21 Φεβρουαρίου 2023

Ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι στο "τραπέζι" για την κάλυψη των κενών



 Έρχεται το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, πλησιάζει και το Πάσχα, η τουριστική σεζόν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας επεκτείνεται στους 12 μήνες και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα δεν βρίσκουν χέρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά και άλλους κλάδους όπως τον επισιτιστικό και το κατασκευαστικό. Οι 80.000 θέσεις που φαίνεται να είναι κενές ενόψει του καλοκαιριού του 2023 προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουμε ανά νομό και είναι οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το αίτημα για μετακλητούς υπαλλήλους από άλλες χώρες, υποστήριξε. Στο συγκεκριμένο θέμα ζητάμε ένα πιο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, όπως πχ την ευκολότερη έκδοση της βίζας και της άδειας εργασίας, καθώς και συμβάσεις από 6 έως 9 μήνες, είπε.
Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς σε μια χώρα με 900.000 επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους πώς γίνεται να υπάρχουν 80.000 θέσεις κενές στον τουρισμό;

Το ζήτημα είναι ευρύτερο σχολίασε ο κ. Τάσιος κι αναφέρθηκε στους παράγοντες που κατά την άποψή του εμποδίζουν τους ανέργους να καλύψουν συγκεκριμένα κενά της τουριστικής περιόδου.

Στο ερώτημα τι αποτρέπει τους εργαζόμενους να στραφούν στο τουρισμό και να καλύψουν τα κενά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Γιώργος Χότζογλου, είπε ότι η απάντηση είναι συνδαστική.

Δεν έχουμε ψάξει τα αίτια γιατί το 2022 είχαμε 60.000 κενές θέσεις εργασίας και το 2023 έχουμε 80.000.

Το 2019, την χρονιά του απόλυτο ρεκόρ για τουρισμό με 34.000.000 αφίξεις, είχαμε ελάχιστα προβλήματα με τις θέσεις εργασίας υποστήριξε.

Το διάστημα της πανδημίας όμως με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης πολλοί συνάδελφοι στράφηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας, είπε.

Το 2022 που ξανά άνοιξε ο κλάδος, αντιμετωπίσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν είχαμε ζήσει ούτε την εποχή των σκληρών μνημονίων και είναι η εργοδοτική παραβατικότητα.

Σε σύνολο 10.500 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μόλις σε 1500 εφαρμόζονταν η κλαδική σύμβαση εργασίας, με παντελή έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει με συνθήκες εργασιακής ζούγκλας για τον εργαζόμενο, με 14 ώρες καθημερινής εργασίας χωρίς ρεπό κατήγγειλε.

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης είπε.

Σχετικά με τους μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για να κηρύξει την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική σε όλους, αντί για αυτό μας ζήτησε διαβούλευση για το θέμα των μετακλητών εργατών, χωρίς να έχει αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Γιώργος Χότζογλου, προανήγγειλε κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον κλάδο για την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Πηγή ΕΡΤ