17 Οκτωβρίου 2023

Με τον Τούρκο υφυπουργό να είναι στην Αθήνα η Άγκυρα ζήτησε αποστρατικοποίηση του Άη Στράτη στον οποίο άλλαξε και το όνομα σε «BOZBABA»

 

«Το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό και συζητήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα όλα τα ζητήματα της θετικής ατζέντας»
«Το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό και συζητήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα όλα τα ζητήματα της θετικής ατζέντας» αναφέρουν διπλωματικές πηγές αναφερόμενες στην συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη Burak Akçapar με αντικείμενο τη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Όλα αυτά την στιγμή που η Τουρκία με αφορμή ελληνική άσκηση στις 23 με 24 Οκτωβρίου στον Άη Στράτη έθεσαν και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης του ελληνικού ακριτικού νησιού.

Η Αθήνα προχώρησε σε αντιΝΟΤΑΜ επισημαίνοντας το άκυρο της τουρκικής ΝΟΤΑΜ τονίζοντας ακόμα πως η Τουρκία χρησιμοποιεί για τον Αη Στρατη άλλο όνομα από το διεθνώς καθορισμένο. Η Τουρκική ΝΟΤΑΜ αποκαλεί το νησί «BOZBABA».

Πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι πέραν της απειλής πολέμου, η Τουρκία:

• Εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, κατά παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης Εγγυήσεως για την Κύπρο, στην οποία η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος, και, παρά τις πολυάριθμες αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζει να διατηρεί μια σημαντική στρατιωτική δύναμη στα κατεχόμενα εδάφη.

• Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με εναέρια μέσα και αποβατικά σκάφη σε περιοχές της ακτής της Μικράς Ασίας, που ευρίσκονται έναντι των ελληνικών νησιών, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας.

Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.

Εν τω μεταξύ η συνάντηση αυτή έγινε την στιγμή που ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τσιχάτ Γιαϊτζί προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ έστειλαν το αεροπλανοφόρο τους δίπλα στο γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν προκειμένου να υποστηρίξουν την…Ελλάδα! Σε ανάρτησή του ο Γιαϊτζί αναφέρει: «Ενώ μας απασχολούν ερωτήματα όπως τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη, τι κάνει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, ξεχνάμε ότι ο πραγματικός στόχος είναι η Τουρκία!

Ρωτάς γιατί; Βλέπω;

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο σταμάτησε δίπλα στο γεωτρύπανό μας Abdulhamit σαν να μην υπήρχε άλλο μέρος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πλοίο Abdulhamit Khan βρίσκεται επίσης 5 μίλια ανατολικά από τα λεγόμενα σύνορα του χάρτη της Σεβίλλης, τα οποία περιορίζουν την Τουρκία στον Κόλπο της Αττάλειας.

Ήρθε και αυτό το αεροπλανοφόρο και αγκυροβόλησε σχεδόν ακριβώς στη γραμμή που είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον λεγόμενο χάρτη της Σεβίλλης.

Λοιπόν, δήθεν μας εκφοβίζει και υποστήριζε την Ελλάδα!

Το UCAV της Τουρκίας καταρρίπτεται.

Οι επιχειρήσεις κατά του PKK/YPG θεωρούνται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ως απειλή και στόχο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ!»

Η Τουρκία πάντως προσπαθώντας να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 23 έως τις 27 Οκτωβρίου θα «περικυκλώσει» την Κυπριακή Δημοκρατία με άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο πλαίσιο της οποίας έχουν δεσμευτεί περιοχές στα ανοιχτά της Αμμοχώστου, βόρεια της Κερύνειας και στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

ΠΗΓΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