάπτουν συμβάσεις ή συμφωνίες για λογαριασμό των πελατών τους, είτε αυτοί είναι πρόσωπα (μεμονωμένοι ταξιδιώτες ή συμμετέχοντες σε οργανωμένο ταξίδι) είτε τουριστικά γραφεία (διοργανωτές τουριστικών προγραμμάτων) του εσωτερικού ή του εξωτερικού, μόνο με τουριστικές επιχειρήσεις του Ν. 2160/1993, όπως ισχύει, που λειτουργούν με ειδικό σήμα λειτουργίαs. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και αντίστροφα. Σε αντίθετη περίπτωση, η σύμβαση ή συμφωνία είναι άκυρη.
δ. Στις συμβάσεις ή συμφωνίες της παραπάνω παραγράφου γ. αναγράφονται υποχρεωτικά και επί ποινή ακυρότητάς τους ο αριθμός του ειδικού σήματος λειτουργίας, η λειτουργική μορφή, η κατηγορία και ο αριθμός φορολογικού μητρώου της τουριστικής επιχείρησης, καθώς και τα στοιχεία του τουριστικού γραφείου που αναφέρονται στην παράγραφο β. του άρθρου αυτού. Όταν πρόκειται για τουριστικά γραφεία των κρατών μελών της Ε.Ε., αναγράφονται στη σύμβαση ή τη συμφωνία υποχρεωτικά τα αντίστοιχα στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία του οικείου κράτους μέλους.
ε. Για κάθε σύμβαση ή συμφωνία που υπογράφεται από αλλοδαπά τουριστικά γραφεία (εκτός χωρών Ε.Ε.), για τουριστικές υπηρεσίες που παρέχονται στην ελληνική επικράτεια στα πλαίσια οργανωμένου ταξιδιού, είναι απαραίτητη η προσυπογραφή της από τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και το οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα το αλλοδαπό. Στη σύμβαση ή συμφωνία αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία του πιο πάνω τουριστικού γραφείου που αναφέρονται στην περίπτωση β. του άρθρου αυτού και τα αντίστοιχα στοιχεία του αλλοδαπού τουριστικού γραφείου που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κράτους της έδρας του (π.χ. αριθμός μητρώου, πλήρης διεύθυνση, αριθμός φορολογικού μητρώου κλπ.).
Στην περίπτωση αυτή, το ελληνικό τουριστικό γραφείο είναι συνυπεύθυνο με το αλλοδαπό για οποιαδήποτε παράβαση από το τελευταίο των ισχυουσών διατάξεων.
στ. Να μή διαφημίζουν τουριστικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες διαφορετικού είδους ή/και κατηγορίας από εκείνες που ορίζονται στο ειδικό σήμα λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, ή διαφορετικού ποιοτικού επιπέδου και σύνθεσης λειτουργιών από εκείνες που διαθέτουν (παραπλανητική διαφήμιση).
Άρθρο 11
Έλεγχος - εποπτεία τουριστικών γραφείων
1. Ο έλεγχος και η εποπτεία των τουριστικών γραφείων ασκείται από τον Ε.Ο.Τ. και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
2. Ο διενεργών τον έλεγχο υποχρεούται, μετά την ολοκλήρωσή του, να υποβάλλει στην αρχή που ασκεί τον έλεγχο και την εποπτεία σχετική έκθεση για τις βελτιώσεις στην εν γένει λειτουργία και εμφάνιση του τουριστικού γραφείου που απαιτούνται, καθώς και για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται. Αντίγραφο του δελτίου ελέγχου παραδίδεται και στον υπεύθυνο του τουριστικού γραφείου.
Άρθρο 12
Εποπτεία αγοράς
1. Οι ως άνω αρμόδιες ελεγκτικές αρχές προβαίνουν, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας, σε ελέγχους για την πρόληψη ή/και καταστολή παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του νόμου αυτού.
2. Όποιος διεξάγει τουριστικές πράξεις που ορίζονται στο άρθρο 2, χωρίς το ειδικό σήμα λειτουργίας του άρθρου 4 του νόμου αυτού, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έξι (6) μήνες έως ένα (1) έτος ή με χρηματική ποινή από τρεις χιλιάδες (3.000) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά γραφείο, υποκατάστημα ή σημείο πώλησης ή και με τις δύο αυτές ποινές.
Τα πιο πάνω αδικήματα δικάζονται με την επ’ αυτοφώρω διαδικασία.
Κεφάλαιο Β΄ : Οργανωμένα Ταξίδια
Με τις παρακάτω διατάξεις αναθεωρείται το Π.Δ. 339/1996, το οποίο εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία προς τις διατάξεις της Οδηγίας του Συμβουλίου 90/314/ΕΟΚ της 13ης Ιουνίου 1990 «για τα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις» (E.E.L. 158/59 της 13.6.90).
Άρθρο 13
Οι διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ εφαρμόζονται στα οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις που πωλούνται ή προσφέρονται προς πώληση στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών, πλην της Ελβετίας.
Άρθρο 14
Διαφήμιση - πληροφόρηση πριν τη σύμβαση
1. Κάθε περιγραφή του οργανωμένου ταξιδιού, που γνωστοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο από τον διοργανωτή ή τον πωλητή στον καταναλωτή, όπως και η τιμή του οργανωμένου ταξιδιού και οι όροι της σύμβασης δεν πρέπει να περιλαμβάνουν απατηλές ενδείξεις.
Διαφημιστική ή ενημερωτική καταχώρηση ή έντυπο για οργανωμένο ταξίδι πρέπει να αναφέρει ρητά τον διοργανωτή του.
2. Εάν τίθεται στη διάθεση του καταναλωτή πληροφοριακό φυλλάδιο για το οργανωμένο ταξίδι, αυτό πρέπει να αναφέρει κατά τρόπο ευανάγνωστο, σαφή και επακριβή τον διοργανωτή του, την τιμή, καθώς και τις κατάλληλες πληροφορίες, όσον αφορά:
α. στον προορισμό και στα μέσα μεταφοράς, στα χαρακτηριστικά και στις κατηγορίες των χρησιμοποιούμενων μεταφορικών μέσων,
β. στον τύπο του καταλύματος, στη θέση του, στην κατηγορία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους υποδοχής, ή στο επίπεδο ανέσεων και στα κυριότερα χαρακτηριστικά του,
γ. στα παρεχόμενα γεύματα,
δ. στο δρομολόγιο,
ε. στις πληροφορίες γενικού χαρακτήρα που αφορούν σε ό,τι έχει σχέση με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις υγειονομικές διατυπώσεις που απαιτούνται για το ταξίδι ή τη διαμονή και την υποχρέωση του καταναλωτή να μεριμνήσει για την έγκαιρη έκδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων και την τακτοποίηση των υγειονομικών διατυπώσεων,
στ. στο ποσό ή ποσοστό της τιμής που πρέπει να καταβληθεί ως προκαταβολή και στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του υπολοίπου,
ζ. στο αν η πραγματοποίηση του οργανωμένου ταξιδιού απαιτεί έναν ελάχιστο αριθμό ατόμων και, στην περίπτωση αυτή, την προθεσμία για την ειδοποίηση του καταναλωτή σε περίπτωση ματαίωσης του ταξιδιού για τον λόγο αυτόν,
η. στην παροχή υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για αφερεγγυότητα και επαναπατρισμό, για την οποία χρεώνεται ο καταναλωτής, στο ποσό της αντίστοιχης χρέωσης και στην παροχή υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για αστική ευθύνη,
θ. στη δυνατότητα παροχής προαιρετικής ασφάλισης με επιπλέον χρέωση για την περίπτωση ακύρωσης ή διακοπής του ταξιδιού για λόγους που αφορούν τον καταναλωτή.
