14 Ιανουαρίου 2023

Στο χωριό Κολχικό γενέτειρα του Τυραννοκτόνου της Σάμου Σταύρου Μπαρέτη

 

Το Κολχικό, παλαιότερα γνωστό ως Μπαλάφτσα ή Μπάλεβετς, είναι κωμόπολη της δημοτικής ενότητας Λαγκαδά του δήμου Λαγκαδά.
Με την έκρηξη του Μακεδονικού Αγώνα, άρχισε μια περίοδος έντασης μεταξύ του πληθυσμού της κωμόπολης που είχε διχαστεί, ανάλογα με την εθνική συνείδηση, μεταξύ των υποστηρικτών της Ελληνικής ή της Βουλγάρικης πολιτικής.



Το 1885 επίσης, γεννήθηκε στο Κολχικό ο Μακεδονομάχος Σταύρος Καζαντζής (Μπαρέτης) ο οποίος το 1906 σε ηλικία 21 ετών μυείται και παίρνει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα και στις 9 Μαρτίου 1912 στη Σάμο εκτέλεσε τον ηγεμόνα του νησιού, καθώς και υποστηρικτή της φιλότουρκικής πολιτικής, Ανδρέα Έμμ. Κοπάση και οδήγησε τη Σάμο ένα βήμα πιο κοντά στην ένωση με την υπόλοιπη Ελλάδα

Όταν η κεντρική επιτροπή του ελληνικού κομιτάτου της Αθήνας αποφασίζει να εξοντώσει τον τουρκόφιλο διοικητή της Σάμου Ανδρέα Κοπάση, ο πρώτος που δηλώνει παρών για την εκτέλεση του εγχειρήματος, είναι ο ριψοκίνδυνος μακεδονομάχος από το Κολχικό.

Ο Μπαρέτης μεταβαίνει στην Σάμο με ψευδώνυμο ως έμπορος καπνού και σε συνεργασία με τον Αθανάσιο Σταυρούδη, τον Σάμιο δικηγόρο Μανιάτη και άλλους πατριώτες του νησιού, εκτελεί στις 9 Μαρτίου του 1912 στον Λιμένα Βαθέος, τον λαομίσητο ηγεμόνα Κοπάση.

Αμέσως μετά την εκτέλεση τρέπεται σε φυγή και παρά τον τραυματισμό του από τον σωματοφύλακα του ηγεμόνα, καταφέρνει να διαφύγει στη Μονή της Αγίας Ζώνης, όπου τον περιθάλπουν για 24 ώρες.

Τα ίχνη του αίματός του όμως μαζί με πληροφορίες οδηγούν την τουρκική φρουρά στο καταφύγιό του, συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Σάμου. Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, μαθαίνει ότι οι σφαίρες του είχαν τελικά λήξει την τετραετή τυραννία του Κοπάση.

Ο μεγάλος μακεδονομάχος είχε πληρώσει με την ζωή του την επιτυχία της αποστολής, η οποία τελικά οδήγησε στην ελευθερία και τη ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

Η κηδεία του έγινε μέσα σε κλίμα βαθειάς οδύνης και πένθους του Σαμιακού λαού που έκτοτε τον τιμά ως ήρωα και μάρτυρα της ελευθερίας του.

Το 1966 με έξοδα του ΓΕΣ ανεγέρθη στην πλατεία του Κολχικού η προτομή του Σταύρου Μπαρέτη και δόθηκε το όνομά του στο στρατόπεδο του Λαγκαδά.

Την 18 Οκτωβρίου είναι  επέτειο μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

Η γνώση της ιστορίας και η απόδοση τιμών στους ήρωες της είναι η ελάχιστη υποχρέωση όλων μας στις ανδρείες πράξεις τους.