3 Φεβρουαρίου 2024

400.000 για την Τουριστική Προβολή των νησιών του Βορείου Αιγαίου



Εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το πρόγραμμα τουριστικής προβολής των νησιών του Βορείου Αιγαίου προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες- μελέτες προβλέπονται 40.000, για διαφήμιση 150.000 ευρώ, για δημιουργία ιστοτόπων διαδικτυακών και ψηφιακών εφαρμογών 50.000 ευρώ, για δημιουργία προωθητικού υλικού 25.000 ευρώ, για συμμετοχή σε εκθέσεις και προωθητικές ενέργειες 40.000 ευρώ, για ενέργειες ενημέρωσης – επιμόρφωσης 5000 ευρώ, διοργανώσεις – συνδιοργανώσεις πολιτιστικών γεγονότων – αθλητικών δράσεων 60.000 ευρώ και ενέργειες δημοσιότητας προορισμών 30.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 21 ψήφους υπέρ, 9 λευκά των Βιτέλλα, Βαλσαμίδη, Γόμου, Μπουγδάνο, Μανάρα, Κατσούλη, Αδαμίδη, Χοχλάκα, Κριμιζή και 3 ψήφους κατά των Τσακαλία, Κυρίτση και Αμπαζή, ο κ. Στεφανής δήλωσε παρών.  

Το υπόμνημα Κυρίτση

Η κ. Αγλαΐα Κυρίτση κατέθεσε σχετικό υπόμνημα στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να συμπεριληφθεί στην απόφαση του πρακτικού όπου έχει ως εξής:

«. Κύριοι/ες περιφερειακοί σύμβουλοι,

Η πεπατημένη ακολουθείται και σε αυτόν τον σχεδιασμό. Και είναι ξεκάθαρη αυτη η διαπίστωση από την πρώτη κιόλας παράγραφο της εισήγησή σας:

«Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής αποτελεί συνέχεια του 2023 και περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των δράσεων που υλοποιούνται για την τουριστική προβολή των νησιών μας με βάση τη στρατηγική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια...»

Τίποτε δηλαδή το καινούργιο, το καινοτόμο, το ουσιαστικό για τα νησιά και τους κατοίκους τους. Βέβαια είναι άλλο το ουσιαστικό για σας, κι άλλο για μας.

Μας έχετε συνηθίσει στις βαρύγδουπες εκφράσεις, και τους πηχυαίους τίτλους, που δεν βγάζουν και νόημα δηλαδή, όπως :« πιστοποίηση νησιών ως τουριστικών προορισμών αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης…»

Κι επιτρέψτε μου να πω ότι για να είναι αειφόρα η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει οι βασικές, τουλάχιστον, υποδομές και υπηρεσίες των νησιών μας των νησιών μας να είναι πλήρεις και λειτουργικές για να υποδεχθούν το…τουριστικό κοινό.

Τι νόημα θα έχουν οι μελέτες και οι δράσεις των 700.000 χιλιάδων ευρώ, όταν οι ακτοπλοικές και αεροπορικές εταιρείες δρουν και λειτουργούν εις βάρος πρώτα απ όλα των νησιωτών μας, των μόνιμων κατοίκων των νησιών, με τις περικοπές των δρομολογίων( ακόμη και σήμερα που μιλάμε οι διαγωνισμοί για τα δρομολόγια, τα επιδοτούμενα, είναι στον αέρα) όταν και όποτε συμφέρει τους πλοιοκτήτες ή τα μεγάλα αεροπορικά μονοπώλια να δρομολογούν ή να ακυρώνουν διαδρομές και πτήσεις;

Αναφέρετε σε άλλο σημείο του σχεδιασμού σας :«.. το Πρόγραμμα τουριστικής προβολής των νησιών για το 2024 καταρτίζεται με γνώμονα την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος όλων των νησιών με ένα μείγμα δράσεων που να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις μιας δύσκολης και μεταβατικής για τον τουρισμό περιόδου, όπως είναι αυτή που διανύουμε….»

