11 Μαρτίου 2024

Έγκλημα Τέμπη: Σιγή ιχθύος αντί απαντήσεων στα ερωτήματα του Documento από την Ιατροδικαστική υπηρεσία, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Εγκληματολογικό Την ώρα που σχεδόν 1,5 εκατομμύρια πολίτες ζητούν άρση ασυλίας για το έγκλημα των Τεμπών και 8 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη για όσα έγιναν το βράδυ της 28ης Φλεβάρη αλλά και τις ημέρες που ακολούθησαν, οι αρμόδιοι τηρούν σιγή ιχθύος και δεν απαντούν ούτε σε δημοσιογραφικά ερωτήματα. O λόγος για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η οποία όπως αποκάλυψε το Documento έχει υποπέσει σε πλημμελείς πράξεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Αθήνας.

Σωπαίνουν και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να απαντήσουν στα δημοσιογραφικά ερωτήματα ως οφείλουν και πρέπει να απαντήσουν.
Πριν λίγες εβδομάδες το Documento είχε προχωρήσει σε μία αποκάλυψη σχετικά με το πώς λειτούργησε η ιατροδικαστική υπηρεσία στην υπόθεση των Τεμπών αλλά και πως δεν τήρησε κανένα πρωτόκολλο κατά την διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, με αποτέλεσμα σήμερα συγγενείς θυμάτων αλλά και οι ίδιες οι ανακριτικές αρχές να μην έχουν γνώση πολύ σημαντικών στοιχείων.
Σιγή ιχθύος από τον αρμόδιο Ιατροδικαστή
Το Documento απέστειλε έγγραφα ερωτήματα στον προϊστάμενο των ιατροδικαστικών υπηρεσιών την περίοδο του δυστυχήματος στα Τέμπη, κ. Καρακούκη, ο οποίος μάλιστα την περίοδο εκείνη είχε  μεταβεί στη Λάρισα. Ο κ. Καρακούκης ερωτήθηκε με ποια κριτήρια ορίστηκαν συγκεκριμένοι ιατροδικαστές και όχι άλλοι, ποιοι ιατροδικαστές υπέγραψαν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και ποιοι απλώς παρίσταντο και επόπτευαν και πού έγκειται η συνεισφορά τους και η νομιμότητα της παρουσίας τους;

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας νεκροψίες νεκροτομές διενεργήθηκαν με στοιχεία αγνώστων και χωρίς να υπάρχει αρχική παραγγελία, ενώ δεν διενεργήθηκαν τοξικολογικές, ιστολογικές και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις σύμφωνα με όλα τα επίσημα πρωτόκολλα που υπάρχουν. Ο κ. Καρακούκης ο οποίος ερωτήθηκε και για αυτά τα στοιχεία του ρεπορτάζ επισήμως και εγγράφως μέχρι και σήμερα δεν μας έχει δώσει καμία επίσημη απάντηση.

Καμία απάντηση και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Ερωτήματα αποστείλαμε και στο Yπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τα κριτήρια βάση των οποίων επιλέχθηκαν συγκεκριμένοι ιατροδικαστές στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, αν εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή εναρμόνιση και το πρωτόκολλο μαζικών καταστροφών από τις Ιατροδικαστικές υπηρεσίες και άλλες σχετικές ερωτήσεις.

Ούτε το εγκληματολογικό δεν απαντά
Τέλος, από το ρεπορτάζ μας σχετικά με τις παραλείψεις της ιατροδικαστικής υπηρεσίας είχε υπάρξει μαρτυρία γονέα του οποίου το παιδί ήταν θύμα του εγκλήματος των Τεμπών, πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας, του απήντησαν πως «ό,τι υλικό έχει κρατηθεί από τα θύματα, καθώς και υλικό που συλλέχθηκε μετέπειτα έχουν αποσταλεί στο Εγκληματολογικό στην Αθήνα». Για τον λόγο αυτό το Documento απέστειλε γραπτό αίτημα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αθήνας, ώστε να γνωρίζουμε το πώς προχωράνε οι διαδικασίες.

Τι κρύβει η σιωπή;
Κανένας από τους παραπάνω δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει έστω για να τηρήσει τα προσχήματα. Γιατί οι αρμόδιοι αρνούνται να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα; Πώς, βέβαια, να απαντήσουν και τι να πουν; Πώς έχει καταπατηθεί κάθε πρωτόκολλο που υπήρχε; Όπως λέει και ο λαός, η σιωπή κρύβει ενοχή. Δεδομένου πως πρόκειται για μία υπόθεση τεράστιου ενδιαφέροντος, κάθε εμπλεκόμενος οφείλει να απαντά.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/