65χρονος αλλοδαπός νεκρός σε τροχαίο – Μήπως ήταν αναπόφευκτο;
ΣΑΜΟΣ – Ένας ακόμη θάνατος στην άσφαλτο έρχεται να φωτίσει σκοτεινές γωνίες της λειτουργίας των μεταφορών στη Σάμο και να φέρει στο επίκεντρο ευθυνών την ΕΛ.ΑΣ. και τις ελεγκτικές αρχές. Το τροχαίο που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου στη δυτική Σάμο, με θύμα έναν 65χρονο αλλοδαπό οδηγό Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου, έχει ήδη προκαλέσει εύλογα ερωτήματα ως προς το πλαίσιο ασφαλείας στο οποίο λειτουργούν δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – τουριστικά και ενοικιαζόμενα οχήματα στο νησί.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, το δυστύχημα συνέβη στο οδικό δίκτυο Αγίων Θεοδώρων – Καλλιθέας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άτυχος άνδρας εξετράπη της πορείας του και ανετράπη. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Η αστυνομία περιορίστηκε σε μια λιτή αναφορά περί “διερεύνησης των συνθηκών”.
Όμως το ερώτημα που τίθεται, και ήδη συζητείται ευρέως στους επαγγελματικούς κύκλους του νησιού, είναι αν αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να έχει προληφθεί.
Καταγγελία-καμπανάκι πριν την τραγωδία: Η Σάμος λειτουργεί εκτός πλαισίου;
Μόλις δέκα ημέρες πριν το θανατηφόρο τροχαίο, στις 26 Μαΐου 2025, είχε κατατεθεί επισήμως σοβαρότατη καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Τροχαία, Περιφέρεια, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) αναφορικά με την παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων στο νησί.
Η καταγγελία αυτή, την οποία το aegaio έχει στη διάθεσή του, αναδεικνύει ένα εκτεταμένο πλέγμα αυθαιρεσίας, ανομίας και έλλειψης ελέγχου, το οποίο – όπως σημειώνεται – απειλεί άμεσα την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών. Το κείμενο κάνει λόγο για:
Ανασφάλιστα ενοικιαζόμενα οχήματα που κυκλοφορούν ανενόχλητα.
Συστηματική παραβίαση των γεωγραφικών περιορισμών των Ε.Δ.Χ. οχημάτων (ταξί), κατά παράβαση του Ν. 4070/2012 και του Π.Δ. 244/1987.
Εικονικές ή παράνομες προμισθώσεις και παραλαβές επιβατών από σημεία όπου δεν επιτρέπεται.
Ελλιπείς ή ανύπαρκτους τεχνικούς ελέγχους, ειδικά σε τουριστικά λεωφορεία και Ι.Χ. οχήματα προς ενοικίαση.
Μη τήρηση ορίων ηλικίας οδηγών και ωραρίων εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κόπωση και τα αντανακλαστικά τους.
Χρήση μη εγκεκριμένων αποσκευοθηκών, ελαστικών με φθορά, πλαστών ή αλλοιωμένων ταχογράφων, καθώς και «ύποπτες» μετακινήσεις οχημάτων σε συνεργεία της Αθήνας για έλεγχο, που ενδέχεται να συγκαλύπτουν παρατυπίες.
Αστυνομία υπό πίεση – Ποια ήταν η αντίδραση στην καταγγελία;
Το πιο κρίσιμο σημείο είναι το εξής: η εν λόγω καταγγελία δεν αξιολογήθηκε εγκαίρως. Δεν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, δεν υπήρξαν δημόσιες ανακοινώσεις, ούτε διαψεύσεις. Εν ολίγοις, η αντίδραση των αρχών – και κυρίως της αστυνομίας – ήταν σιωπή.
Στελέχη του μεταφορικού τομέα της Σάμου κάνουν λόγο για «θεσμική απάθεια» και αδιαφορία σε επώνυμες καταγγελίες, που οδηγούν σε κλίμα πλήρους ανομίας, ενισχύοντας φαινόμενα παραφορεμένης επιχειρηματικότητας και άνισου ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών.
Δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν πλέον το τροχαίο της 7ης Ιουνίου με τις παραλείψεις της 26ης Μαΐου. Αν το όχημα που ενεπλάκη ήταν όντως ενοικιαζόμενο ή ανήκε σε εταιρεία που είχε καταγγελθεί, το ερώτημα για το αν ο θάνατος θα μπορούσε να αποφευχθεί γίνεται ακόμα πιο πιεστικό.
Απαιτούνται απαντήσεις – και άμεσα
Οι πολίτες, οι τοπικοί φορείς και οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν:
Δημόσια τοποθέτηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου σχετικά με την καταγγελία της 26ης Μαΐου. Αξιολογήθηκε; Εξετάστηκε; Ποιες ενέργειες έγιναν;
Πλήρη τεχνικό έλεγχο και δημοσιοποίηση στοιχείων του οχήματος που ενεπλάκη στο δυστύχημα.
Άμεση εντατικοποίηση ελέγχων σε όλες τις μορφές μεταφοράς επιβατών στο νησί.
Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ταξί και των μισθώσεων σε τουριστικές περιοχές.
Απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η καταγγελία προειδοποιούσε για την κατάσταση που οδήγησε στο μοιραίο.
Επίλογος: Πριν θρηνήσουμε ξανά
Η τουριστική περίοδος στη Σάμο βρίσκεται στην κορύφωσή της. Το τελευταίο που χρειάζεται το νησί είναι να γίνει συνώνυμο της ανομίας και της ανασφάλειας.
Η καταγγελία υπάρχει. Η απώλεια ενός ανθρώπου είναι γεγονός. Το ερώτημα δεν είναι πλέον μόνο τι έγινε, αλλά τι δεν έγινε – και από ποιον.
Η δημοσιογραφική έρευνα συνεχίζεται. Η σιωπή δεν αποτελεί απάντηση.