27 Μαρτίου 2024

Έγκλημα Τέμπη: Ωμά ψέματα Φλωρίδη για τις συνομιλίες που δήθεν δεν μπορούσε να ακούσει ο ανακριτής

 

Σε ωμά ψέματα κατέφυγε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος υποστήριξε πως τα επίμαχα ηχητικά των συνομιλιών του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού ήταν στην διάθεση του ανακριτή, χωρίς όμως να μπορεί να τα ακούσει λόγω κωλύματος από τον νόμο. Το documentonews.gr δημοσιεύει το έγγραφο του εφέτη ανακριτή προς τον υπουργό δικαιοσύνης το οποίο αφορούσε άλλο πράγμα και ουδεμία σχέση είχε με τις επίμαχες συνομιλίες από τα καταγραφικά του ΟΣΕ.



Η πραγματικότητα του κ. Φλωρίδη η οποία αναπαράχθηκε ως μία τρομερή αποκάλυψη, ουδεμία σχέση έχει με τα αληθινά γεγονότα και έχει κύριο στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ύπαρξη μονταζιέρας και την παραποίηση των ηχητικών από τα καταγραφικά του ΟΣΕ μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φλεβάρη, είναι εμφανές πως στους γαλάζιους κόλπους επικρατεί αναστάτωση.

Ας δούμε με σειρά τα γεγονότα. Ο Γιώργος Φλωρίδης όντας καλεσμένος στο στούντιο του ΣΚΑΙ έπλασε ένα νέο αφήγημα σχετικά με τις νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η επίμαχη δήλωση Φλωρίδη
Η επίμαχη δήλωση του κ. Φλωρίδη είναι η εξής: «Όταν ανέλαβα υπουργός δικαιοσύνης το καλοκαίρι, την πρώτη εβδομάδα έρχεται μήνυμα που λέει πως ο ανακριτής δεν μπορεί να ανοίξει να ακούσει συνομιλίες όλων των εμπλεκομένων διότι δεν του το επιτρέπει ο νόμος». Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου αναρωτιέται: «δηλαδή, κύριε υπουργέ για να το καταλάβουμε πήραν το πακέτο των συνομιλιών και δεν μπορούσαν καν να τις ακούσουν» και ο κ. Φλωρίδης απαντά πως «ναι».

Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα πως ο ανακριτής δεν μπορούσε να ανοίξει και να ακούσει τις συνομιλίες εξαιτίας κωλύματος στον νόμο και από τους δημοσιογράφους του πάνελ ακούγονται μεταξύ άλλων: «Πολύ σοβαρό θέμα, τι αποκάλυψη είναι αυτή». «Αυτά ήταν ένα μέρος των συνομιλιών που άκουγε το σύμπαν, ο ανακριτής επίσημα να τα ενσωματώσει στη δικογραφία δεν μπορούσε» καταλήγει ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας για τις επίμαχες συνομιλίες που διέρρευσαν μόλις 10 ώρες μετά το δυστύχημα.

Ωμά ψέματα Φλωρίδη
Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, το έγγραφο που επικαλέστηκε ο Γιώργος Φλωρίδης δεν αφορούσε τα επίμαχα ηχητικά από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, αλλά τις τυχόν συνομιλίες που θα μπορούσαν να έχουν σταθμάρχης και μηχανοδηγός από τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα και όχι από το σύστημα καταγραφών του σιδηροδρόμου. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως ο υπουργός δεν διάβασε προσεκτικά το αίτημα του εφέτη ανακριτή αλλά όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε ο ίδιος δήλωσε πως διόρθωσε το «κενό» στο νόμο με επείγουσα διάταξη. Άρα, έκανε την επείγουσα διάταξη χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενό της; Είναι μάλλον αστείο και αποκαλύπτει την ίδια την σαθρότητα των λεγομένων του.

Η έκθεση απομαγνητοφώνησης βρισκόταν ήδη στα χέρια των αρχών
Άλλωστε όπως προκύπτει από άλλο έγγραφο που έχουμε στην διάθεσή μας, στην δικογραφία υπάρχουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, με όνομα εγγράφου «έκθεση απομαγνητοφώνησης αρχείου ήχου αποθηκευμένα σε ψηφιακή συσκευή» και στην οποία αναφέρονται όλες οι συνομιλίες μεταξύ των οποίων και οι επίμαχες, οι οποίες παρουσιάστηκαν μονταρισμένες στην δημοσιότητα για να αναδείξουν μόνο το ανθρώπινο λάθος.

