Ο άγνωστος ρόλος του το βράδυ της κρίσης με τα ΜΑΤ στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, όταν οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν κατά της κατασκευής νέων δομών μεταναστών. Ποιοι έστησαν μετέπειτα επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα»
Ενα από τα ελάχιστα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης, που διαρκώς επιμένουν να επικαλούνται οι ορκισμένοι οπαδοί της, είναι η συγκράτηση, τέτοιες περίπου μέρες πριν από τέσσερα χρόνια (2020), των ορδών παράνομων μεταναστών που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στη μεθόριο του Εβρου. Βεβαίως, λησμονούνται δύο καθοριστικές λεπτομέρειες: ότι την αναχαίτιση των «ισλαμοκανιβάλων» ανέλαβαν ο Στρατός και η Αστυνομία, κυρίως όμως οι κάτοικοι της περιοχής, οι ακρίτες εθνοφύλακες, οι ψαράδες και οι κυνηγοί του Δέλτα που μετατράπηκαν για εβδομάδες ολόκληρες σε ακοίμητους φρουρούς των συνόρων.
Η δεύτερη καθοριστική «λεπτομέρεια» που επίσης λησμονείται είναι ότι ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να υιοθετήσει σθεναρή στάση και να εμποδίσει τη μαζική είσοδο των λαθρομεταναστών γιατί απλούστατα η κυβέρνησή του θα έπεφτε. Ελάχιστες μέρες πριν, η ίδια ακριβώς κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να τρομοκρατήσει με τα ΜΑΤ τους κατοίκους των μεγάλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επειδή αντιδρούσαν στη δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε τοποθεσίες που, κατά δήλωση του τότε αρμόδιου υπουργού, «θα επιτάσσονταν από το κράτος», όπως στη Σοβιετική Ενωση του Ιωσήφ Στάλιν.
Βεβαίως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα ονειρευόταν ο κύριος Μητσοτάκης. Γιατί οι σκληροτράχηλοι νησιώτες πάλευαν μέσα στην έδρα τους και είχαν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Στο τέλος, αυτοί ξυλοφόρτωσαν τα ΜΑΤ, τα ξεβράκωσαν -κατά κυριολεξία- και τα έστειλαν σπίτι τους. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν τότε χάρη στην πυροσβεστική παρέμβαση του δημοφιλούς περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος το κρίσιμο βράδυ στο στρατόπεδο της Παγανής κατάφερε με μοναδική μαεστρία να ηρεμήσει τα πνεύματα για να μη χυθεί αίμα.
Σε αποκαλυπτική συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες, ο τότε διοικητής του στρατοπέδου, ταξίαρχος ε.α. Δημήτρης Χατζηχαραλάμπους («Στο Νησί»), περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη δύσκολη νύχτα: «Ο διοικητής των ΜΑΤ λάμβανε εντολές από την Αθήνα και ήταν εριστικός απέναντι σε μένα και απέναντι στον ίδιο τον περιφερειάρχη. Δεν έδειξε κανέναν σεβασμό και δεν άκουγε τι του λέγαμε. (…) Ο κ. Μουτζούρης έκανε αμέτρητες κλήσεις, εκλιπαρώντας τον Γεραπετρίτη. “Κύριε καθηγητά, θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές” έλεγε “θα εισβάλουν πολίτες στο στρατόπεδο, θα συγκρουστούν με τα ΜΑΤ και θα γίνουμε ρεζίλι διεθνώς”. Του έλεγε, μάλιστα, “δεν με στηρίξατε στις εκλογές, αλλά ας μιλήσουμε, γιατί εγώ θέλω το καλό του τόπου”. Του πρότεινε να μπει ο ίδιος σε κλούβα των ΜΑΤ για να υπάρχει ασφάλεια και να τους οδηγήσει στο λιμάνι. Ο περιφερειάρχης παρακαλούσε τον Γεραπετρίτη να πει στον πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να καθυστερήσει το πλοίο των 8 και να πάρει έστω μία διμοιρία των ΜΑΤ για να εκτονωθεί η κατάσταση. Μάταιες όλες οι προσπάθειές του… Του απαντούσε “έχεις δίκιο, θα του τα πω, περίμενε, κάτι θα κάνουμε”. Ημουν μπροστά σε πάνω από πέντε τέτοια τηλεφωνήματα. Οταν το πλοίο αναχώρησε, οι πολίτες εξοργίστηκαν μαζί μας, θεωρώντας ότι τους κοροϊδεύουμε. Τότε ήταν που ο περιφερειάρχης είπε όσα κατέγραψε το βίντεο. Και, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, και λίγα είπε. Ηταν κουρασμένος, προσπαθούσε ώρες να συγκρατήσει το πλήθος, απογοητευμένος από τη στάση και την αδιαλλαξία του πρωθυπουργού, και κατά την άποψή μου δικαίως είπε όσα είπε – και λίγα ήταν!».
