9 Νοεμβρίου 2022

WTM΄22 | Η τελευταία λέξη της καινοτομίας στα ξενοδοχεία: Κρυπτονομίσματα, "μεταπώληση" κράτησης και ξενοδόχοι σε θέση εμπόρων λιανικής

 

Tη μεγάλη τάση στα ξενοδοχεία που σχετίζεται με τις πληρωμές, οι οποίες αποτελούν μέρος της τεχνολογίας επανίδρυσης των οικονομικών υπηρεσιών fintech, συζήτησαν εκπρόσωποι startup, brand και ειδικοί από το χώρο της τεχνολογίας κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της έκθεσης WTM του Λονδίνου.

Πολλές ταξιδιωτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και ξενοδοχεία, επανεξετάζουν με πιο στρατηγικό τρόπο το πώς οι επισκέπτες μπορούν να πληρώνουν για τις υπηρεσίες τους αλλά και τις ανοδικές και καθοδικές ροές χρημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού.

Πολλά ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα συστήματα και τις επιχειρηματικές τους σχέσεις προκειμένου να επιτρέψουν στους επισκέπτες τους να πληρώνουν με το δικό τους νόμισμα, χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα, επιτρέποντας για παράδειγμα στους Κινέζους να πληρώνουν χρησιμοποιώντας την Κινεζική τους τράπεζα.

Ωστόσο, οι καινοτομίες στο fintech έχουν ξεπεράσει την αποδοχή ενός μεγαλύτερου εύρους νομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν με αναλογικό και κερδοφόρο τρόπο, σύμφωνα με τον μελλοντολόγο Rohit Talwar, ο οποίος άνοιξε με την ομιλία του την εφετινή έκθεση WTM.

Ο κ. Talwar ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά νομίσματα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν crypto, ότι το 25% των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ θα ήθελε να πληρώνει με crypto και ότι υπάρχει αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων πληρώνεται με crypto. Όπως πρόσθεσε, η Visa, η Mastercard και τα περισσότερα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον συμβατά με τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, το κοινό θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής πέρα ​​από τα κρυπτονομίσματα. «Ό,τι κατέχουμε είναι πλεονέκτημα», από τη θέση στάθμευσης έξω από το σπίτι μας, μέχρι τα ρούχα μας. Υπάρχουν πλατφόρμες, είπε, που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σε «μέσο πληρωμής που μπορούν να δεχτούν οι ταξιδιωτικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία».

Μια καινοτόμα πλατφόρμα για τους ξενοδόχους έκανε την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια πάνελ που φιλοξενήθηκε από την Travolution. Η Pinktada είναι μια αγορά όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να «πουλήσουν» την κράτησή τους σε άλλον ταξιδιώτη, ανεξάρτητα από το ξενοδοχείο ή το αρχικό κανάλι αγορών. Ο συνιδρυτής της, Ronald Homsy, εξήγησε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί στο Web3.0 και είναι κατασκευασμένη με τη χρήση blockchain. Το πλεονέκτημά της για τα ξενοδοχεία είναι ότι με αυτήν μπορούν να αυξήσουν τα μεγέθη πωλήσεων των προϊόντων στα οποία δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων, επειδή οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ξαναπουλήσουν το δωμάτιο μόνοι τους εάν χρειαστεί να ακυρώσουν.

Η Phocuswire φιλοξένησε μια συζήτηση στην οποία οι αγορές βάσει χαρακτηριστικών (ABS) αποκαλύφθηκαν ως μία από τις ανερχόμενες τάσεις. Το ABS επιτρέπει στα ξενοδοχεία να ορίζουν τις τιμές τους με βάση τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων δωματίων και τις παροχές του ξενοδοχείου, οδηγώντας σε καλύτερα έσοδα. Ωστόσο, για να εκμεταλλευτούν πλήρως τις ευκαιρίες αυτές, τα ξενοδοχεία πρέπει να μπορούν όχι μόνο να υπολογίζουν τα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου αλλά και να ενσωματώνουν αυτόν τον υπολογισμό στη ροή αναζήτησης, αγορών και κρατήσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ευθυγράμμιση των λειτουργικών συστημάτων τους.

Η Sabre Hospitality Solutions, χορηγός της tech stage, δίνει έμφαση στο ABS και έχει ορισμένους πελάτες ξενοδοχείων που ήδη το χρησιμοποιούν. Ο αντιπρόεδρός της Frank Trampert χρησιμοποίησε το παράδειγμα του σκίαστρου στην παραλία ή στην πισίνα ως χαρακτηριστικό που τα ξενοδοχεία μπορούν να τιμολογήσουν διαφορετικά στη διάρκεια ή σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, της εβδομάδας ή της σεζόν. «Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς το ABS μπορεί να βοηθήσει τους ξενοδόχους να πουλήσουν υπηρεσίες “πέρα από το δωμάτιο” και να σκέφτονται σαν έμποροι λιανικής», τόνισε.

Ενώ πολλοί ομιλητές εστίαζαν σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ορισμένοι ξενοδόχοι επικεντρώνονται πολύ στον ρόλο της τεχνολογίας σήμερα και στο πώς αυτή μπορεί να υποστηρίξει την ανάκαμψη του κλάδου. Σε συζήτηση προς το τέλος της ημέρας, ο Markus Keller από την Accor ανέφερε στο κοινό ότι η τάση εργασίας από το σπίτι/εργασία από οπουδήποτε, που προέκυψε ως αποτέλεσμα του lockdown για τον COVID, δεν ενσωματώθηκε απλώς στη βιομηχανία, αλλά αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για αλυσίδες ξενοδοχείων, εταιρείες travel management και συνεργάτες τεχνολογίας.

 
ΠΗΓΗ https://www.tornosnews.gr/