3. Στον τιμοκατάλογο πρέπει να αναγράφεται σαφώς η περίοδος ισχύος του.
4. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο διαφημιστικό ή πληροφοριακό φυλλάδιο ή άλλο μέσο δεσμεύουν τον διοργανωτή, εκτός:
α. Αν οι μεταβολές που επήλθαν στις πληροφορίες αυτές έχουν κοινοποιηθεί στον καταναλωτή με εύληπτο τρόπο μέχρι τη σύναψη της σύμβασης. Στο πληροφοριακό φυλλάδιο ή άλλο μέσο ενημέρωσης για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού πρέπει να αναφέρεται αυτό ρητά. Κάθε δυνατότητα μεταβολής του προγράμματος του οργανωμένου ταξιδιού μετά τη σύναψη της σύμβασης θα πρέπει να προβλέπεται ρητά σ’ αυτήν.
β. Αν πρόκειται για μεταγενέστερες της σύμβασης μεταβολές, που επήλθαν μετά από συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.
5. Ο πωλητής (εφ’ όσον είναι διαφορετικός από τον διοργανωτή) έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον καταναλωτή για οποιεσδήποτε μεταβολές επέρχονται στις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο πληροφοριακό φυλλάδιο ή άλλο μέσο σύμφωνα με την παρ. 4 εδ. α. του άρθρου αυτού, ανάλογα με την ενημέρωση που έχει από τον διοργανωτή.
Άρθρο 15
Πριν τη σύμβαση
Ο διοργανωτής ή ο πωλητής παρέχει στον καταναλωτή, πριν από την σύναψη της σύμβασης, γραπτώς ή με άλλη πρόσφορη μορφή, τις πληροφορίες γενικού χαρακτήρα που αφορούν σε ό,τι έχει σχέση με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις υγειονομικές διατυπώσεις που απαιτούνται για το ταξίδι ή τη διαμονή και την υποχρέωση του καταναλωτή να μεριμνήσει για την έγκαιρη έκδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων και την τακτοποίηση των υγειονομικών διατυπώσεων.
Άρθρο 16
Σύμβαση
1. Η σύμβαση, ανάλογα με το οργανωμένο ταξίδι, περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
α. Τον προορισμό ή τους προορισμούς του ταξιδιού και, όταν προβλέπονται περισσότερες παραμονές, τις σχετικές περιόδους και ημερομηνίες.
β. Τα μέσα μεταφοράς, τα χαρακτηριστικά και τις κατηγορίες των χρησιμοποιούμενων μεταφορικών μέσων, τις ημερομηνίες, ώρες και τόπους αναχώρησης και επιστροφής.
γ. Όταν το οργανωμένο ταξίδι περιλαμβάνει διανυκτερεύσεις, πληροφορίες σχετικά με το κατάλυμα, και συγκεκριμένα τον τύπο, τη θέση του, την κατηγορία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του κράτους υποδοχής, ή το επίπεδο ανέσεων, τα κυριότερα χαρακτηριστικά του και τα παρεχόμενα γεύματα.
δ. Το αν η πραγματοποίηση του οργανωμένου ταξιδιού απαιτεί έναν ελάχιστο αριθμό ατόμων και, στην περίπτωση αυτή, την προθεσμία για την ειδοποίηση του καταναλωτή σε περίπτωση ματαίωσης του ταξιδιού για τον λόγο αυτόν.
ε. Το δρομολόγιο.
στ. Τις επισκέψεις, τις εκδρομές ή άλλες υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνηθείσα συνολική τιμή του οργανωμένου ταξιδιού.
ζ. Το όνομα και τη διεύθυνση του διοργανωτή, του πωλητή και του ή των ασφαλιστών.
η. Την τιμή του οργανωμένου ταξιδιού, καθώς και κάθε ενδεχόμενη αναθεώρηση της τιμής δυνάμει του άρθρου 19 παράγραφος 1, και τα ενδεχόμενα τέλη και φόρους που οφείλονται για ορισμένες υπηρεσίες (φόροι αεροδρομίου, αποβίβασης ή επιβίβασης σε λιμένες και αερολιμένες, τέλη παραμονής), εφ' όσον δεν περιλαμβάνονται στην τιμή του οργανωμένου ταξιδιού.
θ. Το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες πληρωμής, καθώς και την προθεσμία εντός της οποίας ο καταναλωτής οφείλει να εξοφλήσει το τίμημα του οργανωμένου ταξιδιού, προκειμένου να δικαιούται να συμμετάσχει σε αυτό.
ι. Τις ιδιαίτερες επιθυμίες που ο καταναλωτής γνωστοποιεί στον διοργανωτή ή στον πωλητή τη στιγμή της κράτησης, τις οποίες ο διοργανωτής έχει αποδεχθεί.
ια. Την υποχρέωση του καταναλωτή να γνωστοποιεί επί τόπου, εγγράφως και με απόδειξη, στον συγκεκριμένο παρέχοντα υπηρεσίες και στον διοργανωτή ή τον αντιπρόσωπό του κάθε ελάττωμα κατά την εκτέλεση της σύμβασης που διαπιστώνεται από αυτόν, προκειμένου να γίνονται οι κατάλληλοι χειρισμοί για την επίλυση του προβλήματος. Σε περίπτωση μη επίλυσης ή μη ορθής επίλυσης του προβλήματος, ο καταναλωτής δικαιούται να διαμαρτυρηθεί για την πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης μετά την επιστροφή του από το ταξίδι.
ιβ. Τις προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει, ενδεχομένως, να διαμαρτυρηθεί ο καταναλωτής για τη μη εκτέλεση ή την πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης.
ιγ. Τις συνέπειες ακύρωσης του οργανωμένου ταξιδιού από τον καταναλωτή σε σχέση με τον χρόνο ακύρωσης.
