21 Φεβρουαρίου 2023

Το Υπουργείο Υποδομών έστειλε τα στοιχεία για τα σεισμόπληκτα κτίρια, ώστε οι Δήμοι να προχωρήσουν στις υποχρεωτικές εκ του νόμου απαλλαγές φόρων και τελών.

 
Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, που έχει υποβληθεί από τον Ιανουάριο, προκειμένου  το Υπουργείο Υποδομών  να στείλει τα στοιχεία στους Δήμους για τα σεισμόπληκτα κτίρια, ώστε να προχωρήσουν στις υποχρεωτικές εκ του νόμου απαλλαγές φόρων και τελών.



Ο κ.Κεγκέρογλου κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, επεσήμανε ότι όλοι οι δήμοι που έχουν πληγεί από σεισμούς είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον ν. 4566/18 και να προβούν σε συνολική απαλλαγή των σεισμόπληκτων κατοίκων σε μια σειρά τελών και φόρων (ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, του τέλους ακίνητης περιουσίας, του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων κλπ) που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, η διαδικασία απαλλαγής δεν έχει προχωρήσει λόγω έλλειψης στοιχείων και στην κατεύθυνση αυτή, ο κ.Κεγκέρογλου ζήτησε από τον Υφυπουργό Υποδομών να προχωρήσει στην αποστολή των στοιχείων και ιδιαίτερα του αριθμού της ηλεκτροδοτούμενης παροχής προκειμένου να συντελεστεί η απαλλαγή.

Ο Υφυπουργός Υποδομών κ.Καραγιάννης, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι από τα τέλη Ιανουαρίου έχουν ήδη αποσταλεί  όλα τα στοιχεία  (φερόμενοι ιδιοκτήτες και αριθμός ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου)  και εναπόκειται πλέον στους Δήμους και στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να εφαρμόσουν τα ισχύοντα, ώστε να απαλλαγούν οι σεισμόπληκτοι από φόρους και τέλη.