Λαμβάνετε υπ όψει την ακρίβεια των εισιτηρίων , ακτοπλοϊκών και αεροπορικών, για ένα ζευγάρι ή μια τετραμελή οικογένεια που θα θελήσει να επισκεφτεί τα νησιά μας και που θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο μισθούς για να φτάσουν στα νησιά μας και να περάσουν, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, διακοπές;

Με αεροδρόμια, που παρά την αργοπορία στην αναβάθμισή τους προς όφελος πρωτίστως των τοπικών κοινωνιών και των Ελλήνων τουριστών και δευτερευόντως των ξένων, φτιάχνονται και ξεπουλιούνται «μπιρ παρά» στους επίδοξους επενδυτές, οι οποίοι δημιουργούν και προκαλούν νέα κόστη για την επισκεψιμότητά τους;

Τι να τους κάνουμε τους αριθμούς των Τούρκων επισκεπτών , που παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της γείτονος, στηρίζουν χειμώνα καλοκαίρι τις τοπικές μας αγορές αλλά φτάνοντας στα νησιά μας, αντικρύζουν εικόνες τριτοκοσμικές, με πύλες Σένγκεν που το μόνο που δεν θυμίζουν, είναι εικόνες …Ευρώπης και σας αναφέρω το κραχτό και απαράδεκτο παράδειγμα του κτιριακού απολιθώματος που κατά τα άλλα λέγεται Τελωνείο Χίου ( βέβαια ο κ. Μηταράκης το ενέταξε στους 24 στόχους για ανάπτυξη, με χρονικό προσδιορισμό παράδοσης το 2026…. Ως τότε όμως οι εικόνες ντροπής θα εξακολουθούν να κηλιδώνουν τη χώρα και τα νησιά μας )

Να μιλήσουμε για τα λιμάνια και τις μαρίνες που και αυτά, αφού «φτιαχτούν» μπαίνουν στο μακρύ κατάλογο του ξεπουλήματος , κερδίζοντας οι διαχειριστές τους εκατομμύρια όπως πρόσφατα δημοσιοποίησε τα καθαρά κέρδη της η Fraport…το γερμανικό δημόσιο δηλ κι όχι το ελληνικό κράτος…

Να μιλήσουμε για τις υποδομές υγείας, οι οποίες εν της πράγμασι αδυνατούν πρωτίστως να εξυπηρετήσουν τους νησιώτες μας , πόσο μάλλον τις χιλιάδες των τουριστών που κατακλύζουν τα νησιά μας τους καλοκαιρινούς μήνες…

Να μην μιλήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις με την μεταφορά του επιχειρησιακού κέντρου της πυροσβεστικής από την Σάμο στην Κρήτη,( έχουμε και σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας στην ημερήσια διάταξή μας ) όταν ακόμη τα καμμένα της Ρόδου δεν έχουν σβήσει και οι εικόνες των εγκλωβισμένων τουριστών έκαναν τον γύρο του κόσμου, «αποθεώνοντας» για ακόμη μια φορά την επιχειρησιακή δυναμική της Ελλάδας… κι αξίζει να αναφερθει, ότι η σχετική τροπολογία είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο παιδείας και επιμόρφωσης με βασικό εισηγητή τον βουλευτή Σάμου της Ν.Δ τον κ. Στεφανάδη…

«… Εναρμονίζεται λοιπόν -και ο φετινός σχεδιασμός σας- με την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η Covid - 19 ώστε να ανταποκριθεί στις νέες τάσεις της τουριστικής αγοράς, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ, με προτεραιότητες την υποστήριξη και αναβάθμιση του τουρισμού εμπειρίας, τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης πληροφόρησης….» λέτε,

Με τι προϋποθέσεις και ποιες δυνατότητες, όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης των χώρων ιστορίας, πολιτισμού και αρχαιολογίας είναι τεράστιες; Και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμη παραδείγματα…

Δυστυχώς λοιπόν για μας και αυτός ο σχεδιασμός σας αναδεικνύεται μέσα από την ίδια συνολικά οπτική που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία έδειξε τα όρια και τις στοχεύσεις της.

Και θα επαναλάβω ότι για να σχεδιάσετε στρατηγικές ανάπτυξης, πρέπει να έχετε στα χέρια σας απολογισμούς προηγούμενων σχεδιασμών -που ειλικρινά -εμείς τουλάχιστον, δεν βλέπουμε κάτι το νέο το καινοτόμο, όπως συχνά αναφέρεται, στον προγραμματισμό του 2024.