2. Η σύμβαση περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα από την προηγούμενη παράγραφο του άρθρου αυτού στοιχεία ή παραπέμπει στο πρόγραμμα και τους όρους του οργανωμένου ταξιδιού που γνωστοποιούνται στον καταναλωτή πριν την υπογραφή της σύμβασης, εφ’ όσον περιλαμβάνονται σ’ αυτούς τα στοιχεία αυτά, με τη ρητή επισήμανση ότι το πρόγραμμα ή και οι όροι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης.
3. Οι όροι της σύμβασης κοινοποιούνται στον καταναλωτή πριν από την υπογραφή της, εγγράφως ή με οποιονδήποτε άλλον εύληπτο τρόπο, ώστε να λάβει έγκαιρα γνώση αυτών. Ο καταναλωτής λαμβάνει αντίγραφο της υπογεγραμμένης σύμβασης.
Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή από τον καταναλωτή των όρων της σύμβασης που τού έχουν κοινοποιηθεί τεκμαίρεται από την πληρωμή από αυτόν της προκαταβολής ή την εξόφληση του τιμήματος του οργανωμένου ταξιδιού.
4. Οι υποχρεώσεις της προηγούμενης παραγράφου του άρθρου αυτού δεν πρέπει να εμποδίζουν να γίνονται καθυστερημένες κρατήσεις ή κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και γενικά να συνάπτονται συμβάσεις.
Καθυστερημένη είναι η κράτηση όταν πραγματοποιείται μετά το πέρας της προθεσμίας εξόφλησης του τιμήματος του οργανωμένου ταξιδιού.
Άρθρο 17
Μετά τη σύμβαση, πριν την αναχώρηση του ταξιδιού - Υποχρέωση ενημέρωσης
α. Ο διοργανωτής ή ο πωλητής παρέχουν στον καταναλωτή εγκαίρως και πριν από την έναρξη του ταξιδιού, γραπτώς ή υπό άλλη πρόσφορη μορφή, πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια, τις ενδιάμεσες στάσεις, τις ανταποκρίσεις, τη θέση του ταξιδιώτη, καθώς και το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του τοπικού αντιπροσώπου του διοργανωτή ή, ελλείψει αυτού, το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου των τοπικών φορέων που μπορούν να βοηθήσουν τον καταναλωτή σε περίπτωση δυσχερειών.
β. Σε περίπτωση παντελούς έλλειψης των ανωτέρω αντιπροσώπων ή φορέων δίδεται στον καταναλωτή αριθμός τηλεφώνου επείγουσας ανάγκης ή κάθε άλλη πληροφορία που τού επιτρέπει να έρθει σε επαφή με τον διοργανωτή.
γ. Όσον αφορά στα ταξίδια ανηλίκων στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, χορηγούνται στον συμβληθέντα για λογαριασμό του ανηλίκου πληροφορίες που τού επιτρέπουν να έρθει απευθείας σε επαφή με τον ανήλικο ή με τον επί τόπου υπεύθυνο για τη διαμονή του.
δ. Ο διοργανωτής ή ο πωλητής ενημερώνει επίσης τον καταναλωτή για τη δυνατότητα προαιρετικής σύναψης ασφαλιστικής σύμβασης, που θα καλύπτει τα έξοδα σε περίπτωση που ο καταναλωτής ματαιώσει το ταξίδι ή τα έξοδα ατυχήματος ή ασθένειας του καταναλωτή και του επαναπατρισμού του για τον λόγο αυτόν.
Άρθρο 18
Δικαίωμα εκχώρησης
Σε περίπτωση που ο καταναλωτής κωλύεται να συμμετάσχει στο οργανωμένο ταξίδι, μπορεί να εκχωρεί την κράτησή του, αφού ενημερώσει τον διοργανωτή ή τον πωλητή επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν την αναχώρηση, σε πρόσωπο που πληροί όλους τους απαιτούμενους όρους για το οργανωμένο ταξίδι. Η εκχώρηση είναι δυνατή εφ’ όσον οι μεταφορικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές.
Όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, η προθεσμία για την ως άνω εκχώρηση ανέρχεται σε δέκα (10) ημέρες.
Ο εκχωρών και ο εκδοχέας ευθύνονται αλληλέγγυα έναντι του αντισυμβαλλομένου τους διοργανωτή να καταβάλλουν σ' αυτόν το τυχόν οφειλόμενο υπόλοιπο του ποσού, καθώς και τα ενδεχομένως πρόσθετα έξοδα της εκχώρησης αυτής.
Άρθρο 19
Αναθεώρηση τιμών - Τροποποίηση της σύμβασης
1. α. Οι καθοριζόμενες στη σύμβαση τιμές δεν αναθεωρούνται, εκτός αν προβλέπεται ρητά στη σύμβαση η δυνατότητα αυξομειώσεώς τους καθώς και ο επακριβής τρόπος υπολογισμού τους, εφ' όσον πρέπει να ληφθούν υπ' όψη μεταβολές του κόστους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, των τελών και φόρων που οφείλονται για ορισμένες υπηρεσίες, όπως φόροι αεροδρομίου, επιβίβασης ή αποβίβασης σε λιμένες και αερολιμένες, καθώς και των εφαρμοζόμενων στο συγκεκριμένο οργανωμένο ταξίδι τιμών συναλλάγματος.
β. Η καθοριζόμενη στη σύμβαση τιμή δεν μπορεί να προσαυξηθεί κατά τη διάρκεια των 20 ημερών που προηγούνται της προβλεπόμενης ημερομηνίας αναχώρησης.
2. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 στοιχείο β. του άρθρου αυτού, όταν πριν από την αναχώρηση ο διοργανωτής υποχρεωθεί να τροποποιήσει σε σημαντικό βαθμό, ένα από τα ουσιαστικά στοιχεία της σύμβασης, όπως την τιμή, πρέπει να το γνωστοποιήσει το ταχύτερο δυνατό στον καταναλωτή, ο οποίος δικαιούται:
- Είτε να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς να υποστεί κυρώσεις.
- Είτε να αποδεχθεί μια τροποποιητική πράξη της σύμβασης, που θα καθορίζει τις επελθούσες τροποποιήσεις και την επίπτωσή τους στις τιμές.
Ο καταναλωτής πρέπει να γνωστοποιεί την απόφασή του στον διοργανωτή ή τον πωλητή το συντομότερο δυνατό.
Προσαύξηση της τιμής σε ποσοστό μέχρι 10% δεν θεωρείται τροποποίηση της σύμβασης σε σημαντικό βαθμό.
