19 Ιανουαρίου 2023

Εξώφυλλο – κόλαφος του Economist κατά Ερντογάν: Η Τουρκία ίσως βρίσκεται στα πρόθυρα δικτατορίας

 

Με ένα πρώτο θέμα που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ιστορικό δεδομένης της παγκόσμιας απήχησης του βρετανικού περιοδικού, κυκλοφορεί ο Economist.

Τιτλοφορείται «Η ελλοχεύουσα τουρκική δικτατορία» και το εικαστικό της αναπαριστά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντεθειμένο στην τουρκική ημισέληνο.

Η προειδοποίηση του βρετανικού περιοδικού είναι ξεκάθαρη: «Η Τουρκία ίσως να βρίσκεται στα πρόθυρα δικατορίας».

Σε τμήμα της ανάλυσής του, το βρετανικό περιοδικό αναφέρει:

Η Τουρκία διαθέτει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραγμένη γειτονιά, ειδικά στην διαλυμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πιο πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντική στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη μια συμφωνίας ώστε να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν »πεινασμένο» κόσμο.

Επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, για τις οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτή την εβδομάδα είπε ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα και πιο αλλορπόσαλλο πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, όσο πλησιάζουν οι εκλογές. θα μπορούσε να μετατρέψει αυτό που σήμερα είναι μια βαθιά ελαττωματική δημοκρατία σε μια πλήρη δικτατορία».

Με πληροφορίες από Economist