15 Δεκεμβρίου 2022

Κάτοικοι Αγαθονησίου: «Είμαστε χωρίς πλοίο από 28 Νοεμβρίου - Έχουν λήξει τα τρόφιμα. Θα εγκαταλείψουμε το νησί»

 

Κάτοικοι Αγαθονησίου: «Είμαστε χωρίς πλοίο από 28 Νοεμβρίου - Έχουν λήξει τα τρόφιμα. Θα εγκαταλείψουμε το νησί»

Αδιανόητη λίγο πριν το 2023 μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο Αγαθονήσι που έχει μείνει χωρίς πλοίο από τις 28 Νοεμβρίου. Θυμίζουμε ότι το «Νήσος Κάλυμνος» που εξυπηρετεί το νησί, είναι εκτός γραμμής εξαιτίας σοβαρών ζημιών λόγω πρόσκρουσης.

Το πρωί της Τρίτης, κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για ακόμη μία φορά στον αέρα του Ράδιο Πρώτο και το Βήμα της Κω για το γεγονός ότι δεν έχουν πλοίο εδώ και 3 εβδομάδες. Μάλιστα ζήτησαν από όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα ήταν ιδιαίτεροι αιχμηροί για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί τρόπος συνεργασίας με πλοίο από Ρόδο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να κάνει τα δρομολόγια και η χωρητικότητά του θα εξυπηρετούσε κατοίκους και φορτηγά.

Από την άλλη, ο δήμαρχος κ. Ευάγγελος Κόττορος τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό διότι το Αγαθονήσι εξυπηρετείται κυρίως μέσω της Σάμου και από τις 28 Νοεμβρίου δεν υπάρχει καμία σύνδεση.

Αν και περιμένουν οι κάτοικοι από την προηγούμενη Παρασκευή να έλθει επιτέλους το Joy Star, βρίσκεται ακόμη στο Ιόνιο λόγω κακοκαιρίας και είναι άγνωστο το πότε θα έρθει στα Δωδεκάνησα. Το Αγαθονήσι είναι το μοναδικό νησί από τα όσα εξυπηρετεί το Νήσος Κάλυμνος που έχει μείνει χωρίς κανένα πλοίο καθώς τα άλλα νησιά εξυπηρετούνται με τακτικά δρομολόγια από πλοία της γραμμής όπως το Blue Star και Dodekanisos Express.

 

Κάτοικοι Αγαθονησίου – «Αισθανόμαστε πολίτες 3ης κατηγορίας»

« Αισθανόμαστε πολίτες 3ης κατηγορίας. Οι αρμόδιοι έπρεπε να έχουν μια εναλλακτική λύση καθώς εκτός από τη βλάβη του Ν. Κάλυμνος, το συγκεκριμένο πλοίο βγαίνει εκτός γραμμή για έλεγχο κάθε χρόνο για περίπου 2 μήνες. Οι ιχθυοκαλλιέργειες θα κλείσουν. Δουλεύουν 30 άτομα και δεν μπορούν να μεταφέρουν το εμπόρευμα. Αναγκάζονται να πηγαίνουν κάθε μέρα στην Σάμο με καΐκι 2,5 ώρες να πάνε και άλλες τόσες να γυρίσουν».

Οικονομικά συμφέροντα διατηρούν το μονοπώλιο

Ο ακροατής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κάποιοι έχουν οικονομικά συμφέροντα από το μονοπώλιο στην γραμμή και δεν αφήνουν περιθώρια να έρθει και άλλο πλοίο στην γραμμή. « Το Σκιαδενή από τη Ρόδο δεν το άφησαν κάποιοι να έρθει διότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα».

«Με το πρώτο πλοίο θα εγκαταλείψουμε το Αγαθονησί – Τα τρόφιμα έληξαν»

Λυπηρό είναι και η δήλωση ότι αρκετοί κάτοικοι έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το Αγαθονήσι με το πρώτο πλοίο διότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη. « Μας αναγκάζουν να εγκαταλείψουμε το νησί. Πολλοί κάτοικοι έχουν ήδη πάρει απόφαση να φύγουν μόλις έρθει το πρώτο πλοίο. Έρχονται γιορτές και δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε ένα δώρο. Τα περισσότερα τρόφιμα στα δύο παντοπωλεία είναι ληγμένα. Οι αρμόδιοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι δεν δίνουν καμία σημασία σε εμάς».

Δήμαρχος Αγαθονησίου : « Πρόβλημα σε τρόφιμα, φάρμακα και ιχθυοκαλλιέργειες»

 Από πλευράς το ο δήμαρχος κ. Κόττορος, επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς το Αγαθονήσι εξυπηρετείται κυρίως από την Σάμο και η γραμμή έχει κοπεί. « Με τα άλλα νησί η σύνδεση είναι υποτυπώδη με το καταμαράν κάποιες φορές όμως εμείς εξυπηρετούμαστε από την Σάμο. Κινηθήκαμε άμεσα ως δημοτική αρχή με το Υπουργείο όμως δεν υπήρχε ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς και έτσι έρχεται ένα πλοίο το οποίο είναι μικρότερο. Έχουμε αυτή την στιγμή μεγάλο πρόβλημα στις προμήθειες, στα φάρμακα και στις ιχθυοκαλλιέργειες».

Σε ερώτηση που θέσαμε σχετικά με το πλοίο από την Ρόδο που πληροί όλες τις προδιαγραφές ο δήμαρχος απάντησε ότι είναι θέμα του Υπουργείου. « Αν μέχρι τις 22 Ιανουαρίου δεν επιστρέψει το Νήσος Κάλυμνος, θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί ένα μεγάλο πλοίο. Αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούνται ούτε οι επιβάτες , ούτε τα φορτηγά που όλα αυτά γίνονται με την Σάμο. Πρέπει να μπει πλοίο μεγαλύτερο το Joy Star και σαφώς θα έπρεπε πάντα να υπάρχει εναλλακτική λύση».

Γιάννης Παππάς: « Την Πέμπτη το Joy Star στο Αγαθονήσι – Πιέζουμε για λύσεις»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή Δωδεκανήσου τη ΝΔ κ. Γιάννη Παππά, λάβαμε ενημέρωση ότι εξαιτίας του καιρού έχει καθυστερήσει η έλευση του Joy Star και αναμένεται να ξεκινήσει δρομολόγια εκτός απροόπτου την Πέμπτη.

«Ενημερώθηκα ότι το πλοίο εκτός απρόοπτου θα βρίσκεται στο Αγαθονήσι την Πέμπτη και για 4 συνεχόμενες ημέρες θα κάνει τα δρομολόγια ώστε να εξυπηρετηθεί το νησί και να επανέλθει μία κανονικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι κάτοικοι και έχουν δίκιο να ζητούν πλοίο. Πιέζουμε και εμείς και για άλλες λύσεις».

Σάντυ Λαδικού
πηγή https://vimatisko.gr/