3. Εάν ο καταναλωτής καταγγείλει τη σύμβαση σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή εάν, για οποιονδήποτε λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του καταναλωτή, ο διοργανωτής ματαιώσει το οργανωμένο ταξίδι πριν από τη συμφωνηθείσα ημερομηνία αναχώρησης, ο καταναλωτής δικαιούται να απαιτήσει:
- είτε ένα άλλο οργανωμένο ταξίδι ιδίας ή ανώτερης ποιότητας, εφ' όσον ο διοργανωτής μπορεί να τού το προτείνει. Εάν όμως το προσφερόμενο οργανωμένο ταξίδι είναι κατώτερης ποιότητας, ο διοργανωτής υποχρεούται να καταβάλει στον καταναλωτή τη διαφορά της τιμής,
- είτε να ζητήσει την επιστροφή, το συντομότερο δυνατόν, των καταβληθέντων από αυτόν ποσών βάσει της σύμβασης.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, ο καταναλωτής έχει ενδεχομένως αξίωση αποζημίωσης κατά του διοργανωτή για μη εκπλήρωση της σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, εκτός αν η ματαίωση οφείλεται:
- είτε στη μη συμπλήρωση του απαιτούμενου ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων στο οργανωμένο ταξίδι και ο καταναλωτής πληροφορήθηκε τη ματαίωση γραπτώς και εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στην περιγραφή του οργανωμένου ταξιδιού,
- είτε σε ανωτέρα βία και όχι σε υπεράριθμες κρατήσεις του διοργανωτή, δηλαδή σε περιστάσεις που είναι ξένες προς τη βούληση του διοργανωτή, ασυνήθεις και απρόβλεπτες, των οποίων οι συνέπειες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν όση επιμέλεια και αν είχε καταβληθεί.
Άρθρο 20
Συμβατική Ευθύνη
1. Ο διοργανωτής ή, αντίστοιχα, ο διοργανωτής και ο πωλητής, που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη σύμβαση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 6 του νόμου αυτού, φέρουν ευθύνη έναντι του καταναλωτή για την καλή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τη σύμβαση αυτή, ως εξής:
α. Ο διοργανωτής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος έναντι του καταναλωτή για την εκτέλεση της σύμβασης του οργανωμένου ταξιδιού, ανεξάρτητα αν οι υπηρεσίες που προβλέπονται σ’ αυτήν πρόκειται να παρασχεθούν από τον ίδιο ή από άλλους παρέχοντες υπηρεσίες. Ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να στραφεί κατά τρίτων για τις υπηρεσίες που υποχρεούνταν να παράσχουν κατά την εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού.
β. Ο πωλητής ευθύνεται έναντι του καταναλωτή για την ορθή και πλήρη ενημέρωσή του μέχρι την αναχώρησή του για το οργανωμένο ταξίδι και για τη μεταφορά τυχόν ιδιαίτερων απαιτήσεων του καταναλωτή στον διοργανωτή.
2. α. Όσον αφορά τις ζημίες που προκύπτουν εις βάρος του καταναλωτή, λόγω μη εκτέλεσης ή πλημμελούς εκτέλεσης της σύμβασης, ο διοργανωτής φέρει ευθύνη, εκτός αν η μη εκτέλεση η ή πλημμελής εκτέλεση δεν οφείλεται σε δική του υπαιτιότητα ή σε υπαιτιότητα κάποιου άλλου παρέχοντος υπηρεσίες, διότι για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά την εκτέλεση της σύμβασης:
- είτε ευθύνεται αποκλειστικά ο καταναλωτής.
- είτε ευθύνεται αποκλειστικά τρίτο πρόσωπο, ξένο προς την παροχή των υπηρεσιών που προβλέπονται στη σύμβαση, και ο διοργανωτής δεν θα μπορούσε να τις προβλέψει ή να τις αποτρέψει.
- είτε οι παραλείψεις αυτές οφείλονται σε λόγους ανωτέρας βίας, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 19 παράγραφος 3 τελευταίο εδάφιο του νόμου αυτού, ή σε γεγονός που ούτε ο διοργανωτής ούτε ο παρέχων υπηρεσίες θα μπορούσαν, με όλη την απαιτούμενη επιμέλεια να προβλέψουν ή να αποτρέψουν.
β. Στην ανωτέρω δεύτερη και τρίτη περίπτωση, ο διοργανωτής, που είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση, οφείλει να επιδείξει επιμέλεια προκειμένου να συνδράμει τον καταναλωτή που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα επιπλέον έξοδα που μπορεί να προκύψουν βαρύνουν τον καταναλωτή.
γ. Εάν, μετά την αναχώρηση του καταναλωτή, υπάρξει αδυναμία παροχής σημαντικού τμήματος των προβλεπόμενων στη σύμβαση υπηρεσιών, ο διοργανωτής προβαίνει στους απαραίτητους διακανονισμούς, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του καταναλωτή, για τη συνέχιση του οργανωμένου ταξιδιού, και ενδεχομένως αποζημιώνει τον καταναλωτή. Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται βάσει της διαφοράς μεταξύ προβλεπόμενων και παρασχεθεισών υπηρεσιών.
Σε περίπτωση που είναι αδύνατο να επέλθει ένας τέτοιος διακανονισμός ή ο καταναλωτής δεν τον αποδέχεται για βάσιμους λόγους, ο διοργανωτής παρέχει στον καταναλωτή, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση, ανάλογο μεταφορικό μέσο για να επιστρέψει στον τόπο αναχώρησης ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο επιστροφής είχε συμφωνηθεί και, ενδεχομένως, τον αποζημιώνει σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης Νομοθεσίας.
δ. Όσον αφορά τις ζημίες που προκύπτουν από τη μη εκτέλεση ή την πλημμελή εκτέλεση των παροχών του οργανωμένου ταξιδιού, η αποζημίωση περιορίζεται σύμφωνα με τις περί ευθύνης διατάξεις των διεθνών συμβάσεων, οι οποίες δεσμεύουν τη χώρα και διέπουν τις εν λόγω παροχές.
ε. Εύλογος περιορισμός της αποζημίωσης μπορεί επίσης να προβλέπεται στη σύμβαση για τις λοιπές ζημίες, εκτός των σωματικών βλαβών, που προκύπτουν από τη μη εκτέλεση ή την πλημμελή εκτέλεση των παροχών του οργανωμένου ταξιδιού.
στ. Με την επιφύλαξη της περίπτωσης ε. της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, οι παράγραφοι 1 και 2 δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο παρέκκλισης δυνάμει συμβατικής ρήτρας.
3. Υπηρεσίες οργανωμένων ταξιδιών παρέχουν μόνο τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικού γραφείου του άρθρου 4 νόμου αυτού.
4. α. Οι διοργανωτές και οι πωλητές οργανωμένων ταξιδιών, ανάλογα με την ευθύνη τους στο οργανωμένο ταξίδι, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού, οφείλουν να συνάπτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής επαγγελματικής ευθύνης, προερχόμενης από λάθη ή παραλείψεις κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, με ασφαλιστική εταιρεία που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει τυχόν αξιώσεις καταναλωτών, οι οποίες προκύπτουν από τη μη εκτέλεση ή την πλημμελή εκτέλεση της σύμβασης του οργανωμένου ταξιδιού, όπως αυτή ορίζεται στον νόμο αυτόν.
