21 Ιανουαρίου 2024

Αντιδρά και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνουν στην μεταφορά της έδρας του Συντονιστη από την Σάμο στο Ηρέκλειο της Κρήτης

 


Δήμος Δυτικής Σάμου: «Να αποσυρθεί η τροπολογία από τη συζήτηση στη Βουλή για την μεταφορά της έδρας του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου»

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ότι συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων τροπολογία για την μεταφορά της έδρας του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τη πόλη της Σάμου στο Ηράκλειο Κρήτης .


Η Σάμος ταλαιπωρείται εδώ και πολλά χρόνια από μεγάλες πυρκαγιές , οι οποίες έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτες οικονομικές , οικολογικές και περιβαλλοντικές ζημιές..


Σ’ όλες αυτές τις πυρκαγιές προστέθηκε και ο μεγάλος σεισμός του 2020 προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές , οι οποίες ακόμη και σήμερα ταλαιπωρούν τους κατοίκους του Νησιού . Όπως καταλαβαίνετε η Σάμος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των καιρικών φαινομένων.


Η εγκατάσταση στη Σάμο του Συντονιστή Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της πυροσβεστικής Υπηρεσίας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας στους κατοίκους της .


Υπόψη δε ότι η Σάμος έχει κεντρική θέση στο ανατολικό Αιγαίο και η επέμβαση του Συντονιστή είναι σχεδόν άμεση . Μετά βεβαιότητας θα απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επέμβει ο Συντονιστής σε εκδήλωση καιρικού φαινομένου από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Λήμνο ή Μυτιλήνη .


Πιστεύουμε ότι η έγκριση της εγκατάστασης της έδρας του Συντονιστή στη Σάμου ήταν η ενδεδειγμένη .

Υπόψη δε ότι μέχρι το 2018 κατά την αντιπυρική περίοδο είχαν τη βάση τους δύο (2) πυροσβεστικά αεροσκάφη ( CANADA AIR ) στο αεροδρόμιο Σάμου.


Από τότε και μέχρι σήμερα κατά την ανωτέρω περίοδο εδρεύουν στο αεροδρόμιο δύο (2) πυροσβεστικά ελικόπτερα.


Θα θέλαμε να αποσυρθεί η τροπολογία από τη συζήτηση στη Βουλή , να υπάρξει μια νηφάλια και επιχειρησιακά τεκμηριωμένη απόφαση και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να παραμείνει στη Σάμο.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