18 Οκτωβρίου 2023

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στο Ισραήλ, αναχώρησε από τη βάση Άντριους για το Τελ Αβίβ: Δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο Αμάν



 Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ήταν αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στο Ισραήλ, ανεξάρτητα από το τι θα συνέβαινε επί του εδάφους. Και δεν έκανε πίσω ούτε μετά την επίθεση εναντίον νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας…

Η αυτοκινητοπομπή του Προέδρου Μπάιντεν έφυγε από τον Λευκό Οίκο στις 5:16 μ.μ. τοπική ώρα με προορισμό την αεροπορική βάση Andrews, απ’ όπου -σύμφωνα με το Γαλλικο Πρακτορείο AFP, αναχώρησε για το Τελ Αβίβ.

Ο κ. Μπάιντεν ακύρωσε την επίσκεψη στην Ιορδανία, μετά την απόφαση του βασιλιά Αμπντάλα του Β’ και του προέδρου της Παλαιστιανικής Αρχής να μην τον συναντήσουν λόγω της βομβιστικής επίθεσης εναντίον νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τα «πιο βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα» και εύχεται «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», γνωστοποίησε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το πλήγμα στο νοσοκομείο με απολογισμό τουλάχιστον 200 νεκρούς.
Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ πως βομβάρδισε το νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Σημειώνουμε ότι ο Aμερικανός πρόεδρος, αποφάσισε να «αναβληθεί» η επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει αμέσως μετά, στο Αμάν της Ιορδανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε πως θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν — τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Μετά από αναφορές για τρομερές απώλειες ζωών σε νοσοκομείο στη Γάζα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένου του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και του Αναπληρωτή Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ.

Ο Πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή. Ο κ. Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο κ. Μπάιντεν συνεχίζει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις από τους συνεργάτες του.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε:

Μετά από διαβούλευση με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας και υπό το φως των ημερών πένθους που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αναβάλει το ταξίδι του στην Ιορδανία και την προγραμματισμένη συνάντηση με αυτούς τους δύο ηγέτες και τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος έστειλε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις αθώες ζωές που χάθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ανυπομονεί να διαβουλευθεί προσωπικά με αυτούς τους ηγέτες σύντομα και συμφώνησε να παραμείνει σε τακτική και άμεση σε επαφή με καθέναν από αυτούς τις επόμενες ημέρες.

Η Ιορδανία ανακοινώνει πως ακυρώνει την τετραμερή σύνοδο με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
Η τετραμερής σύνοδος που θα διεξαγόταν σήμερα στην Ιορδανία με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ανακοίνωσε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο
“Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά”.

Τα παραπάνω δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Αμάν, Jordan – Ουάσιγκτον, United States
https://hellasjournal.com/