Ασφαλώς, δεν υπάρχει εγκυρότερη μαρτυρία από αυτήν του ευσυνείδητου τότε διοικητή που δικαιώνει απόλυτα τον Κώστα Μουτζούρη για την απαξιωτική χειρονομία που έκανε εις βάρος ενός πρωθυπουργού, ο οποίος δεν έβγαινε καν στα τηλέφωνα.
Η αιματοχυσία αποφεύχθηκε, τα ΜΑΤ αποσύρθηκαν άρον άρον και λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση βρέθηκε υποχρεωμένη να κρατήσει τον Εβρο με μέτρα καταστολής, αν και ελαφρύτερα από αυτά που επιχειρήθηκαν εις βάρος των κατοίκων της Μυτιλήνης. Ομως, ο κ. Μητσοτάκης, που δεν φημίζεται για τη μεγαλοψυχία του προς τους επικριτές του, κράτησε «μανιάτικο» τη στάση του περιφερειάρχη, προσπαθώντας να τον εξοντώσει πολιτικά με μια καλά οργανωμένη εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα. Ο πρώην πρύτανης μπήκε στο στόχαστρο, με τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα να τον αποκαλούν πότε ακροδεξιό και πότε ξενοφοβικό, επειδή ακριβώς δεν ήθελε να μεταβληθούν τα νησιά απέναντι από τις τουρκικές ακτές σε γκέτο ισλαμιστών εποίκων.
Ο Μουτζούρης άντεξε γιατί είχε τη στήριξη του κόσμου, ακόμη και των ψηφοφόρων της Αριστεράς, που είχαν καταλάβει ότι πασχίζει και νοιάζεται για τον τόπο. Για να τον εξουδετερώσει ο κ. Μητσοτάκης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές κατέβασε απέναντί του τον υπερπροβεβλημένο, αλλά εντελώς… άκαπνο στο Μεταναστευτικό στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή, που νόμιζε ότι θα σταματούσε τις καραβιές με τους λαθραίους απλώνοντας… πλωτά φράγματα, τα οποία και αγοράστηκαν με χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου, αλλά μάλλον θα καταλήξουν στο… Allou Fun Park.
O Στεφανής ήταν πρωταθλητής των δημοσίων σχέσεων και είχε από πίσω του ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό και τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, πλην όμως συνετρίβη, καθώς οι πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης, στήριξαν Μουτζούρη.
Στα σκαριά νέα κόντρα για το κέντρο φιλοξενίας στο δάσος της Βάστριας
Η νέα σύγκρουση του Κώστα Μουτζούρη με την κυβέρνηση δεν θα αργήσει να έρθει, αυτή τη φορά γύρω από τη νέα δομή φιλοξενίας που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κατασκευάσει μέσα στην καρδιά ενός δάσους στη Βάστρια, ερήμην των αρνητικών γνωμοδοτήσεων της Περιφέρειας. Μόνο που αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν είναι η πανίσχυρη πολιτική δύναμη του 2020. Υφίσταται ρωγμές λόγω ακριβώς και της απροθυμίας της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την λαθρομετανάστευση, με αποκορύφωμα την εξοργιστική στάση του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Καιρίδη.
Ο Μουτζούρης, ανεξάρτητος Περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίο, και ο Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης στο άλλο «ηφαίστειο» της Θεσσαλίας, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση σε σχέση με τη λεγόμενη «αντιπολίτευση», είτε… ροζ είτε πράσινη. Το έργο αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια και εντυπωσιακή συνέχεια.
από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