Στις προγραμματισμένες για το 2023, συμμετοχές μας σε εκθέσεις, που ήταν πολλές,διψήφιος ο αριθμός τους, σας ξαναρωτάμε:

Τι απέφεραν στους αγρότες, τους επιχειρηματίες, τους κτηνοτρόφους τους ελαιοπαραγωγούς, τους οινοποιούς, τους μαστιχοπαραγωγούς των νησιών μας; Θέσεις εργασίας στον τουρισμό;

Μεροκάματα στον επισιτισμό;

Αύξηση της παραγωγής, της ζήτησης και εξαγωγής από τον τόπο μας των προιόντων;

Δώστε μας κάποια στιγμή και αυτά τα στοιχεία και ποσοστά, για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, να κρίνουμε αν είναι θετική ή αρνητική ή οτι δεν αποφέρει κάτι η όποια συμμετοχή....

Θα μπορούσα επαναλαμβάνω να αναφέρω ακόμη πολλά παραδείγματα και λόγους για τους οποίους εμείς θα καταψηφίσουμε και αυτόν τον σχεδιασμό σας και προπαντώς γιατί δεν μπορούμε να έχουμε “....κοινό όραμα για την τουριστική ανάπτυξη καθώς και την ανάληψη επικοινωνιακών ενεργειών και δημοσίων σχέσεων, με στόχο την ώθηση του τουριστικού προιόντος των νησιών μας....”

Γιατί απλά, εμείς δεν στεκόμαστε στην επικοινωνιακή και διαχειριστική πολιτική.

Γιατί απλά, για μας, είναι άλλη η ιεράρχηση των πραγμάτων, άλλο το «πακέτο», άλλη η οπτική, άλλη η πολιτική αντιμετώπισης των αναγκών των νησιών μας και των κατοίκων τους για τις συνθήκες της καθημερινότητας και πολύ περισσότερο, όταν μια χώρα ολόκληρη και οι άνθρωποί της καλούνται ατομικά και μονομερώς να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση χρόνων η οποία συνεχώς γιγαντώνει ....

Γιατί για σας η τουριστική ανάπτυξη αφορά τους λίγους. Αφορά τους μονοπωλιακούς ομίλους που δουλεύουν με τους tour operators και αποσπούν τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα, αλλά και από προγράμματα. Ταυτόχρονα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, με χαμηλούς μισθούς, άρνηση υπογραφής ΣΣΕ (πχ Σάμος), με εργαζόμενους να παραιτούνται, ενώ έχουν ανάγκη τα χρήματα, λόγω της εντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών δουλειάς.

Το κράτος στηρίζει έναν τουρισμό που ποντάρει στον ξένο τουρισμό. Ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει φτηνή εργατική δύναμη για τα ξενοδοχεία, η σύμβαση που κυρώθηκε και είναι νόμος του κράτους που δίνει άδεια παραμονής σε μετανάστες για όσο δουλεύουν, πέρα από εποχιακούς εργάτες στον αγροτικό τομέα, θα φέρει πάμφθηνους εργαζόμενους και στον τουρισμό.

Παρενθετικά να πούμε ότι δεν προσπερνάμε την προσδοκία επαγγελματιών από την αύξηση αφίξεων από Τουρκία, στα πλαίσια της συμφωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν. Συμφωνία που έχει ως τυράκι πλευρές όπως η 7ήμερη βίζα, κρύβοντας τη μεγάλη εικόνα της προώθησης της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι για το οποίο δεν έχει πει κανείς σας λέξη.

Η διοίκηση της ΠΒΑ δεν παρεκκλίνει αλλά στηρίζει αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο. Από εντελώς άλλη όμως κι επιτρέψτε μου να πω, ταξική οπτική, βλέπουμε εμείς το ζήτημα.

Αυτό το μοντέλο είναι επικίνδυνο. Σήμερα που υπάρχουν έντονα σημάδια οικονομικής ύφεσης σε Γερμανία και συνολικά στην ΕΕ και όχι μόνο, σήμερα που σημειώνονται απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και αλλού, όλα αυτά δε δείχνουν κίνδυνο για λιγότερες αφίξεις;

Εκεί οδηγεί μια οικονομία εξωστρεφής που όλοι υπερασπίζεστε και υπηρετείτε. Και η αναπτυξιακή σας πρόταση, είναι στον αντίποδα της δικής μας που θέτει ως προτεραιότητα την κάλυψη των εγχώριων αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός; Η απάντησή μας είναι ναι. Θέτουμε όμως δυο άξονες: εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με υγεία και ασφάλεια σε χώρους και αμοιβές στο ύψος των αναγκών και αύξηση της δυνατότητας τω εργαζομένων να κάνουν τουρισμό, να έχουν επί της ουσίας δικαίωμα στην αναψυχή.

