ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
Η ανάρτηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε δημόσια διαβούλευση του πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης) φέρνει και τον αγροτικό κόσμο των νησιών του Β. Αιγαίου, για μια ακόμα φορά, αντιμέτωπο με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Έ (ΚΑΠ). Μια πολιτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση και στηρίζεται από τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις.
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής είναι η προώθηση των μεγάλων αγροτικών μονάδων με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών και τη διάλυση των όποιων συνεταιρισμών έχουν απομείνει.
Με αυτό το κριτήριο καθορίζεται η επιλεξιμότητα στη χρηματοδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πράγματι, οι αναρτηθείσες προϋποθέσεις χρηματοδότησης (π.χ. αύξηση στρεμμάτων γεωργικής εκμετάλλευσης, σε μια περιοχή, που είναι μικρός γεωργικός κλήρος), υποδηλώνουν τη στόχευση αρπαγής της γης από τους βιοπαλαιστές παραγωγούς και τη δημιουργία μεγάλων κεφαλαιοκρατικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Οι αγρότες των νησιών μας ενωμένοι πρέπει να συγκρουστούν, για την επιβίωση τους, με την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ
Να απομονώσουν τις «φωνές» που καλλιεργούν τον τοπικισμό και τη διάσπαση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους πραγματικούς υπαίτιους.
Εχθρός των αγροτών μας δεν είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες των άλλων νησιών και περιοχών της Ελλάδας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα (κόστος παραγωγής, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές κλπ).
Κοινός εχθρός τους είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ, η ΚΑΠ και οι αστικές κυβερνήσεις που ακολουθούν αυτή την πλιτική και οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.
Ο αγροτικός κόσμος των νησιών ενωμένος, μέσα απ’ τους αγροτικούς φορείς του, να γυρίσει την πλάτη σε όσους προσπαθούν να σπείρουν διχόνοια, απογοήτευση και μοιρολατρία.
Να διεκδικήσει μέτρα στήριξης της παραγωγής, και του εισοδήματος του για να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα του, όπως :
-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
-- Εγγυημένες κατώτατες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πωλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους.
-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου θα είμαστε, όπως πάντα, στο πλευρό όλων των αγροτών, με όλες μας τις δυνάμεις.