21 Ιανουαρίου 2024

Αντίθετος και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ελισαίος Μαυρατζώτης για την μεταφορά του Στρατηγείου

 

Ενημερωθήκαμε σήμερα ανεπίσημα για την προώθηση τροπολογίας από την Κυβέρνηση για μεταφορά της έδρας του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου- Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης  του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Σάμο στην Κρήτη.

Ως Περιφερειακή Αρχή είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια απόφαση και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, όπως και με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, εκφράζοντας όχι μόνο τη δυσαρέσκειά μας για την επικείμενη μεταφορά αλλά προβάλλοντας επιχειρήματα για την αναγκαιότητα να παραμείνει στη Σάμο.
Σε συνεργασία με όλους τους Φορείς οφείλουμε να προασπίσουμε την ασφάλεια του τόπου. 

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:


Αξιότιμοι Υπουργοί,
η Σάμος είναι ένα νησί που έχει πληγεί διαχρονικά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Οι πληγές από τις φωτιές αυτές είναι ακόμη και σήμερα ορατές. Σε αυτές προστέθηκε και ο φονικός και καταστροφικός σεισμός του 2020. Για το λόγο αυτό,  η ευαισθησία της τοπικής κοινωνίας για τα θέματα πρόληψης, αποτροπής και άμεσης επέμβασης είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου, όταν μόλις σήμερα ενημερώθηκα ανεπίσημα ότι συζητείται τροπολογία  βάσει της οποίας μεταφέρεται  η  έδρα του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου- Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης  του Πυροσβεστικού Σώματος από τη Σάμο στην Κρήτη. Μια υπηρεσία που στεγάζουμε όλα αυτά τα χρόνια στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Καταλαβαίνετε ότι αυτή η απόφαση προκαλεί σε όλους μας ιδιαίτερα ανησυχία καθώς δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια αφού αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της κεντρικής υπηρεσίας της Σάμου και θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στα πολύτιμα επιχειρησιακά κλιμάκια των υπόλοιπων νησιών του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.

Εκφράζουμε λοιπόν, την κάθετη αντίθεσή  μας σε κάθε κίνηση που θα οδηγήσει τη μεταφορά της έδρας στην Κρήτη που θα έχει ως αποτέλεσμα  τη  μείωση της επιχειρησιακής δυνατότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών, αλλά και του δάσους, και ζητούμε άμεση ενημέρωση. 

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε τον στρατηγικό γεωγραφικό ρόλο της Σάμου καθώς βρίσκεται στο κέντρο ανάμεσα στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο  που βοηθά την Πυροσβεστική Υπηρεσία  για άμεσες επεμβάσεις αλλά και δράσεις επιτήρησης.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε διάλογο και ζητούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.

Με ιδιαίτερη τιμή,
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ

       Ελισσαίος Μαυρατζώτης


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