Από αυτή τη σκοπιά στηρίζουμε τους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων για ΣΣΕ, αλλά και την ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με πιο πολλές παροχές και σε πιο πολύ κόσμο.

Εσείς έχετε άλλο προσανατολισμό. Λέτε στη σελίδα 22: «Ο συσχετισμός όλων των ανωτέρω φωτίζει μια σημαντική πτυχή του ζητήματος της τουριστικής ανάπτυξης του Β. Αιγαίου και καταδεικνύει ότι για την αύξηση των μεγεθών απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

Αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κλινών
Δημιουργία περιορισμένου αριθμού μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων - στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός μοντέλου βιώσιμου μαζικού τουρισμού - που θα αυξήσει τη φέρουσα ικανότητα του προορισμού συνδράμοντας στην δρομολόγηση επιπλέον απ΄ευθείας πτήσεων εξωτερικού από τους Τ.Ο και διευκολύνοντας την έλευση και μεμονωμένων τουριστών.
Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των υφιστάμενων ξενοδοχείων ώστε αφενός να απευθύνονται σε υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες κι αφετέρου να προσελκύσουν περισσότερους μεμονωμένους επισκέπτες που επιζητούν διακοπές εμπειρίας κι εκτός της τουριστικής περιόδου, τονώνοντας τις αφίξεις κατά τους μήνες «στήριξης».»
Επομένως δε φαίνεται «να μιλάμε την ίδια γλώσσα». Και αυτό έχει αποτυπωθεί και σε παλαιοτέρα στρατηγικά σχέδια που έχετε καταθέσει και έχουμε καταψηφίσει.

Σε σχέση με το θέμα του πιο εξειδικευμένου τουρισμού και το παράδειγμα του θερμαλισμού. Με τι προσωπικό και τι χρηματοδότηση από το κράτος μπορεί να αναπτυχθεί ο θερμαλισμός στην Ικαρία; Μέσω ΣΔΙΤ όπως πρακτικά προωθείται και που κρατικές υποδομές έναντι πινακίου φακής θα εκμεταλλεύεται ο ιδιωτικός τομέας;

Να δούμε και μια άλλη πλευρά: η υποδομή των αεροδρομίων, με το ελλιπές προσωπικό, αεροδρόμια που έχουν δοθεί στη Fraport. Ποιος θα υποχρεώσει το μονοπώλιο να ενισχύσει τις υποδομές για να μεγαλώσει η δυνατότητα των αεροδρομίων να έχουν περισσότερες αφίξεις; Μόνο αν έχει ακόμα μεγαλύτερο κέρδος με ότι σημαίνει αυτό. Άρα τι σχεδιασμός μπορεί να γίνει; Μόνο με το να δοθεί κρατικό χρήμα, χρήμα των φορολογουμένων στο μονοπώλιο, όπως γίνεται σε όλες τις επενδύσεις για τις οποίες καμαρώνετε όλοι σας.

Φυσικά στο σχέδιο μπαίνουν και σωστές ενέργειες, αλίμονο άλλωστε. Όμως αν αυτές δεν απαντούν το κεντρικό ερώτημα, τι τουρισμό θέλουμε για τις ανάγκες πρωτίστως των ελλήνων , εργαζομένων συνταξιούχων, νέων ανέργων, τέτοιες ενέργειες όπως πχ οι προωθητικές κ.α δε θα είναι αποτελεσματικές.

Κοντολογίς , η δική μας άποψη για τον τουρισμό και τον προσανατολισμό του είναι διαμετρικά αντίθετη από την δική σας : Εσείς έχετε ως μπούσουλα και στόχο, την διασφάλιση του μέγιστου κέρδου για τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό και σ' αυτό αποβλέπει η προβολή που προτείνετε.

Εμείς αντιμετωπίζουμε το τουρισμό, προσανατολισμένο στην εξασφάλιση του παραθερισμού, της ξεκούρασης και της ψυχαγωγίας της εργατικής τάξης, του λαού γενικότερα.

Κάτι που στις συνθήλες του καπιταλισμού είναι "άπιαστο πουλί" για το λαό ενώ ήταν εξασφαλισμένο, κατοχυρωμένο στις συνθήκες του σοσιαλισμού.

Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα καταψηφίζαμε και θα συνεχίσουμε να καταψηφίζουμε το πρόγραμμα σας και θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε τον αγώνα για να έρθουν τα κάτω επάνω.»

ΠΗΓΗ ΕΜΠΡΟΣ