6 Ιουνίου 2025

Η ΔΥΠΑ Σάμου στην κορυφή, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου στον... πάτο: Δύο εικόνες, ένα νησί

 

Μια εντυπωσιακή διάκριση για τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) Σάμου έρχεται να σκιάσει μια λιγότερο τιμητική εικόνα για τις υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Η υπηρεσία της ΔΥΠΑ αξιολογήθηκε με 6,5 στα 10, κατακτώντας την τρίτη καλύτερη θέση πανελλαδικά, πίσω μόνο από τα γραφεία σε Νάξο (6,9) και Μύκονο (6,8). Την ίδια ώρα, η ευρύτερη λειτουργία του Δήμου φαίνεται να υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών των πολιτών, καταγράφοντας χαμηλές έως απογοητευτικές βαθμολογίες στις περισσότερες δημοτικές υπηρεσίες.

Το παράδοξο μιας διπλής πραγματικότητας
Το παράδειγμα της Σάμου αναδεικνύει ένα παράδοξο: μια κεντρική υπηρεσία (ΔΥΠΑ) να διακρίνεται πανελλαδικά, ενώ ο δήμος στον οποίο ανήκει, βαθμολογείται από τους πολίτες με "κάτω από τη βάση" σχεδόν σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.

Η ΔΥΠΑ φαίνεται να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού μέσω αποδοτικής εξυπηρέτησης, οργάνωσης και ανταπόκρισης.



  Αντίθετα, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου παρουσιάζει μια εικόνα διάλυσης σε βασικές λειτουργίες: από την κακή κατάσταση των δρόμων (3,6) και των πεζοδρομίων (3,4) μέχρι την τραγική εικόνα της δημοτικής συγκοινωνίας (2,3) και της ανακύκλωσης (3,2).

Το "άριστα" στα ΚΕΠ και η υπόλοιπη κατάρρευση

Μοναδική φωτεινή εξαίρεση στις δημοτικές υπηρεσίες φαίνεται να είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με βαθμολογία 6,7, ενδεχομένως χάρη στον πιο κεντρικό τους ρόλο και την επιτήρηση από ανώτερα επίπεδα διοίκησης. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (6,2) και τα ΚΑΠΗ (5,4) διατηρούν κάποια αξιοπρέπεια. Ωστόσο, οι τομείς που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα, όπως η καθαριότητα (4,6), η ηλεκτροδότηση (5,2), οι παιδικές χαρές (4,0) και οι υποδομές για ΑμεΑ (3,0), παραπέμπουν σε εικόνα εγκατάλειψης.

Μήνυμα απογοήτευσης και ευκαιρία επανεκκίνησης

Η αντίθεση ανάμεσα στην επιτυχημένη παρουσία της ΔΥΠΑ και την κατάρρευση των δημοτικών δομών δημιουργεί έναν προβληματισμό. Γιατί μια δημόσια υπηρεσία μπορεί να λειτουργεί σωστά σε τοπικό επίπεδο, αλλά ο ίδιος ο δήμος να αποτυγχάνει να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες στους κατοίκους του; Είναι θέμα πόρων, διοίκησης, προτεραιοτήτων ή απλώς πολιτικής βούλησης;

Η αξιολόγηση των υπηρεσιών, όπως προκύπτει από τους ίδιους τους πολίτες, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου καλείται να επανεκκινήσει με σχέδιο και λογοδοσία. Η εικόνα της ΔΥΠΑ δείχνει πως υπάρχει περιθώριο για θετική αλλαγή, όταν υπάρχει οργάνωση, συνέπεια και σεβασμός προς τον πολίτη.