27 Δεκεμβρίου 2022

Προβάδισμα 8,1% για ΝΔ - Κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο

 

Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κρατά την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα των εκλογών του 2019, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί σε όλους τους τομείς του βασικού του αντιπάλου Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την έρευνα της Μarc, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» μεταξύ 16-21 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά την υπόθεση Καϊλή, οι πολίτες θεωρούν ότι πρώτα από όλα πλήττεται η Ελλάδα.

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται δείχνει ότι σε αδρές γραμμές παραμένουν αμετάβλητοι οι βασικοί συσχετισμοί. Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η φάση της δημοσκοπικής κάμψης στην οποία φαίνεται να έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ.

Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να υπολογίζεται στο 9,7%, το προβάδισμα που αποσπά η κυβερνητική παράταξη στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ανέρχεται στις 8,1 μονάδες.

Ειδικότερα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33,4%, εμφανίζοντας συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2019 σε ποσοστό 70,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, με συσπείρωση της τάξης του 67,2%, φτάνει στο 25,3%. Η κυβερνητική παράταξη προηγείται με 27,7% στους πολίτες που δηλώνουν ότι κινούνται στον χώρο του Κέντρου, αφήνοντας δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 21% και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ με 18,6%.

Σταθερά τρίτο παραμένει το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής, που όμως περιορίζεται στο 10,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡα25 με 3,1%.

Όσον αφορά το λεγόμενο Qatar-gate, οι πολίτες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στη συγκεκριμένη υπόθεση το δέχεται η Ελλάδα και εν συνεχεία το Ευρωκοινοβούλιο και το ΠΑΣΟΚ. 

Στο ερώτημα για το νέο μέτρο ανακούφισης από την ακρίβεια, το Market Pass, οι μισοί Ελληνες εκφράζουν ικανοποίηση. Συγκεκριμένα, το 49,6% το βρίσκει θετικό και το 44,6% το κρίνει αρνητικά.