β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης καθορίζονται οι υποχρεωτικές καλύψεις που περιλαμβάνονται στο παραπάνω ασφαλιστήριο συμβόλαιο αστικής ευθύνης. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι προαιρετικές ασφαλιστικές καλύψεις που προβλέπονται στο άρθρο 17 περ. δ. του νόμου αυτού.
Άρθρο 21
Ελάττωμα κατά την εκτέλεση της σύμβασης - Συμβιβαστική επίλυση διαφοράς
1. Σε περίπτωση ελαττώματος κατά την εκτέλεση της σύμβασης, το οποίο, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 περ. ια. του νόμου αυτού, γνωστοποιήθηκε επί τόπου από τον καταναλωτή, ο διοργανωτής ή ο τοπικός αντιπρόσωπός του, εφ’ όσον υπάρχει, οφείλουν να ενεργήσουν με κάθε δυνατή επιμέλεια προκειμένου να βρουν τις κατάλληλες λύσεις για το πρόβλημα.
2. Στην περίπτωση της προηγούμενης παραγράφου, και εφ’ όσον το πρόβλημα δεν επιλύθηκε ή η επίλυσή του δεν ικανοποίησε τον καταναλωτή, αυτός δικαιούται, μετά την επιστροφή του από το ταξίδι και στις προθεσμίες που έχουν προβλεφθεί στη σύμβαση, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 περ. ια. και ιβ. του νόμου αυτού, να διαμαρτυρηθεί στον διοργανωτή για την πλημμελή εκπλήρωση της σύμβασης και να απευθύνει σ’ αυτόν τις σχετικές απαιτήσεις του.
3. Αν οι απαιτήσεις του καταναλωτή δεν ικανοποιηθούν από τον διοργανωτή, ο καταναλωτής μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Φιλικής Επίλυσης Διαφορών του άρθρου 35 του νόμου αυτού, προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.
Η απόφαση της Επιτροπής Φιλικής Επίλυσης Διαφορών είναι υποχρεωτική για τα μέρη, εφ’ όσον την αποδεχθούν και οι δύο πλευρές.
4. Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα προσφυγής στον ΕΟΤ, για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.
Η συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, στα πλαίσια της Επιτροπής Φιλικής Επίλυσης Διαφορών ή εκτός αυτής, αποκλείει την επιβολή κυρώσεων για την αιτία του συμβιβασμού.
Κεφάλαιο Γ΄ : Οργανισμός Εγγυοδοσίας Ταξιδιών (Ο.Ε.Τ.)
Άρθρο 22
Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Εγγυοδοσίας Ταξιδιών» (Ο.Ε.Τ.), που εδρεύει στην Αθήνα και εποπτεύεται από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.
Άρθρο 23
Μέλη του Ο.Ε.Τ. είναι υποχρεωτικά και αυτοδίκαια οι διοργανωτές και οι πωλητές του άρθρου 3 περ. α. και β. του νόμου αυτού. Αντίγραφο της πράξης χορήγησης ή ανάκλησης του ειδικού σήματος λειτουργίας τους αποστέλλεται στον Ο.Ε.Τ.
Άρθρο 24
Σκοπός
Ο «Οργανισμός Εγγυοδοσίας Ταξιδιών» (Ο.Ε.Τ.) έχει σκοπό :
1. Σε περίπτωση αφερεγγυότητας του διοργανωτή:
α. Την ολοκλήρωση του ταξιδιού με δαπάνη του Ο.Ε.Τ., σύμφωνα με το πρόγραμμα και τη σύμβαση, όταν το ταξίδι έχει αρχίσει.
β. Την πραγματοποίηση του ταξιδιού με δαπάνη του Ο.Ε.Τ., όταν το ταξίδι αρχίζει την επόμενη ημέρα από εκείνη που ο διοργανωτής δηλώνει αδυναμία να το πραγματοποιήσει, και
γ. Την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές για ταξίδια που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της αφερεγγυότητας του διοργανωτή.
2. Τον έλεγχο και την εποπτεία της ασφάλισης των διοργανωτών και των πωλητών οργανωμένων ταξιδιών για αστική επαγγελματική ευθύνη, σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 4 περ. α. του νόμου αυτού. Αντίγραφο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αστικής ευθύνης κατατίθεται υποχρεωτικά στον Ο.Ε.Τ. από τους διοργανωτές και πωλητές του άρθρου 3 περ. α. και β. του νόμου αυτού. Κάθε σχετική παράβαση, που διαπιστώνεται από τον Ο.Ε.Τ., παραπέμπεται στον Ε.Ο.Τ. για τις νόμιμες ενέργειες.
Άρθρο 25
Ορισμός αφερεγγυότητας
Για τις ανάγκες του νόμου αυτού, αφερέγγυος θεωρείται ο διοργανωτής όταν αντιμετωπίζει έκτακτη ή οριστική αδυναμία εκτέλεσης ενός ή περισσότερων από τα οργανωμένα ταξίδια του.
Ο διοργανωτής, που βρίσκεται σε αδυναμία, οφείλει να τη δηλώσει στον Ο.Ε.Τ. το αργότερο είκοσι τέσσερεις (24) ώρες πριν από την έναρξη του ταξιδιού ή την ημέρα επιστροφής, σύμφωνα με τη σύμβαση, ή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του προγράμματος του ταξιδιού, αν η αδυναμία προκύψει τότε.
Στην πιο πάνω περίπτωση, ο διοργανωτής θέτει στη διάθεση του Ο.Ε.Τ. κάθε απαραίτητη πληροφορία, προκειμένου αυτός να αναζητήσει τις προσφορότερες λύσεις για την πραγματοποίηση του ταξιδιού, σύμφωνα με τη σύμβαση. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το ταξίδι δεν πραγματοποιείται και ο Ο.Ε.Τ. επιστρέφει στους καταναλωτές τα χρήματα που έχουν καταβάλει.
Άρθρο 26
Κεφάλαιο - Πόροι
Για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Ο.Ε.Τ. και την πραγματοποίηση του σκοπού του σχηματίζεται κεφάλαιο, αποκλειστικά από εισφορές των μελών του.
Οι εισφορές των διοργανωτών καταβάλλονται με αγορά κουπονιών του Ο.Ε.Τ. ονομαστικής αξίας ανάλογης της συνολικής αξίας του ταξιδιού κάθε καταναλωτή.
Οι πωλητές καταβάλλουν στον Ο.Ε.Τ. ετήσια εισφορά.
Οι πιο πάνω εισφορές ορίζονται και αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Ο.Ε.Τ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης.
