Με ανέκδοτο μοιάζουν οι καταγγελίες υπουργών κατά του ομίλου που τους στήριζε «τυφλά» και προέβαλλε ως θετικές ακόμα και τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές
Σε κατάσταση παράκρουσης η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σαν να απευθύνεται σε αμνήμονες, αλλοιώνει πλήρως την πραγματικότητα και καταγγέλλει τις τελευταίες ημέρες ότι υπονομεύεται από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που τάχα επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση της χώρας, τα οποία όμως δεν τόλμησαν ούτε χθες να κατονομάσουν ευθέως.
Αφορμή είναι οι αποκαλύψεις-σοκ για τις προσπάθειες συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών, με το «μοντάρισμα» των συνομιλιών του σταθμάρχη εκείνο το μοιραίο βράδυ, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή από την εφημερίδα «Το Βήμα» του ομίλου Alter Ego του Β. Μαρινάκη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι «εδώ γελάνε…», αφού αυτή η καταγγελία μοιάζει με ανέκδοτο, καθώς αναφέρεται στα ίδια συμφέροντα που προσκυνά επί πέντε χρόνια κι αυτά με τη σειρά τους τη στηρίζουν με κάθε κόστος προβάλλοντας ως θετικές ακόμα και τις πιο αντιλαϊκές επιλογές της, εξαφανίζοντας κάθε αντίθετη φωνής κριτικής.
Αποκαλυπτικό ως προς αυτή τη στήριξη που παρέχει ο όμιλος Μαρινάκη στον κ. Μητσοτάκη ήταν χθες το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Μαρινάκη Αντώνης Καρακούσης. Εγραψε συγκεκριμένα στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, αντιδρώντας στις επιθέσεις που δέχεται ο όμιλος από κορυφαίους υπουργούς, έπειτα από την αποκάλυψη για το μοντάρισμα των συνομιλιών τη νύχτα του εγκλήματος των Τεμπών: «Οι πανομοιότυπες δηλώσεις υπουργών κατά οικονομικών συμφερόντων, που υποτίθεται θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκαλούν τους πάντες. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή, και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν».
Το «παραμύθι»
Με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού χθες το «παραμύθι» των συμφερόντων το είπαν αρκετοί υπουργοί, κανείς όμως δεν τόλμησε να τα κατονομάσει. Θα περιμένουμε να το κάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο άραγε αυτοί που τον στήριζαν με νύχια και με δόντια από το 2016 και μετά θέλουν τώρα την πτώση του.
«Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Κάποιοι παρουσιάζουν μια εικόνα που είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή, επειδή υπάρχει οργή στην κοινωνία. Το “Βήμα” προσπαθεί με έναν παραπλανητικό τίτλο να θέσει εν αμφιβόλω την υπόθεση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν ανίσχυρες κυβερνήσεις. Είναι μια συγκεκριμένη εφημερίδα». Ακολούθως επιχείρησε να συνδέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, που έκανε την πρόταση δυσπιστίας, με αυτά τα (ανώνυμα) συμφέροντα. «Ολα αυτά ταυτίζονται με τον κ. Ανδρουλάκη. Καλοδεχούμενη η πρόταση».
Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης: «Πάντα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα επιθυμούν αδύναμους πρωθυπουργούς για να μπορούν να τους εκβιάζουν. Γι’ αυτό “πατούν πάνω σε πτώματα” για να ρίξουν την κυβέρνηση. Εχει έρθει η ώρα στη Βουλή να ακουστούν όλες οι αλήθειες και φυσικά και τα ονοματεπώνυμα. Θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός της χώρας». Επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα.
Αμαρτωλή σύμβαση 717 – Αφέθηκε ελεύθερος, με εγγύηση 700.000 €, και άλλος κατηγορούμενος
Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων για την περιβόητη σύμβαση «717», η οποία συνδέεται με την τραγωδία των Τεμπών. Χθες ακόμα ένας κατηγορούμενος από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ πέρασε το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου για να απολογηθεί και αμέσως μετά αφέθηκε ελεύθερος, με καταβολή εγγυοδοσίας-μαμούθ αλλά και με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Στον συγκεκριμένο κατηγορούμενο επιβλήθηκε, με σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα, η οποία διεξάγει την έρευνα για την περιβόητη σύμβαση, αλλά και της Ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, εγγυοδοσία συνολικού ύψους 700.000 ευρώ. Αντίστοιχη ποινική μεταχείριση είχαν επιφυλάξει, εξάλλου, ανακρίτρια και εισαγγελέας και σε άλλα δύο κατηγορούμενα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, τα οποία είχαν απολογηθεί για την ίδια υπόθεση την περασμένη Πέμπτη. Στους δύο κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί τότε επίσης υψηλές εγγυοδοσίες, ύψους 500.000 και 600.000 ευρώ αντιστοίχως, όπως επίσης και ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Για τη συγκεκριμένη δικογραφία έχουν κληθεί να απολογηθούν 23 μη πολιτικά πρόσωπα και τα αδικήματα που τους έχουν αποδοθεί είναι βαρύτατα. Κατά περίπτωση, αφορούν απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ψευδείς βεβαιώσεις κ.ά.
Τα στοιχεία
Το αδίκημα, πάντως, που βρίσκεται στον «πυρήνα» των κατηγοριών είναι αυτό της απάτης σχετικά με κοινοτικές επιχορηγήσεις, οι οποίες προορίζονταν για την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που, αν είχε συμβεί, ενδεχομένως να απέτρεπε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνάς της, η σύμβαση «717» υπεγράφη το 2014, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016. Ακολούθησε το 2019 η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης σχετικά με το ίδιο έργο και με αυτή τροποποιήθηκε το αρχικό αντικείμενο της σύμβασης «717».
Συγκεκριμένα, με τη συμπληρωματική σύμβαση προβλέφθηκε η κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότησης, με νέες μονάδες τηλεμετρίας, ώστε να είναι δυνατές η επικοινωνία και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών, καθώς και από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς στα κέντρα ελέγχου. Ωστόσο, από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψαν σοβαρές πλημμέλειες, καθώς όπως, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε, χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ.
Γι’ αυτό τον λόγο, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της σύμβασης «717» το έργο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. Μάλιστα, από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας προέκυψαν στοιχεία για πιθανή παράβαση καθήκοντος από τους επιθεωρητές – ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) της Ελλάδας, στους οποίους ανατέθηκε από τις εθνικές εισαγγελικές Αρχές η διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της «717». Η διαδικασία των απολογιών των κατηγορουμένων γι’ αυτή τη σημαντική δικογραφία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου.
ΠΗΓΗ