11 Μαρτίου 2024

Λέσβος: Μάχη με το χρόνο για την έκδοση της γρήγορης βίζας στους Τούρκους επισκέπτες

 

Αυτοψία στο λιμάνι Μυτιλήνης από τους Γενικούς Γραμματείς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και Λιμένων παρουσία του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα
Αυτοψία στο λιμάνι Μυτιλήνης από τους Γενικούς Γραμματείς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και Λιμένων παρουσία του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα
Τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη και τον Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελο Κυριαζόπουλο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, στο λιμάνι της πόλης. 


Στόχος της επίσκεψής τους ήταν η αυτοψία σε εγκαταστάσεις και υποδομές, που χρησιμοποιούνται γενικότερα για την υποδοχή επισκεπτών από την Τουρκία, αλλά και ειδικότερα και για την υποδοχή όσων θα αιτηθούν να λάβουν επταήμερη θεώρηση εισόδου (visa), η οποία θα εκδίδεται με ταχύτερες διαδικασίες.

Παρόντες στην αυτοψία ήταν ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γιαννάκας, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης Ανδρέας Παπαχριστοφόρου, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγος Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Ταξίαρχος Ηλίας Βαζούρας, ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης Αντιπλοίαρχος Σωτήρης Χονδρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Βασίλης Βογιατζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, η Διευθύντρια του Τελωνείου Μυτιλήνης Κατερίνα Ζαχαριάδου και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Μετά την αυτοψία ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, όπου συζητήθηκαν οι ενέργειες, που απαιτούνται από κάθε πλευρά, ώστε η Μυτιλήνη να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες, που θα έχουν επιλέξει την έκδοση της επταήμερης visa, εφαρμόζοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.

Ο κ. Χριστόφας δήλωσε σχετικά:
«Η επαναφορά της ταχείας χορήγησης επταήμερης τουριστικής visa για τους Τούρκους πολίτες ήταν ένα πάγιο αίτημα του νησιού μας, χαιρόμαστε που το μέτρο θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα και εκτιμούμε πως τα οφέλη του για τον τουρισμό στον τόπο μας θα είναι σημαντικά. Από την πλευρά μας, ως Δήμος Μυτιλήνης, θα προχωρήσουμε άμεσα σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων Υπουργείων και σε συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα και υπηρεσία για να συμβάλουμε στο να είμαστε απολύτως έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Τούρκους επισκέπτες».

Οι φορείς του νησιού επιθυμούν να είναι έτοιμο το σύστημα μέχρι τις 6 Απριλίου που ξεκινά η μεγάλη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων το μπαϊράμι, και χιλιάδες επισκέπτες από τη γείτονα αναμένονται στο νησί.

Ωστόσο όπως αναφέρει η ΕΡΤ ο ΓΓ Δημόσιας Τάξης δεν ήθελε να δεσμευθεί χρονικά καθώς όπως είπε «πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα λειτουργήσουν σωστά, οπωσδήποτε όμως σε εύλογο χρονικό διάστημα για να προλάβουμε επίμαχες περιόδους μεγάλης ζήτησης».

Αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι μονάδες καταχώρισης δεδομένων της συνθήκης Σέγκεν στο τελωνείο Μυτιλήνης, να ενισχυθεί και το προσωπικό και να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή σύνδεση των εκεί υπηρεσιών. Όπως και να χει πάντως δε θα μπορούν να εκδίδονται πάνω από 120-150 νέες άδειες εισόδου ημερησίως καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο (εκτιμάται 20 λεπτά για την κάθε άδεια).

Το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων Τούρκων επισκεπτών για τη Λέσβο 73,5 χιλιάδες άτομα, ενώ τα μηνύματα φέτος μιλάνε για περεταίρω αύξηση. Η ¨γρήγορη» βίζα είναι πιο φτηνή για τους Τούρκους πολίτες, θα εκδίδεται στα νησιά και όχι στην Τουρκία , θα έχει 7ήμερη διάρκεια και θα εκδίδεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να θυμίσουμε ότι από το 2012 μέχρι το 2019, από Ιούνιο- Σεπτέμβριο, εφαρμοζόταν το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιλοτικό πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας (Visa Schengen) βραχείας διαμονής 15 ημερών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο . Στη νέα συμφωνία προστίθενται και τα νησιά Λήμνος , Κάλυμνος και Λέρος, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα ξεκινά ξεχωριστά σε κάθε νησί που είναι έτοιμο το σύστημα για να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

ΠΗΓΗ https://www.lesvosnews.net/