Σε κατάσταση συναγερμού μέχρι τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία θα βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έξαρση των μεταναστευτικών ροών
Σε διαρκή συναγερμό θα βρίσκονται το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα για όλο τον Μάρτιο, αφού συγκλίνουσες πληροφορίες και ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση πως θα είναι ένας δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά τις πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο.
Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους εκτιμάται ότι οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες είναι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης η τουρκική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να πιέσει τη στρατοχωροφυλακή (Jadarma) να φυλάξει επαρκώς τους δρόμους που οδηγούν στα μικρασιατικά παράλια, τους οποίους χρησιμοποιούν κυκλώματα δουλεμπόρων για να μεταφέρουν εκατοντάδες παράνομους μετανάστες.
Ωστόσο, και τα ίδια τα κυκλώματα των διακινητών στα τουρκικά παράλια έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από την ελληνική πλευρά.
Διαπιστώθηκε ότι το δεκαήμερο 15-25 Φεβρουαρίου με δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι διακινητές χρησιμοποιούσαν μεγάλα σκάφη, μήκους 50-60 μέτρων, στα οποία φόρτωναν δεκάδες μετανάστες στο καθένα και τα έστελναν δύο με τρία μαζί προς τα ελληνικά νησιά. Στο στόχαστρο μπήκε κυρίως η Λέσβος. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα δεκαήμερα του τελευταίου έτους και θύμισε την περίοδο που η Τουρκία εργαλειοποιούσε το μεταναστευτικό.
Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι σε συνθήκες 7 και 8 Μποφόρ είναι δύσκολο να επιχειρήσουν σκάφη τόσο του ελληνικού Λιμενικού όσο και της τουρκικής ακτοφυλακής, οι διακινητές έστελναν καραβιές με μεγάλη πυκνότητα. Το επίμαχο δεκαήμερο ήταν πάνω από 50 τα περιστατικά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη του Λιμενικού ενώ περίπου 1.000 άτομα κατάφεραν τελικά να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας, κυρίως στη Λέσβο.
Για να γίνει αντιληπτή η πίεση που δέχθηκαν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας -κυρίως στη Λέσβο- όλο τον Φεβρουάριο, να σημειωθεί ότι σχεδόν 4.000 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, νοτίως της Κρήτης και στον Έβρο, σε σύνολο 7.657 από την αρχή της χρονιάς.
Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που η Τουρκία δοκιμαζόταν από τους φονικούς σεισμούς, μόλις 827 άτομα πέρασαν παράνομα από τα τουρκικά παράλια και τον Έβρο προς την Ελλάδα.
Το «πορτοκαλί» τηλέφωνο
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το επίμαχο δεκαήμερο δούλεψε δύο φορές το «πορτοκαλί» τηλέφωνο, που έχει συμφωνηθεί να λειτουργεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εκτόνωση κάθε σημείου τριβής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση ή ακόμη και σε κρίση. Ο Έλληνας πλοίαρχος, που είναι επιφορτισμένος να επικοινωνεί με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας σήκωσε δύο φορές το ακουστικό του τηλεφώνου.
Από την άλλη άκρη της γραμμής άκουσε τον Τούρκο ομόλογο του να δείχνει κατανόηση, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που επισημαίνει η ελληνική πλευρά. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως ο Τούρκος πλοίαρχος κατέγραψε και την επισήμανση της ελληνικής πλευράς για την ανάγκη ενεργοποίησης της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στα παράλια της χώρας.
Τις τελευταίες ημέρες, που βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, κατά μέσο όρο τέσσερα περιστατικά ημερησίως με παράνομους μετανάστες απασχολούσαν το Λιμενικό, που προχωρούσε σε επιχειρήσεις αποτροπής. Παράλληλα η τουρκική ακτοφυλακή ενεργοποιήθηκε για την αποτροπή της παράνομης διέλευσης των θαλάσσιων συνόρων, οδηγώντας τους μετανάστες πίσω στα τουρκικά παράλια.
Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Κρήτη, νότιες περιοχές της οποίας έχουν δεχθεί σχεδόν 900 μετανάστες από την αρχή του έτους έως σήμερα. Παρότι υπήρξαν αναφορές ότι ενδεχομένως κάποια από τα πλοία προέρχονταν από την Αττάλεια της Τουρκίας, είναι επιβεβαιωμένο ότι το σύνολο αυτών έχει αποπλεύσει από το Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης. Πρόκειται για την περιοχή απ’ όπου είχε αποπλεύσει και το μοιραίο πλοίο που βυθίστηκε νοτίως της Πύλου στις 14 Ιουνίου το περασμένο καλοκαίρι, με 82 νεκρούς.
Οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες που αποβιβάστηκαν στις ακτές της Κρήτης τον Φεβρουάριο είναι Αιγύπτιοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη.
Εισήγηση για Λιβύη
Αν και υπήρξε η εισήγηση να προταθεί στην Ε.Ε. η σύσταση επιχείρησης με μεγάλα πλοία για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών στα ανοιχτά της Λιβύης, στη Μεσόγειο, κάτι τέτοιο -προς το παρόν- αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, προσελκύοντας πολύ περισσότερα καράβια. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο προβληματισμός για τη δράση των ΜΚΟ που βρίσκονται εν πλω στην κεντρική Μεσόγειο και νοτίως της Ιταλίας με μεγάλα πλοία.
Το ζήτημα με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη είναι πολυσύνθετο και, όπως εξηγούσαν γνώστες της κατάστασης στην «R», η αντιμετώπισή του χρειάζεται τον συντονισμό του υπουργείου Ναυτιλίας με τα αντίστοιχα των Εξωτερικών και της Μετανάστευσης.
Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν τα τελευταία χρόνια αναπτύξει στρατηγική σχέση με ιδιαίτερους δεσμούς και βρίσκεται υπό σκέψη το σχέδιο άμεσης απέλασης των παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδα Αιγυπτίων υπηκόων κατόπιν συμφωνίας σε διμερές επίπεδο.
πηγη: Λιμενικά Νέα