Τα χρηματικά ποσά που εισπράττονται από εισφορές ή άλλη αιτία κατατίθενται υποχρεωτικά σε ειδικό έντοκο λογαριασμό τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Ο Ο.Ε.Τ. αντασφαλίζεται υποχρεωτικά σε φερέγγυο αντασφαλιστικό φορέα.
Άρθρο 27
Ο Ο.Ε.Τ. υποχρεούται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις που προκύπτουν από το σκοπό του, οι οποίες γεννώνται μετά εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου αυτού.
Το πρώτο αυτό εξάμηνο ο Ο.Ε.Τ. διοικείται από τριμελή Διαχειριστική Επιτροπή, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, της οποίας οι αρμοδιότητες είναι η κατάρτιση του Οργανισμού Λειτουργίας του Ο.Ε.Τ., η κίνηση της διαδικασίας σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης και εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου, η είσπραξη των εισφορών και η διαχείρισή τους για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του Ο.Ε.Τ. κατά την περίοδο της θητείας της και η διοικητική και λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών του.
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης εγκρίνεται ο απολογισμός της Διαχειριστικής Επιτροπής και απαλλάσσονται τα μέλη της από κάθε ευθύνη για τη διαχείριση.
Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής δικαιούνται αμοιβής για το χρονικό διάστημα της διαχείρισής τους, η οποία καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.
Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι δυνατή η παράταση της θητείας της Διαχειριστικής Επιτροπής για ένα ακόμη εξάμηνο, εάν το έργο της δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της. Στην περίπτωση αυτή, οι αξιώσεις κατά του Ο.Ε.Τ. για εκπλήρωση των σκοπών του ασκούνται μετά την παρέλευση του δεύτερου εξαμήνου.
Άρθρο 28
Όργανα - Διοίκηση
Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) των μελών του Ο.Ε.Τ. είναι το ανώτατο όργανό του και αποφασίζει για κάθε θέμα που ορίζεται στον Οργανισμό Λειτουργίας του.
Ο Ο.Ε.Τ. διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), το οποίο εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών του και συγκροτείται όπως ορίζεται στον Οργανισμό Λειτουργίας του.
Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και στις Γενικές Συνελεύσεις του Ο.Ε.Τ. μπορεί να παρίσταται εκπρόσωπος του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Τον έλεγχο ασκεί τριμελές Εποπτικό Συμβούλιο (Ε.Σ.).
Το Δ.Σ. μπορεί να διορίσει ένα ή περισσότερα πρόσωπα με συγκεκριμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Η αμοιβή των μελών του Δ.Σ., του Εποπτικού Συμβουλίου και των εκτελεστικών οργάνων του Ο.Ε.Τ. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Τ.
Άρθρο 29
Εκπροσώπηση
Τον Ο.Ε.Τ. εκπροσωπεί δικαστικά ή εξώδικα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή άλλο πρόσωπο, που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ.
Άρθρο 30
Συνέπειες εκπλήρωσης σκοπών
α. Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την εκπλήρωση των σκοπών του και μετά από σχετική πρόσκληση του Ο.Ε.Τ., ο διοργανωτής, που δεν εκτέλεσε τη σύμβαση, υποχρεούται να καταβάλει στον Ο.Ε.Τ. κάθε ποσό που αυτός δαπάνησε για την εκπλήρωση, προσαυξημένο κατά 10%, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, διατηρώντας το ειδικό σήμα λειτουργίας του.
β. Ο Ο.Ε.Τ. έχει δικαίωμα άσκησης αγωγής κατά των μελών του για είσπραξη των εισφορών τους.
γ. Σε κάθε περίπτωση εκπλήρωσης των σκοπών του, για την οποία δεν αποζημιώθηκε πλήρως, ο Ο.Ε.Τ. υποκαθιστά τον διοργανωτή σε όλες τις αξιώσεις και τα δικαιώματά του, και σε περίπτωση πτώχευσης του διοργανωτή ασκεί κάθε αξίωσή του ως δανειστής.
Άρθρο 31
Έλεγχος
Ο Ε.Ο.Τ. ασκεί ελέγχους, συνεπικουρούμενος από εκπρόσωπο του Ο.Ε.Τ., για διαπίστωση της εκπλήρωσης της υποχρέωσης των διοργανωτών καταβολής των οφειλόμενων για κάθε ταξίδι εισφορών. Επίσης, ασκεί ελέγχους για διαπίστωση της εκπλήρωσης της υποχρέωσης έκδοσης εγγυητικής επιστολής του άρθρου 32.
Ο έλεγχος αφορά στα κουπόνια, την εγγυητική επιστολή, τα λογιστικά βιβλία και κάθε άλλο αποδεικτικό στοιχείο.
Άρθρο 32
Για την εκτέλεση ταξιδιού με πτήση charter εκδίδεται εγγυητική επιστολή νόμιμα λειτουργούντος πιστωτικού ιδρύματος υπέρ Ο.Ε.Τ., που κατατίθεται σ’ αυτόν πριν την εκτέλεση του ταξιδιού και καλύπτει τη δαπάνη της επιστροφής των καταναλωτών στον τόπο που ορίζεται στη σύμβαση ή το πρόγραμμα και της πραγματοποίησης του ταξιδιού.
Άρθρο 33
Οργανισμός λειτουργίας
Με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εγκρίνεται ο «Οργανισμός Λειτουργίας» του Ο.Ε.Τ., που καταρτίζεται από τη Διαχειριστική Επιτροπή του άρθρου 27.
Ο Οργανισμός αυτός τροποποιείται με απόφαση της Γ.Σ. του Ο.Ε.Τ., που εγκρίνεται από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στον «Οργανισμό Λειτουργίας» ρυθμίζονται τα θέματα των αρμοδιοτήτων των οργάνων του Ο.Ε.Τ., της σύγκλησης, συνεδρίασης και λήψης αποφάσεων της Γ.Σ., της εκλογής των μελών του Δ.Σ. και Ε.Σ., της συγκρότησής τους, της συνεδρίασης, απαρτίας και λήψης αποφάσεων, των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του Δ.Σ., του ετήσιου προϋπολογισμού, οικονομικών καταστάσεων και απολογισμού, της πρόσληψης και εργασίας του αναγκαίου προσωπικού και της εν γένει λειτουργίας του Ο.Ε.Τ.
Άρθρο 34
Κανονισμοί
Μετά από απόφαση της Γ.Σ., το Δ.Σ. του Ο.Ε.Τ. μπορεί να καταρτίζει Κανονισμούς, που θα ρυθμίζουν θέματα προμηθειών, εργασιακών σχέσεων, μισθώσεων και άλλα, αναγκαία για τη λειτουργία του.
Οι Κανονισμοί αυτοί εγκρίνονται με απόφασή του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης.
Κεφάλαιο Δ΄ : Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών για Υπηρεσίες Τουριστικών Γραφείων
Άρθρο 35
Συνιστάται στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διαρκής Επιτροπή, με την ονομασία «Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών για Υπηρεσίες Τουριστικών Γραφείων», ως εξωδικαστικό όργανο συναινετικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ καταναλωτών και τουριστικών γραφείων, που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού.