Η επίμαχη διάταξη
Επειδή ο ανακριτής ερευνούσε την τέλεση του εγκλήματος «περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών» ζητούσε από τον υπουργό να προσθέσει στον νόμο περί άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και αυτό το αδίκημα. Αυτό έγινε στην συνέχεια με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και πράγματι ο Γιώργος Φλωρίδης διευκόλυνε τις ανακριτικές αρχές αφού πρόσθεσε την διάταξη που του ζητούσε ο ανακριτής ώστε να διευκολύνει την έρευνά του. Στον νόμο 5002/2022 και συγκεκριμένα στο άρθρο 6 που αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τη διακρίβωση εγκλημάτων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«α) των Κεφαλαίων Πρώτου, περί προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, Δεύτερου, περί προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, Τέταρτου, περί εγκλημάτων κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, Έκτου, περί εγκλημάτων κατά της δημόσιας τάξης, Ένατου, περί εγκλημάτων σχετικά με το νόμισμα, άλλα μέσα πληρωμής και ένσημα, Δέκατου Έκτου, περί εγκλημάτων κατά της σωματικής ακεραιότητας, Δέκατου Όγδοου, περί εγκλημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, Δέκατου Ένατου, περί εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, Εικοστού Δεύτερου, περί προσβολών ατομικού απορρήτου και επικοινωνίας, καθώς και των άρθρων 235, περί δωροληψίας υπαλλήλου, 236, περί δωροδοκίας υπαλλήλου, 237, περί δωροληψίας και δωροδοκίας δικαστικού λειτουργού, 264 περί εμπρησμού, 265 περί εμπρησμού σε δάση, 270 περί έκρηξης, 272 περί κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, 290 περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στην οδική συγκοινωνία, 291 περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών, 299 περί ανθρωποκτονίας με δόλο, 374 περί διακεκριμένης κλοπής, 380 περί ληστείας, 385 περί εκβίασης, 386 περί απάτης και 386Α περί απάτης με υπολογιστή του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95)» όπως άλλωστε του είχε ζητήσει ο ανακριτής.

Το έγγραφο του ανακριτή μιλά για τηλεφωνικές επικοινωνίες
Το έγγραφο του ανακριτή αναφέρεται στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, τόσο χορηγηθέντες από την εργοδότρια Hellenic Train όσο και τα ατομικά τους τηλέφωνα. Το αίτημα του ανακριτή αναφέρει: «Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι θανατωθέντες στο εν λόγω σιδηροδρομικό δυστύχημα, το βράδυ της 28-2-2023, κατά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, μηχανοδηγοί αυτών διέθεταν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας (κινητά τηλέφωνα δικτύου GSM), τόσο χορηγηθέντα από την εργοδότη τους (Hellenic Train) όσο και ατομικά. Παρόλο που ζητήσαμε από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τουλάχιστον να μας ενημερώσουν για τις τυχόν πραγματοποιηθείσες κλήσεις μεταξύ των μηχανοδηγών από τα κινητά που τους είχε χορηγήσει προς υπηρεσιακή-επαγγελματική χρήση η Hellenic Train (ή και τυχόν ο ΟΣΕ ΑΕ), λάβαμε αρνητική απάντηση, καθόσον απαιτήθηκε από εμάς η έκδοση Διάταξης άρσης απορρήτου επικοινωνίας και η επικύρωσή της από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, πλην όμως τούτο δεν μπορούμε να πράξουμε καθόσον στο νέο νόμο άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και συγκεκριμένα στη διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 περ. α’ του Ν. 5002/2022 (ΦΕΚ Α’ 228/9-12-2022), δεν περιλαμβάνεται η διάταξη του άρθρου 291 ΠΚ.

Για το λόγο αυτό φρονούμε ότι μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία Υμών δύναται να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη έλλειψη-παράλειψη του νομοθέτη και συνεπώς είναι αναγκαίο, για να μπορούμε στην υπόθεση των Τεμπών να προβούμε σε άρση απορρήτου των κινητών τηλεφώνων των νεκρών μηχανοδηγών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών και να αξιοποιήσουμε αποδεικτικά τα σχετικά στοιχεία που θα προκύψουν, να περιληφθεί και η διάταξη του άρθρου 291 ΠΚ στο νέο νόμο άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, οπότε η νέα διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 περ. α’ του Ν. 5002/2022 (ΦΕΚ Α’ 228/9-12-2022) θα διαμορφωθεί ως εξής: (…)».

Κυβερνητική ασυνεννοησία
Την ίδια ώρα ο κ.Τσιόδρας διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα ποιος τελικά είχε πρόσβαση στις συνομιλίες που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης να το βρει. Το ζήτημα είναι αν η Δικαιοσύνη έχει ολόκληρο το υλικό και όχι “πειραγμένο”. Το έχει αυτούσιο λοιπόν». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento ο ανακριτής δεν έχει το πρωτότυπο υλικό από το καταγραφικό του ΟΣΕ στην διάθεσή του, αλλά αντίτυπο αυτού, στο οποίο μάλιστα δεν γνωρίζουμε ποιος είχε πρόσβαση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλαδή, και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου επικαλούνται ένα τελείως διαφορετικό αφήγημα για το τί τελικά συνέβη με τις επίμαχες συνομιλίες.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο Γ. Φλωρίδης λίγο παρακάτω κάνει αναφορά και στο πραγματικό αίτημα του ανακριτή το οποίο και γνώριζε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν ήταν μόνο αυτές οι συνομιλίες. Οι ανακριτές τί ζητούσαν, μπορεί να υπήρχαν και άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες που δεν είχαν εμφανιστεί» προδίδοντας την ίδια του την προσπάθεια για παραπλάνηση της κοινής γνώμης.


ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/