Από την εποχή που εμφανίσθηκε ο άνθρωπος, στην προσπάθεια του να επιβιώσει αλλά και να κυριαρχήσει σε ένα εχθρικό περιβάλλον, ανέπτυξε δεξιότητες που τον βοηθούσαν σε αυτό. Αρχικά, το βασικό του μέσο επιβολής ήταν η σωματική βία. Με την πάροδο όμως του χρόνου και την εξέλιξη των δυνατοτήτων του εγκεφάλου του, την σωματική βία συμπλήρωσαν αλλά και υποκατέστησαν διάφορες ψυχολογικές μεθοδολογίες και τεχνικές, πλέον αποτελεσματικές, οι οποίες δεν μπορούσαν να εφαρμοσθούν από τα άλλα έμβια όντα
Η εξέλιξη αυτών των τεχνικών σήμερα, μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε συλλογικό, ακόμα και σε επίπεδο ολόκληρου Λαού.
Οι μεθοδολογίες αυτές περιγράφονται με τον γενικό όρο “brainwash”, δηλαδή “πλύση εγκεφάλου” και στοχεύουν στην εμφύτευση νέων ιδεών, στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και τελικά στην χειραγώγηση.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, ότι από την αρχαιότητα, ο Πλάτωνας περιγράφει την δυναμική αυτών των τεχνικών, που μπορούν να επηρεάσουν την σκέψη και την συμπεριφορά του ανθρώπου.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Aν κάποιος έμπορος σου πουλήσει χαλασμένα ποτά και τρόφιμα, μπορεί και να γλυτώσεις την δηλητηρίαση, αν όμως στην συνέχεια καταλάβεις πώς είναι ακατάλληλα.
Αν, όμως, ακούσεις από κάποιον φαύλο μια ανοησία, τότε η μόλυνση του μυαλού σου έχει γίνει. Ακόμα κι αν αργότερα αναγνωρίσεις και αποκαλύψεις την φαυλότητα (ψέμα, ανοησία, σκοπιμότητα) του λεχθέντος, η ζημιά έχει ήδη γίνει και είναι μη αναστρέψιμη.
Διότι τα τρόφιμα σε άλλο δοχείο τα μεταφέρεις, ενώ τα λεχθέντα πάνε κατ' ευθείαν στο μυαλό σου. Μην κάθεσαι, λοιπόν, ν' ακούς τον «φαύλο», γιατί θα σου μολύνει ανεπιστρεπτί τον εγκέφαλό σου ακόμα κι αν καταλάβεις και απορρίψεις τις ανοησίες του.
Να αναπτύξεις κριτήρια, ώστε τον Φαύλο να τον ξαναγνωρίζεις και να τον απομακρύνεις από κοντά σου όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Στην σημερινή εποχή, σε μια εποχή που τα ΜΜΕ – κυρίως τα ηλεκτρονικά – δίνουν την δυνατότητα σε κάθε πολίτη, σε κάθε ομάδα ή σε κάθε πολιτικό σχηματισμό να επικοινωνούν ανεξέλεγκτα με την κοινωνία των πολιτών, η πλύση εγκεφάλου με διάδοση ψευδών ειδήσεων, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα, με σοβαρές συνέπειες.
Μεγάλη σημασία αποκτούν αυτές οι τεχνικές στην πολιτική ζωή. Ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.
Οι πλέον συνηθισμένες τεχνικές για την “πλύση εγκεφάλου” ενός λαού είναι:
Η απόσπαση της προσοχής.
Δηλαδή, η εκτροπή της προσοχής από τα σημαντικά προβλήματα και η διοχέτευση άλλων όχι σημαντικών πληροφοριών.