Η Επιτροπή είναι τριμελής, αποτελούμενη από έναν συνταξιούχο ανώτατο δικαστικό ή συνταξιούχο νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή δικηγόρο εν ενεργεία ή συνταξιούχο, ως Πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο του κλάδου των τουριστικών γραφείων, που προτείνεται μαζί με τον αναπληρωτή του από το αντιπροσωπευτικότερο κλαδικό όργανο, και έναν εκπρόσωπο ενός φορέα καταναλωτών, ως μέλη. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος ορίζει τον Πρόεδρο, τον εκπρόσωπο του φορέα καταναλωτών, τον Γραμματέα και τους αναπληρωτές τους. Εισηγητής στην Επιτροπή ορίζεται υπάλληλος της αρμόδιας Δ/νσης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο οποίος και επιμελείται για τον σχηματισμό πλήρους φακέλου.
Η Επιτροπή υποστηρίζεται από Γραμματεία, στην οποία διατίθεται το κατάλληλο προσωπικό.
Σκοπός της Επιτροπής είναι η συμβιβαστική επίλυση διαφορών που προκύπτουν από τη μη εκπλήρωση ή την πλημμελή εκπλήρωση συμβατικά συμφωνημένων τουριστικών υπηρεσιών, εφ’ όσον υποβληθεί σχετικό αίτημα εκ μέρους καταναλωτή ή τουριστικού γραφείου, συνοδευόμενο από παράβολο που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Η συμβιβαστική επίλυση υλοποιείται με διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης, η οποία καθίσταται δεσμευτική, εφ’ όσον την αποδεχθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η αμοιβή των μελών της Επιτροπής, του Γραμματέα και του Εισηγητή καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Κεφάλαιο Ε΄ : Κυρώσεις
Άρθρο 36
Κυρώσεις
Α. Για παραβάσεις των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄:
1. Απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του άρθρου 4 του νόμου αυτού να πραγματοποιούν το έργο των τουριστικών γραφείων, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 2 του ίδιου νόμου.
Ομοίως απαγορεύεται η χωρίς το ειδικό σήμα λειτουργίας του άρθρου 4 του νόμου αυτού προώθηση, προβολή και διαφήμιση, με οποιονδήποτε τρόπο, υπηρεσιών που συνιστούν έργο των τουριστικών γραφείων και η διενέργεια πωλήσεων υπηρεσιών τουριστικών γραφείων με συμβατικούς τρόπους ή μέσω του διαδικτύου.
2. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του νόμου αυτού και των σε εκτέλεσή του εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων, επιβάλλονται οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις με αιτιολογημένη απόφαση του Ε.Ο.Τ., κατά σειρά και ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης:
α. Για λειτουργία χωρίς ειδικό σήμα πρόστιμο από 40.000,00 μέχρι 80.000,00 € και σφράγιση του τουριστικού γραφείου.
β. Για λειτουργία υποκαταστήματος χωρίς ειδικό σήμα πρόστιμο από 30.000,00 μέχρι 50.000,00 χιλιάδες € και σφράγιση του υποκαταστήματος.
γ. Για λειτουργία μετά τη λήξη ισχύος του ειδικού σήματος επίπληξη, σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο μέχρι 7.000,00 € και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 € και σφράγιση του τουριστικού γραφείου.
δ. Για λειτουργία μετά από προσωρινή αφαίρεση του ειδικού σήματος πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 € και σε περίπτωση υποτροπής σφράγιση του τουριστικού γραφείου.
ε. Για λειτουργία μετά από ανάκληση του ειδικού σήματος πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 € και σφράγιση του τουριστικού γραφείου.
στ. Για άσκηση έργου συγκεκριμένης κατηγορίας τουριστικού γραφείου χωρίς το αντίστοιχο ειδικό σήμα λειτουργίας πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 €. Σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται, σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το αρχικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και σε περίπτωση επόμενης υποτροπής το τουριστικό γραφείο σφραγίζεται.
ζ. Για αλλαγή στοιχείων ή άλλη μεταβολή (διεύθυνσης εγκατάστασης καταστημάτων, υπευθύνου, νομικής προσωπικότητας, νομίμου εκπροσώπου) χωρίς ενημέρωση του ΕΟΤ πρόστιμο μέχρι 7.000,00 € και σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 €. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το τελευταίο επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται.
η. Για στέγαση σε ακατάλληλο χώρο επίπληξη και σε περίπτωση υποτροπής πρόστιμο μέχρι 7.000,00 €.
θ. Για παράβαση της παρ. 1 εδ. δ. του άρθρου 2 του νόμου αυτού πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 €. Σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται.
ι. Για παράβαση της παρ. β. του άρθρου 10 του νόμου αυτού πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 €. Σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται.
ια. Για παράβαση της περ. γ. του άρθρου 10 του νόμου αυτού επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 4 παρ. 4 εδ. δ του Ν. 2160/1993. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για τις τουριστικές επιχειρήσεις του άρθρου 2 του Ν. 2160/1993.
ιβ. Για παράβαση της περ. δ. του άρθρου 10 του νόμου αυτού πρόστιμο μέχρι 7.000,00 €. Σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το αρχικό πρόστιμο τριπλασιάζεται.
ιγ. Για παράβαση της περ. στ. του άρθρου 10 του νόμου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 9Θ και 13Α του Ν. 2251/1994, όπως προστέθηκαν με τα άρθρα 12 και 17, αντίστοιχα, του Ν. 3587/2007.
ιδ. Για χρήση μη εγκεκριμένου διακριτικού τίτλου πρόστιμο μέχρι 7.000,00 €. Σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το αρχικό πρόστιμο τριπλασιάζεται.
ιε. Για μη παροχή υπηρεσιών, ανέσεων ή αγαθών, τα οποία υποσχέθηκε ή διαφήμισε εγγράφως το τουριστικό γραφείο ή για προσφορά υπηρεσιών, ανέσεων ή αγαθών προδήλως κατώτερης κατηγορίας ή ποιότητας επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 4 παρ. 5 περ. β του Ν. 2160/1993.
ιστ. Για παράβαση της περ. ε. του άρθρου 10 του νόμου αυτού επιβάλλεται πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 €. Σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση κάθε επόμενης υποτροπής τριπλασιάζεται.
3. Σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί οριστικά τρεις τουλάχιστον ποινές χρηματικού προστίμου εντός τριετίας, επιβάλλεται προσωρινή αφαίρεση του ειδικού σήματος λειτουργίας για χρονικό διάστημα από τριών (3) μέχρι έξι (6) μηνών.
