15 Φεβρουαρίου 2024

Τέμπη: Ξεδιάντροπη κάλυψη στον ψευδόμενο Καραμανλή – Αφωνία στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας»Από τον Βασίλη Γαλούπη

Αλυσιδωτές εξελίξεις πυροδότησε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη το χθεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» με το εμπιστευτικό έγγραφο-προειδοποίηση του 2021 για «συμβάν μέγιστης σοβαρότητας» προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππο Τσαλίδη.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Βασίλης Κόκκαλης, κατέθεσε από το πρωί αίτημα να κληθεί στην Εξεταστική προκειμένου να καταθέσει ο Τσαλίδης, ώστε να ερωτηθεί για το εμπιστευτικό έγγραφο με τις προειδοποιήσεις του για ένα δυστύχημα όπως αυτό των Τεμπών, λόγω της κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλύπτει ξεδιάντροπα τον ψευδόμενο Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, ο Νο 2 του Μαξίμου Άκης Σκέρτσος έκανε χθες ένα γκεμπελικό σχόλιο σε τηλεοπτικό σταθμό, επιχειρώντας, πανικόβλητος, να… αμφισβητήσει ένα επίσημο έγγραφο, με αριθμό πρωτοκόλλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που κοινοποιήθηκε αρμοδίως και προσωπικά στον Καραμανλή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας. Το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον πολλών sites, των social media, στα οποία «τρένταρε» όλη μέρα, όπως και τηλεοπτικών σταθμών – από τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές μέχρι τα κεντρικά δελτία έκαναν αναφορές στην αποκάλυψη της εφημερίδας μας.

Αυτή η έκταση που πήρε το θέμα προκάλεσε αφωνία στην κυβέρνηση. Ο Καραμανλής δεν βρήκε κουράγιο να ψελλίσει ούτε κουβέντα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης δεν βρήκε κάτι να απαντήσει στο ερώτημα που του απηύθυνε χθες η «δημοκρατία», ενώ ο Σκέρτσος απέδειξε ξανά πως στερείται οποιασδήποτε ικανότητας πολιτικής διαχείρισης. Όλα αυτά αποδεικνύουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά και ο μηχανισμός του καλύπτουν την ψευδορκία του Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή. Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα από τα επίσημα πρακτικά της κατάθεσης Καραμανλή στην Εξεταστική, ο Καραμανλής ισχυρίστηκε πως «ποτέ δεν είχε έρθει οποιοσδήποτε με συγκεκριμένα στοιχεία» για προβλήματα στο δίκτυο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα. Ο πρώην υπουργός, δηλαδή, απέκρυψε ότι είχε ενημερωθεί αρμοδίως από τον Τσαλίδη για «συμβάν μέγιστης σοβαρότητας».

Ο διάλογος με τον βουλευτή Π. Δημητριάδη έχει, σύμφωνα με τα πρακτικά, ως εξής:

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Μετά το έγκλημα στα Τέμπη διεκόπη η κυκλοφορία του δικτύου. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να υπάρξει από πριν διακοπή, με όλα αυτά τα προβλήματα που υπήρχαν;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (μάρτυς): Το τι θεωρώ εγώ κι εσείς δεν έχει μεγάλη σημασία, και θα σας πω γιατί. Διότι, όπως σας εξήγησα, αυτός που είναι υπεύθυνος να πάρει αυτή την απόφαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ο εκάστοτε υπουργός.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Εσείς, όμως, που βλέπατε κάποια προβλήματα…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (μάρτυς): Εγώ έβλεπα προβλήματα, πολλά προβλήματα. Έχετε δίκιο.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Δεν βλέπατε ότι υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (μάρτυς): Ποτέ, όμως, δεν είχε έρθει οποιοσδήποτε με συγκεκριμένα στοιχεία, είτε αυτός ήταν ο διαχειριστής της υποδομής είτε αυτή ήταν η ΡΑΣ, να πει… Γιατί η ΡΑΣ θα είχε τον τελικό λόγο γι’ αυτό. Το καταλαβαίνετε αυτό. Αν διαβάσετε τον νόμο μετά το 2021, είναι σαφής. Ποτέ, λοιπόν, δεν τέθηκε αυτό το ζήτημα στο τραπέζι από κανέναν.

Ο Τσαλίδης παραιτήθηκε οκτώ μέρες μετά την επιστολή του τον Σεπτέμβριο 2021, λόγω της απαξίωσης και της εχθρικότητας που συνάντησε από την πολιτική ηγεσία. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η «γαλάζια» πλειοψηφία της Εξεταστικής είχε απορρίψει εξ αρχής το αίτημα να καταθέσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σήμερα Hellenic Train). Μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» κατατέθηκε εκ νέου αίτημα χθες, από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί, διότι τότε όλοι οι βουλευτές της Εξεταστικής θα είναι άμεσα συνυπεύθυνοι για την απόκρυψη στοιχείων στα ψεύδη και στις αποκρύψεις της κατάθεσης Καραμανλή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμα μία φορά να καταθέσει ο Κώστας Γενηδούνιας, πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών, την παρουσία του οποίου στην Εξεταστική είχαν απορρίψει επίσης οι βουλευτές της Ν.Δ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο μόνος που τοποθετήθηκε ήταν ο Άκης Σκέρτσος, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, με τον Παναγιώτη Στάθη. Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας ένα σχόλιο για το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας». Η απάντηση του Σκέρτσου ήταν:

«Η Εξεταστική πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Καραμανλής έδωσε επαρκέστατες απαντήσεις χθες, κι από εκεί και πέρα δεν θέλω να μπω καθόλου στην ουσία χαρτιών τα οποία κυκλοφορούν από δω κι από εκεί, που δεν γνωρίζω καν την προέλευσή τους». Ο Σκέρτσος ήταν υποχρεωμένος, λόγω υψηλής θέσης δίπλα στον πρωθυπουργό, να γνωρίζει, από χθες το πρωί κιόλας, την προέλευση του επίσημου εγγράφου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παρουσιάσαμε. Όμως, επέλεξε να μην το κάνει, με στόχο να καλύψει -το ίδιο ενοχικά- τα ψεύδη που αράδιασε στην Επιτροπή ο Καραμανλής, πως δήθεν δεν τον είχε ενημερώσει κανείς εγκαίρως για ένα δυστύχημα όπως αυτό στα Τέμπη.

ΠΗΓΗ https://www.antinews.gr/