5 Μαρτίου 2024

Συλλαλητήριο οργής για να πάρουν πίσω τη ζωή τους οι σεισμόπληκτοι

 


Τρία χρόνια μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου παρατημένοι στα κοντέινερ
Τη ζωή στα δικά τους χέρια έχουν αποφασίσει να πάρουν οι σεισμοπαθείς με τη στήριξη της νέας αγωνιστικής δημοτικής αρχής Τυρνάβου, που διοργάνωσε συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Μάρτη στην κεντρική πλατεία, καθώς τρία χρόνια μετά τον σεισμό στις 3/3/2021 δεκάδες οικογένειες παραμένουν σε κοντέινερ και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση αποδείχτηκαν κοροϊδία!


«Mονόδρομος για μας, για τη δημοτική αρχή Τυρνάβου είναι η διεκδίκηση, μαζί με τους πληγέντες κατοίκους και τον λαό του Τυρνάβου, της ζωής που μας αξίζει», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Τσικριτσής, και πρόσθεσε «τέρμα πια η κοροϊδία. Δυναμώνουμε την πάλη για να ζήσουν οι σεισμόπληκτοι συνδημότες μας με αξιοπρέπεια στον τόπο τους».
Κάλεσε «την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να μας ακούσει και να προχωρήσουν τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους».Πρωτοβουλίες και στο Κοινοβούλιο αναμένεται να πάρει το ΚΚΕ, που αντιπροσωπεία του παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο. Ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «για τρία χρόνια αυτός ο κόσμος είναι ξεχασμένος από το κράτος, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί τον πρώτο χρόνο έταζαν λαγούς με πετραχήλια, αλλά οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στα κοντέινερ». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη και οφείλει να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα».
Την ικανοποίησή τους για τη στήριξη και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής εξέφρασαν όσοι χαιρέτισαν στο συλλαλητήριο, επισημαίνοντας ότι με τον αγώνα μπορούν να πετύχουν την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων.
«Εως πότε θα συνεχιστεί η κοροϊδία, φτάνει πια. Με την Επιτροπή σεισμόπληκτων θα διεκδικήσουμε τις ζωές μας» σημείωσε ο Γιώργος Τσανάκας, πρόεδρος της κοινότητας Δαμασίου. «Να δυναμώσουμε και να πετύχουμε τον στόχο μας», πρόσθεσε η Ελένη Ματούλη, πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου. «Καλώς συναντηθήκαμε σε αυτόν τον αγώνα. Μας μοίραζαν σπίτια και αποθήκες, μας έλεγαν ότι ο σεισμός θα είναι σωσμός και ήταν όλα ψέματα», ανέφερε ο Θανάσης Καραγιάννης από την κοινότητα Αμουρίου. Από την Επιτροπή Σεισμόπληκτων ο Ορέστης Γρέπος τόνισε ότι «πρέπει να αυξηθούν τα χρήματα από το κράτος για να γίνουν τα σπίτια και οι διαδικασίες να είναι γρήγορες». Ο Αχιλλέας σημείωσε ότι για τα κατεστραμμένα καταστήματα «έλαβαν 400 έως 1.000 ευρώ και πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος!». Ο Γιάννης Γκανάς τόνισε ότι πρέπει «η κυβέρνηση να νιώθει την ανάσα μας».Και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έδωσε το «παρών» στηρίζοντας τον αγώνα των σεισμόπληκτων. «Είναι υποχρέωσή μας να σας στηρίξουμε», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Υπογράμμισε ότι «δεν είναι προτεραιότητα η ζωή μας για αυτό το κράτος που την θεωρεί κόστος», αναφέρθηκε στην ανάγκη για «κλιμάκωση του αγώνα», μετά την ώθηση που έδωσε η πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους σεισμόπληκτους «να μπείτε σε αυτόν τον αγώνα» ενόψει και της νέας απεργίας στις 17 Απρίλη. «Δεν θα ησυχάσουμε, δεν θα ξεχάσουμε έως ότου η ζωή μας γίνει προτεραιότητα», κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο συμβολικά οι αγρότες έφεραν τρακτέρ, για να υποδηλώσουν ότι τα προβλήματα που ανέδειξαν στα μπλόκα έχουν την ίδια μήτρα, την αντιλαϊκή πολιτική.
Το πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων
Η δημοτική αρχή Τυρνάβου μπαίνει μπροστά μαζί με τους σεισμόπληκτους και τους δημότες Τυρνάβου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια τώρα:
-- Να επιδοτηθεί κατά 100% με κρατική αρωγή η επισκευή και η ανακατασκευή των σεισμόπληκτων σπιτιών σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς (1.600 ευρώ /τ.μ.). Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για εκταμίευση των χρημάτων.
-- Να αποζημιωθούν όσοι αποκλείστηκαν λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών.
-- Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, απαγόρευση των πλειστηριασμών).
-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μηχανικών της ΓΔΑΕΦ Καταστροφών και της Πολεοδομίας, ώστε να προωθούνται οι φάκελοι των δικαιούχων και να προχωρά η ανοικοδόμηση χωρίς καθυστερήσεις.
-- Να εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων του δήμου Τυρνάβου και πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης.
-- Γενναία χρηματοδότηση του δήμου Τυρνάβου από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να πάρει επιπλέον μέτρα στήριξης των πληγέντων.

ΠΗΓΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