27 Δεκεμβρίου 2022

ΥΠΕΣ -απόφαση ΣτΕ: Μέχρι πότε ισχύουν οι αποφάσεις των Επιτροπών ΟΤΑ

 

Διευκρινίσεις σχετικά με την ισχύ των αποφάσεων της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας των ΟΤΑ, μετά την απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματική την παρούσα σύνθεσή τους, δίνουν πηγές του ΥΠΕΣ, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, μετά το κύμα παραιτήσεων που έχει προκληθεί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, οι αποφάσεις ισχύουν μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς ισχύει η αρχή της «δεδικαιολογημένης εμπιστοσύνης στη Διοίκηση».

Όμως, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές και μετά την καθαρογραφή της σχετικής απόφασης δεν ακυρώνονται όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν, παρά μόνο αυτές για τις οποίες θα υπάρξει προσφυγή με την οποία θα δικαιωθούν οι προσφεύγοντες.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, καθώς στην απόφασή του το ΣτΕ δίνει προθεσμία (σ.σ. συνήθως κάποιους μήνες) για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του, όπως έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μέσα σε αυτό το διάστημα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Νίκος Καϊζέν

πηγή https://www.aftodioikisi.gr/