21 Δεκεμβρίου 2022

«Ίδρυση τμήματος ειδικότητας “ Συνοδού Βουνού” στο ΔΙΕΚ Σάμου»




 ΕΡΩΤΗΣΗ

Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση τμήματος ειδικότητας “ Συνοδού Βουνού” στο ΔΙΕΚ Σάμου»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Σάμου (ΕΟΠΣΣ), διερευνάται η πιθανότητα δημιουργίας τμήματος ειδικότητας «Συνοδός Βουνού» στο ΔΙΕΚ Σάμου. Ο ΕΟΠΣΣ δραστηριοποιείται στη διέλευση ορεινών μονοπατιών Σάμου, αναρρίχησης σε βράχια και διάσχισης φαραγγιών. Επιπρόσθετα, στηρίζει την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δια αυτής της εν δυνάμει ειδικότητας ως προοπτική, καθώς και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μελλοντικών δυνητικά αποφοίτων της αναδειχθείσας ειδικότητας, δεδομένης της ύπαρξης του αντίστοιχου φυσικού περιβάλλοντος στη Σάμο ως πρακτική εξάσκησης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως διερευνήσετε το ενδεχόμενο και εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου το αίτημα του Ελληνικού Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Σάμου (ΕΟΠΣΣ) να υλοποιηθεί;

Οι ερωτώντες Βουλευτές ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ.: Βουλευτές κ.κ.
- Απόστολο Αβδελά
-Κωνσταντίνο Χήτα
(Δια της Βουλής των Ελλήνων)

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 7348/13-9-2022»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Στο ν.4763/2020 περιγράφονται οι δομές διακυβέρνησης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, οι οποίες έχουν ως βασικό σκοπό το σχεδιασμό και συντονισμό των πολιτικών για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τη διά βίου μάθηση και τη νεολαία.
Συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά βίου Μάθησης και Νεολαίας, συνιστάται Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.), το οποίο έχει ως αποστολή την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης.
Σε κάθε περιφέρεια της χώρας συνιστάται δωδεκαμελές Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.). Στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δύναται να συνιστώνται περισσότερα του ενός Σ.Σ.Π.Α.Ε. Τα Σ.Σ.Π.Α.Ε., όπως ορίζεται στην παρ.3 του άρθρου 6 του ν. 4763/2020, έχουν ως αποστολή την υποβολή εισηγήσεων-γνωμοδοτήσεων προς το Κ.Σ.Ε.Ε.Κ. για θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και, ιδίως, για τους τομείς και τις ειδικότητες που πρέπει να λειτουργήσουν στα δημόσια Ι.Ε.Κ., Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, ΕΠΑ.Λ., δημόσιες Ε.Σ.Κ και ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και τα ειδικά μαθήματα, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες, πέραν του εγκεκριμένου κορμού μαθημάτων, εφόσον τεκμηριωμένα αποσκοπούν στην ενίσχυση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιφέρειας.
Ακολούθως, σύμφωνα με την παρ. 3, του άρθρου 5 του του ν. 4763/2020 (ΦΕΚ 254 Α΄) το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.)

«…αξιολογεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατίθενται από τα Σ.Σ.Π.Α.Ε. και άλλους φορείς αρμοδίως για τη δημιουργία και ένταξη νέων τομέων και ειδικοτήτων, ειδικών μαθημάτων, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία των Ι.Ε.Κ., του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας, των ΕΠΑ.Λ., των Ε.Σ.Κ και των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και στις δομές της διά βίου μάθησης και υποβάλλει εισηγήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων…».
Η διαπίστωση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών από τα παραπάνω όργανα δύναται να οδηγεί στην ίδρυση αντίστοιχων εκπαιδευτικών δομών και προγραμμάτων κατάρτισης.
Για την αναφερόμενη στην Ερώτηση ειδικότητα με τίτλο «Συνοδός Βουνού», η κοινοπραξία των κοινωνικών εταίρων, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση της πράξης
«Διαμόρφωση οδηγών κατάρτισης και εκπαιδευτικών εγχειριδίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5069281» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» συμπεριέλαβε τον Οδηγό Κατάρτισης της στους 50 πρώτους Οδηγούς Κατάρτισης επί συνόλου 130 Οδηγών που θα συνταχθούν στο πλαίσιο της ανωτέρω πράξης. Ο νέος Οδηγός Κατάρτισης υποβλήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση του Υ.ΠΑΙ.Θ. και διαβιβάστηκε στον ΕΟΠΠΕΠ προς πιστοποίηση. Στη συνέχεια θα εγκριθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ, σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν.4763/2020. Η ειδικότητα «Συνοδός Βουνού» θα προκηρυχθεί εκ νέου στα Ι.Ε.Κ. μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