4. Εάν μετά τη λήξη του χρόνου προσωρινής αφαίρεσης ειδικού σήματος λειτουργίας συντρέχουν εκ νέου οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου αυτού, το ειδικό σήμα λειτουργίας ανακαλείται.
5. Οι κατά τα ανωτέρω διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται μετά από κλήση του υπευθύνου για παροχή εξηγήσεων σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 13 εδ. α του Ν. 2160/1993.
Β. Για παραβάσεις των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄:
1. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ του νόμου αυτού, επιβάλλονται οι ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις με αιτιολογημένη απόφαση του Ε.Ο.Τ.:
α. Για έλλειψη σύμβασης του άρθρου 1 παρ. 6 πρόστιμο από 7.000,00 μέχρι 17.000,00 €.
β. Για παράβαση της υποχρέωσης σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου αστικής επαγγελματικής ευθύνης, σύμφωνα με το άρθρο 20 παράγραφος 4 περ. α., πρόστιμο από 10.000,00 μέχρι 30.000,00 €.
γ. Για παράβαση των λοιπών υποχρεώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ του νόμου αυτού:
ι. Επίπληξη.
ιι. Πρόστιμο μέχρι της αξίας του ταξιδιού.
ιιι. Σε περίπτωση υποτροπής, πρόστιμο από 5.000,00 μέχρι 15.000,00 €.
2. Σε περίπτωση καταγγελιών από περισσότερους καταναλωτές για την ίδια αιτία, επιβάλλεται ένα πρόστιμο.
Γ. Για παραβάσεις των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ΄:
α. Για παράβαση της υποχρέωσης του διοργανωτή να καταβάλλει σε κάθε ταξίδι, για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό καταναλωτές, την εισφορά στον Ο.Ε.Τ., πρόστιμο από 15.000,00 μέχρι 35.000,00 €. Σε περίπτωση υποτροπής το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής ανακαλείται το ειδικό σήμα λειτουργίας και το τουριστικό γραφείο του διοργανωτή σφραγίζεται.
β. Για παράβαση της υποχρέωσης του πωλητή να καταβάλλει την εισφορά του άρθρου 26 εδ. 3 προς τον Ο.Ε.Τ., πρόστιμο 3.000,00 €.
γ. Για παράβαση της διάταξης του άρθρου 30 περ. α. του νόμου αυτού, ανακαλείται το ειδικό σήμα λειτουργίας και το τουριστικό γραφείο του διοργανωτή σφραγίζεται. Η ίδια κύρωση επιβάλλεται και σε πιθανή επόμενη περίπτωση αφερεγγυότητας του ίδιου διοργανωτή εντός της ίδιας τριετίας.
δ. Για παράβαση της διάταξης του άρθρου 25 εδ. β. του νόμου αυτού, ανακαλείται το ειδικό σήμα λειτουργίας και το τουριστικό γραφείο του διοργανωτή σφραγίζεται.
Δ. Κατά των αποφάσεων του Ε.Ο.Τ., με τις οποίες επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 4 παρ. 6 περ. δ) του Ν. 3270/2004. Η προσφυγή αυτή υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής της διοικητικής κύρωσης και αναστέλλει την εκτέλεση αυτής μέχρι την έκδοσης της σχετικής απόφασης, της Επιτροπής υποχρεουμένης να την εκδώσει εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της προσφυγής.
Στις περιπτώσεις α. και β. της παρ. 2 του άρθρου αυτού, η προσφυγή δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης του Ε.Ο.Τ. με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο και σφράγιση.
Ε. Σε περίπτωση σφράγισης τουριστικού γραφείου ή υποκαταστήματος σύμφωνα με τα παραπάνω, η παραβίαση των σφραγίδων τιμωρείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 178 του Π.Κ.
Στ. Τα διοικητικά πρόστιμα, που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, αναπροσαρμόζονται με απόφαση του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κεφάλαιο Στ΄ : Μεταβατικές διατάξεις - Κατάργηση διατάξεων - Τελικές διατάξεις
Άρθρο 37
Μεταβατικές διατάξεις
1. Τα τουριστικά γραφεία και υποκαταστήματά τους που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού οφείλουν, σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του, να εφοδιαστούν με ειδικό σήμα λειτουργίας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
2. Για τα λειτουργούντα κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού τουριστικά γραφεία, εφ’ όσον δεν υφίστανται οι οριζόμενες στις περιπτώσεις γ. και δ. της παρ. 4 του άρθρου 4 προϋποθέσεις, αρκεί βεβαιωμένη διετής επαγγελματική εμπειρία τους.
3. Τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού οφείλουν, σε χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του και εφ’ όσον δεν διαθέτουν ήδη, να αποκτήσουν διακριτικό τίτλο και σήμα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7.
4. Τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού οφείλουν, σε χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του, να συμμορφωθούν με τη διάταξη του άρθρου 10 στοιχείο β.
5. Τα τουριστικά γραφεία που λειτουργούν κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού οφείλουν, σε χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του, να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 2 και 3.
6. Η υποχρέωση των τουριστικών γραφείων, που προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 4 περ. α., αρχίζει ένα (1) έτος μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης της παρ. 4 περ. β. του ίδιου άρθρου. Μέχρι τότε έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 5 στοιχείο β. του Π.Δ. 339/1996.
Άρθρο 38
Κατάργηση διατάξεων
Καταργείται ο Ν. 393/1976 «περί ιδρύσεως και λειτουργίας Τουριστικών Γραφείων», το Π.Δ. 339/1996 «περί οργανωμένων ταξιδιών, σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 90/314 (ΕΕL 158/59) για το οργανωμένα ταξίδια και τις οργανωμένες διακοπές και περιηγήσεις» και κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στον νόμο αυτό.
Άρθρο 39
Τελικές διατάξεις
1. Κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, που έχει ως σκοπό του την παροχή εκδρομών ή ταξιδιών ή άλλη δραστηριότητα περιλαμβανόμενη στο αποκλειστικό έργο των τουριστικών γραφείων, οφείλει να υλοποιεί τους σκοπούς αυτούς μέσω τουριστικών γραφείων που λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
Η παράβαση της διάταξης αυτής έχει τις συνέπειες της λειτουργίας τουριστικού γραφείου διοργανωτή χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας.
2. Νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, στο σκοπό των οποίων δεν περιλαμβάνεται η εκτέλεση των δραστηριοτήτων του νόμου αυτού, δεν μπορούν να λάβουν το ειδικό σήμα λειτουργίας του άρθρου 4.
Σε περίπτωση που νομικά πρόσωπα που δεν πληρούν την προϋπόθεση αυτή διαθέτουν ήδη ειδικό σήμα λειτουργίας τουριστικού γραφείου, αυτό δεν ανανεώνεται μετά την λήξη του, εκτός αν μεταβληθεί ο σκοπός τους.