Επιτόπια αυτοψία και έντονος προβληματισμός κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στελεχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο έργο της παράκαμψης Πυθαγορείου–Χώρας (φωτογραφία 8/6/2023).
Δικαιώθηκαν όσοι προειδοποιούσαν – Περιφέρεια και ανάδοχος άφησαν το έργο να «σαπίσει»
Με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται προ των πυλών, το κρίσιμο έργο της παράκαμψης Πυθαγορείου–Χώρας στη Σάμο καταρρέει, απειλώντας όχι μόνο την εύρυθμη κυκλοφορία, αλλά και τη δημόσια εικόνα του νησιού. Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου έφερε στην επιφάνεια όλα όσα είχαν εδώ και καιρό επισημανθεί: το έργο έχει αφεθεί στη μοίρα του, με την ανάδοχο εταιρεία να επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία και την Περιφέρεια να ενεργοποιείται με τραγική καθυστέρηση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης, παρουσίασε μια εικόνα που σοκάρει, επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία δεν τηρεί καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, ενώ δεν μπήκε καν στον κόπο να παραστεί σε κρίσιμη σύσκεψη για την πορεία του έργου. «Αδιαφορία για μία ακόμα φορά», ήταν η χαρακτηριστική του φράση, που αποτυπώνει την αγανάκτηση και την απόγνωση της τοπικής διοίκησης.
Καθυστερήσεις, σιωπή και τώρα... απειλές για έκπτωση
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, έχει δώσει εντολή να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την έκπτωση της εταιρείας. Η δήλωση αυτή, όσο επιτακτική κι αν είναι, εγείρει εύλογα ερωτήματα:
Γιατί τώρα; Πού ήταν ο έλεγχος όταν το έργο σταμάτησε να προχωρά; Πού ήταν οι πιέσεις όταν η εταιρεία κωλυσιεργούσε;
Το θέμα δεν είναι καινούριο. Είχε επισημανθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, σε ρεπορτάζ, ακόμα και από πολίτες που διαπίστωναν με τα μάτια τους την ακινησία του έργου. Η Περιφερειακή Αρχή όμως επέλεξε τη σιωπή – ή στην καλύτερη περίπτωση, την παθητική ανοχή.
Μπροστά σε ένα νέο φιάσκο
Αν τελικά η εταιρεία κηρυχθεί έκπτωτη, το έργο πιθανότατα θα χρειαστεί νέα δημοπράτηση, νέες εγκρίσεις, νέες καθυστερήσεις. Ουσιαστικά, θα χαθεί ακόμη ένα καλοκαίρι και ίσως μια ολόκληρη σεζόν έργου, με τους πολίτες και τους επαγγελματίες του νησιού να πληρώνουν το τίμημα.
Η Σάμος δεν αντέχει άλλη ανοχή. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, συνέπεια και κυρίως λογοδοσία – όχι μόνον από τον ανάδοχο, αλλά και από εκείνους που του επέτρεψαν να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα.
Το έργο της παράκαμψης δεν ήταν μία ακόμη υποδομή. Ήταν υπόσχεση για ασφάλεια, τουριστική ανάπτυξη και ανακούφιση της κυκλοφορίας. Σήμερα, είναι σύμβολο αδιαφορίας και ανικανότητας.
📌 Τι σημαίνει «κήρυξη αναδόχου ως έκπτωτου»;
Είναι η διαδικασία με την οποία η αναθέτουσα αρχή (π.χ. Περιφέρεια, Δήμος) αφαιρεί από τον ανάδοχο το δικαίωμα συνέχισης του έργου, λόγω σοβαρών παραβάσεων ή αθετήσεων των υποχρεώσεών του.
⚖️ Πότε μπορεί να κηρυχθεί ένας ανάδοχος έκπτωτος;
Σύμφωνα με το άρθρο 160 του Ν. 4412/2016, η κήρυξη έκπτωσης μπορεί να γίνει αν:
Δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα του έργου.
Καθυστερεί αδικαιολόγητα χωρίς τεχνικό ή ανώτερο λόγο (π.χ. καιρικά φαινόμενα).
Παραβιάζει συμβατικούς όρους ή δεν εκτελεί το έργο σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές.
Δεν ανταποκρίνεται στις εντολές της διευθύνουσας υπηρεσίας (π.χ. μη εμφάνιση σε συσκέψεις, όπως αναφέρθηκε στην περίπτωσή σας).
Δεν υποβάλει σχέδιο αποκατάστασης/διορθώσεων όταν του ζητηθεί.
📝 Διαδικασία κήρυξης έκπτωσης
Έγγραφη πρόσκληση της αναθέτουσας αρχής στον ανάδοχο να συμμορφωθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (συνήθως 10-15 ημέρες).
Διατύπωση απολογίας από τον ανάδοχο.
Έκδοση απόφασης έκπτωσης από την αρμόδια αρχή (π.χ. Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας).
Ο ανάδοχος μπορεί να προσφύγει νομικά κατά της απόφασης.
🔄 Τι ακολουθεί μετά την έκπτωση;
Καλείται ο επόμενος μειοδότης (αν υπάρχει και πληροί τα κριτήρια).
Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να γίνει νέος διαγωνισμός, κάτι που καθυστερεί σημαντικά το έργο.
Μπορεί να ενεργοποιηθούν εγγυητικές επιστολές, για κάλυψη ζημιών/καθυστερήσεων.