Το γεγονός ότι το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στάλθηκε σε «επικίνδυνη ζώνη» παραδέχεται ανοικτά η κυβέρνηση, ενώ για να αμβλύνει τις αντιδράσεις προσπαθεί να ντύσει την αποστολή με μανδύα «φιλολαϊκότητας», ότι τάχα από την εμπλοκή στην Ερυθρά Θάλασσα... θα τιθασευτεί δήθεν η ακρίβεια, σπάζοντας κάθε όριο εμπαιγμού.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας το Σάββατο σε κομματικό ακροατήριο της ΝΔ στη Ρόδο, είπε καθαρά ότι «στείλαμε τα στελέχη μας σε περιοχή κινδύνου. Διότι, μην κοροϊδευόμαστε, είναι περιοχή κινδύνου.
Δεν έκρυψα ποτέ από την ελληνική κοινωνία ότι τους στέλνουμε σε μία επικίνδυνη ζώνη». Αλλά και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» φέρεται να είπε ότι «η ασφάλεια των πληρωμάτων των 5 φρεγατών - από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία (σ.σ. έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης ASPIDES) - αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας», ζητώντας «τον στενότερο συντονισμό με άλλους φιλικούς στόλους που βρίσκονται στην περιοχή όπως των ΗΠΑ και της Ινδίας». Αλλωστε, ο ευρωατλαντικός άξονας στην κόντρα του με την Κίνα, για τις αγορές και τους διαύλους, απλώνει πολεμικά του μέσα κατά μήκος του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».
Στο μεταξύ, τα προσχήματα που επιστρατεύει η κυβέρνηση είναι για γέλια και για κλάματα, με τον Ν. Δένδια να λέει ότι όλα αυτά γίνονται για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και πως αν κλείσει το Σουέζ «το κόστος ζωής για τον Ελληνα γίνεται δυσβάστακτο, το κόστος μεταφοράς προϊόντων γύρω από την Αφρική, για μία οικονομία σαν τη δική μας που είναι σε μία φάση ανάπτυξης μετά από μία δεκάχρονη κρίση, δεν αντέχεται. Σε ορισμένα προϊόντα το κόστος έχει ανέβει πάνω από 60%. Δεν αντέχεται, λοιπόν, σε αυτή τη φάση τέτοια αύξηση του κόστους».
Κι αυτά τα αστεία προσχήματα τα επιστρατεύει η κυβέρνηση, που με την πολιτική της «ταΐζει» την ακρίβεια και μαζί τα κέρδη των ομίλων και των σουπερμαρκετάδων, που αρνείται να πάρει και το παραμικρό μέτρο, όπως τις ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τα μέτρα στήριξης των αγροτών για να καλλιεργούν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα, την κατάργηση των δισ. των έμμεσων φόρων που φορτώνονται «καπέλο» στον λαό, ενώ εμπλέκει τη χώρα στις επεμβάσεις και τους πολέμους με «σφραγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που το κόστος τους πληρώνουν και πάλι οι λαοί.
«Βγαίνουν μπροστά» για τα «προφανή οφέλη» του κεφαλαίου
Την επιβεβαίωση άλλωστε πως η «προσβασιμότητα» του Σουέζ αφορά αποκλειστικά τους ομίλους της διαμετακόμισης και τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, με ρόλο κόμβου, έκανε και ο Δένδιας, λέγοντας στο «Reuters» ότι «δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν». Από κοντά και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ» είπε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί, μέσω του Οικονομικού Διαδρόμου IMEC, να λειτουργήσει ως πύλη εισόδου της Ινδίας στην ευρωπαϊκή αγορά» «με προφανή οικονομικά οφέλη». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε κι αυτός με τη σειρά του ότι «η διατήρηση της ασφάλειας στη θάλασσα έχει μείζονα σημασία. Αφορά τη ζωή των ναυτικών μας», πρόσθεσε, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο ώστε τα εμπορικά πλοία να μην προσεγγίζουν εμπόλεμες ζώνες, ή να κατοχυρώνεται στους ναυτεργάτες που έχουν μπάρκο για εκεί το δικαίωμα παλιννόστησης, αποκλειστικά με έξοδα της εταιρείας, ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων, όπως απαιτούν τα ναυτεργατικά σωματεία.
Επικαλέστηκε επίσης «την ελληνική ναυτιλία, την παγκόσμια οικονομία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διεθνή ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια». Επεσήμανε ότι αυτή η «πρόκληση» «απαιτεί πολυεπίπεδη διεθνή συνεργασία» και υπογράμμισε ότι «ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία τόσο επιτελικά όσο και επιχειρησιακά. Οταν είσαι ηγέτιδα δύναμη σε ένα πεδίο, όπως εμείς στην παγκόσμια ναυτιλία, δεν μπορείς να κρύβεσαι, αλλά βγαίνεις μπροστά», πρόσθεσε αναδεικνύοντας ξανά την πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, που φυσικά απλώνονται σε όλα τα μέτωπα.
«Βρισκόμαστε ξανά σε μια εποχή πολέμου»
Διόλου τυχαία, και ο Δένδιας, μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ στη Ρόδο είπε ότι «πρέπει τώρα να δούμε καθαρά τις νέες προκλήσεις». «Βρισκόμαστε ξανά σε μια εποχή πολέμου. Στον βορρά μας, βορειοανατολικά, υπάρχει πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και μη νομίζετε ότι είναι μακριά, η Οδησσός απέχει από την Αλεξανδρούπολη 500 χιλιόμετρα, ίσως λιγότερο από όσο απέχει το Ηράκλειο από τη Θεσσαλονίκη. Νοτιοανατολικά, στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λιβύη έχει πάψει να υπάρχει ως συγκροτημένο κράτος, η Συρία έχει πάψει να υπάρχει ως συγκροτημένο κράτος, η Υποσαχάρια Αφρική είναι σε πλήρη εξέγερση, τα μεταναστευτικά ρεύματα διέρχονται τη Μεσόγειο και περνάνε από την Τουρκία και προς τα εδώ. Εχουμε να χειριστούμε μια κατάσταση η οποία δεν περιμένουμε και δεν προβλέπουμε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ομαλοποιηθεί και πρέπει να ετοιμαστούμε γι' αυτό».
Στο μεταξύ, για όλα τα παραπάνω για τα οποία προειδοποιούν, η κυβέρνηση έχει βουτηγμένα παντού τα χέρια της στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η Αλεξανδρούπολη έχει αναδειχτεί σε μείζονα κόμβο υποστήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που απλώνονται πέριξ της Ρωσίας και μέσα στην Ουκρανία, εξ ου και ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Αμυνας την έβαλε στο βεληνεκές των ρωσικών όπλων. Για, δε, τη σφαγή στη Γάζα, η κυβέρνηση μαζί και με τις άλλες κυβερνήσεις του ευρωατλαντικού άξονα έχουν κάνει με χίλιους τρόπους πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, Ισραήλ, ενώ Λιβύη και Συρία διαλύθηκαν από τις ευρωατλαντικές επεμβάσεις που στηρίχτηκαν από Σούδα, Ακτιο και άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας.
ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