17 Οκτωβρίου 2023

Βόρειο Αιγαίο Αντεπίθεση Μουτζούρη και αντισυσπειρώσεις

 



Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φαίνεται πως λειτούργησαν αντισυσπειρώσεις, αποχή και πιθανότητα αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά των «γαλάζιων» ψηφοφόρων μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου.

 Ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής που είχε και το επίσημο χρίσμα της ΝΔ απώλεσε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής 5 χιλ ψήφους ενώ την ίδια στιγμή ο νυν Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης αύξησε την δύναμή του κατά 7 χιλ ψήφους τερματίζοντας πρώτος αν και στον α γύρο ήταν δεύτερος με διαφορά 7 χιλ «σταυρών» από τον κ. Στεφανή. 

Συνολικά οδηγήθηκα στην κάλπη 28 χιλ ψηφοφόροι λιγότεροι σε σχέση με τον α’ γύρο Ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου ο κ. Στεφανής απώλεσε 3,5 χιλ ψήφους, ο κ. Μουτζούρης τις αύξησε κατά 4 χιλ ενώ η αποχή διευρύνθηκε κατά 12 μονάδες. 

Να σημειωθεί ότι στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου εκλέγεται για την ΝΔ ο κ. Μπάμπης Αθανασίου ενώ το γεγονός ότι οι δύο δήμοι της περιοχής ανέδειξαν δήμαρχο από τον α’ γύρο πιθανότητα λειτούργησε αποτρεπτικά για μαζικότερη συμμετοχή. 

Στην Χίο ο κ. Στεφανής έχασε 1 χιλ «σταυρούς» ενώ ο αντίπαλός του τους αύξησε κατά 4 χιλ. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μουτζούρης ενίσχυσε την δεξαμενή του με εκλογείς που στον πρώτο γύρο ψήφισαν Αγλαϊα Κυρίτση (Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ 3 χιλ ψήφοι) και Βασιλική Χοχλάκα (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ 2.400 ψήφοι). Υπενθυμίζεται ότι στην Χίο εκλέγεται ο Νότης Μηταράκης.